Anizometropia
  • 0

Anizometropia, din păcate, nu poate trece neobservată. Sunt puține persoanele care se nasc cu o putere optică identică la ambii ochi. Însă creierul reușește întotdeauna să o compenseze, motiv pentru care rămâne, de cele mai multe ori, neobservată. Dar, cum spuneam, afecțiunea nu poate trece neobservată. Și asta deoarece diferența de vedere între cei doi ochi este semnificativă și interferează cu vederea normală binoculară. Asta înseamnă că persoanele care suferă de anizometropie vor percepe imaginea, cu unul dintre ochi, mai mare iar cu celălalt ochi mai mică. Asta duce, în cele mai multe cazuri, la o vedere încețoșată.

Mai mult decât atât, anizometropia poate duce la ambliopie (ochi leneș) care apare de obicei atunci când vederea la unul dintre ochi este încețoșată, iar în cele din urmă devine permanent mai slabă.

Anizometropia poate fi prezentă încă de la naștere, în ciuda faptului că, în cele mai multe cazuri, este diagnosticată mai târziu în viață. Potrivit statisticilor 6% din copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 18 ani suferă de această boală.

Tipuri

Anizometropia poate fi catalogată în două mari categorii: anizometropia absolută sau anizometropia relativă. 

Anizometropia relativă

Anizometropia relativă apare atunci când refracția celor doi ochi este aceeași, sau cel puțin asemănătoare, însă există o diferență mare între lungimile axiale dintre ochi. Cu alte cuvinte, ochii au o putere de refracție similară, dar sunt de dimensiuni diferite. Mai exact, ambii ochi dau o imagine clară, însă de dimensiune diferită.

Anizometropia absolută

Anizometropia absolută apare atunci când refracția celor doi ochi diferă semnificativ. La rândul ei anizometropia absolută este de mai multe tipuri, în funcție de modul refracției fiecărui ochi:

  • Anizometropia simplă apare atunci când un ochi vede normal, în timp ce celălalt este miop sau hipermetrop.
  • Anizometropia compusă apare atunci când ambii ochi sunt miopi sau hipermetropi.
  • Anizometropia mixtă apare atunci când un ochi este miop, iar celălalt hipermetrop.
  • Anizometropia astigmatică compusă apare atunci când ambii ochi sunt astigmatici, însă de grade diferite.
  • Anizometropia astigmatică simplă apare atunci când un ochi este fie miop, fie hipermetrop, iar celălalt este astigmatic.

Simptome

Majoritatea persoanelor care suferă de anizometropie sunt asimptomatice sau prezintă simptome foarte ușoare, pe care le neglijează.

Sunt și cazuri în care pacienții prezintă simptome mai serioase precum:

Tratament

Ochelarii de vedere pot fi de un real ajutor în cazul pacienților care suferă de această afecțiune, însă funcționează doar în cazul celor care au o diferență între ochi de maximum 4 dioptrii.

Dacă vorbim despre copiii cu vârsta de până în 12 ani, se recomandă corectarea vederii cu ajutorul lentilelor de contact. Acestea asigură cea mai bună vedere posibilă la ambii ochi, deoarece pot ajuta la dezvoltarea lor.

În cazul copiilor mai mari și a adulților, aceștia pot alege între lentilele de contact sau ochelarii de vedere. În cazul în care anizometropia este severă, medicul va recomanda probabil lentilele de contact pentru că pot avea rezultate mai bune.

În cazul în care diferența de refracție între ochi este mult prea mare, medicul oftalmolog vă poate recomanda intervenția chirurgicală care poate rezolva parțial sau chiar total problemă. 

  • Chirurgia refractivă la nivelul corneei. Aceasta este folosită pentru a îmbunătății refracția luminii, corectând astfel miopia unilaterală, hipermetropia și astigmatismul.
  • Îndepărtarea cristalinului. Deși este o intervenție mai puțin obișnuită, îndepărtarea lentilei naturale a ochiului poate îmbunătății, în cazul unor pacienți, vederea. În cazul în care se ajunge la o astfel de intervenție, vederea ochiului respectiv va fi îmbunătățită ulterior cu ajutorul unor ochelari speciali sau a unor intervenții chirurgicale ulterioare
  • Implantarea lentilelor intraoculare. Implantarea de lentile intraoculare este o intervenție relativ comună pentru persoanele cu cataractă sau astigmatism. Aceasta presupune înlocuirea lentilei naturale a ochiului cu o lentilă artificială care ajută la corectarea vederii.
  • Pseudofakia IOL sau „lentila falsă”. Implantarea unei astfel de lentile este extrem de asemănătoare cu cea de mai sus, însă cristalinul sau lentila naturală a ochiului nu este îndepărtată. În schimb, cristalinul artificial este plasat în ochi alături de lentila naturală iar cele două vor lucra împreună pentru a îmbunătăți vederea.

Ca orice altă intervenție chirurgicală, operația pentru tratarea anizometropiei vine la pachet cu anumite riscuri. Riscuri care diferă în funcție de patologiile existente în cazul fiecărui pacient și pe care medicul trebuie să vi le prezinte în amănunt, astfel încât să hotărâți împreună intervenția chirurgicală care vi se potrivește cel mai bine.

Surse: All About Vision, NVisions, Vision Eye Institute

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate