Oftalmoplegie
  • 0

Oftalmoplegie este reprezentantă de paralizia sau de slăbiciunea mușchilor oculari. Aceasta afectează unul sau mai mulți mușchi care susțin ochiul și îi controlează mișcările.

Oftalmoplegia poate fi internă sau externa, cronică, progresivă. 

  • Oftalmoplegia externă reprezintă paralizia mușchilor extraoculari sau extrinseci care sunt responsabili de mișcările ochilor. 
  • Oftalmoplegia internă reprezintă paralizia mușchilor interni sau intrinseci ai ochiului care controlează dimensiunea și acomodarea pupilei.
  • Oftalmoplegia totală indică pierderea funcției tuturor mușchilor oculari, atât intern, cât și externi. 
  • Oftalmoplegia internucleară este cauzată de afectarea nervilor asupra fibrelor nervoase care coordonează mișcările laterale ale ochilor, lucru ce duce la vederea dublă. De cele mai multe ori oftalmoplegia internă este asociată altor afecțiuni. 

Simptome

Simptomele oftalmoplegiei pot fi diferite de la pacient la pacient, atunci când vine vorba de severitate. Cele mai întâlnite sunt diplopia orizontală, dificultate în urmărirea obiectelor de mare viteză sau amețeală la privirea laterală. 

Diplopia devine mai puternică atunci când pacientul privește obiecte de pe partea opusă leziunii.

Mulți pacienți raportează dureri de cap sau vedere încețoșată.

Totodată aceștia se pot confrunta cu ptoză palpebrală sau strabism.

Atunci când oftalmoplegia este asociată unei alte afecțiuni, simptomele pot include dificultăți la înghițire sau slăbiciune musculară generală.

De subliniat faptul că toate aceste simptome pot apărea și din cauza altor boli. Acesta este motivul pentru care trebuie ca pacientul să fie evaluat de un medic care să îi pună un diagnostic corect pe baza unui examen oftalmologic și a altor investigații.

Cauze

Oftalmoplegia poate fi congenitală, prezentă la naștere sau se poate dezvolta mai târziu, în timpul vieții.  În general aceasta este cauzată de o întrerupere a impulsurilor trimise de la creier către ochi.

Aceasta poate fi cauzată de diferite afecțiuni, infecții sau traumatisme care afectează creierul și sistemul nervos central și duce la o slăbiciune sau paralizie a mușchilor interni sau externi ai ochiului. Unele dintre aceste cauze sunt extrem de rare:

  • tumorile cerebrale
  • traumatismele craniene
  • afecțiuni congenitale
  • mutații genetice
  • diabet
  • infecții care afectează sistemul nervos central
  • scleroză multiplă
  • accident vascular cerebral
  • alte boli rare precum sindromul Tolosa Hunt.

Factori de risc

Oftalmoplegia apare cu precădere în rândul persoanelor care suferă de diabet. Totodată, persoanele care suferă de afecțiuni care le afectează controlul muscular, precum scleroza multiplă sau boala Graves sunt mai predispuse să dezvolte această boală.

Din datele care se cunosc până la acest moment, stilul de viață nu contribuie la riscul de a dezvolta oftalmoplegie. Cu toate acestea, o viață echilibrată și menținerea unui sistem vascular sănătos va reduce riscul de accidente vasculare și probleme asociate acestuia.

Tipuri

Așa cum am amintit mai sus, oftalmoplegia poate fi internă sau externă.  Însă aceasta poate fi împărțită în mai multe tipuri, astfel:

  • oftalmoplegie internă sau externă în funcție de tipul mușchilor care au fost afectați.
  • oftalmoplegie supranucleară sau internucleară în funcție de zona creierului afectată care trimite semnale către mușchii ochilor.
  • oftalmoplegia cronică sau progresivă, în funcție de evoluția ei.
  • oftalmoplegia unilaterală sau bilaterală, dacă problemă apare la unul sau la ambii ochi.

Tratament pentru oftalmoplegie

Tratamentul oftalmoplegiei diferă de la pacient la pacient în funcție de vârsta acestuia, de tipul bolii și de cauza ei.

Bebelușii născuți cu această boală învață, odată cu trecerea timpului, să compenseze efectele acesteia și să se obișnuiască cu simptomele.

În cazul în care aceasta este provocată de o altă afecțiune este important ca mai întâi să fie tratată cauza.

Copiii sau adulții care suferă de vedere dublă din cauza oftalmoplegiei pot primi un plasture special sau ochelari de vedere.

Dacă pacientul se confruntă cu strabism sau ptoză palpebrală medicul poate recomanda chiar o intervenție chirurgicală de corectare. În cele mai multe cazuri, afecțiunea de bază duce la ameliorarea oftalmoplegiei.

Surse:

https://www.allaboutvision.com/conditions/ophthalmoplegia/

https://eyewiki.aao.org/Internuclear_Ophthalmoplegia

https://www.healthline.com/health/ophthalmoplegia#complications

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate