monitorizarea glaucomului teste
  • 0

Monitorizarea glaucomului și testarea afecțiunii sunt esențiale pentru controlul acestei afecțiuni. Glaucomul este o boală extrem de frecvent întâlnită a ochiului în care nervul optic, ce face conexiunea între ochi și creier, este deteriorat. 

Această deteriorare a nervului optic apare în urma unei presiuni intraoculare crescute. Din păcate, glaucomul poate duce la pierderea vederii atunci când nu este diagnosticat și tratat la timp.

De cele mai multe ori, glaucomul afectează ambii ochi, însă boala se poate dezvolta mai repede la un ochi decât la celălalt. 

Cauze

Există mai mulți factori de risc care facilitează apariția glaucomului. Astfel, persoanele care suferă de diabet zaharat, boli cardiovasculare, hipertensiune sau hipotensiune arterială, sunt predispuse către această afecțiune. De asemenea, persoanele care au rude de sânge care suferă de glaucom, sau au o vârstă înaintată, pot fi afectate de glaucom.

Persoanele cu afecțiuni oculare precum miopie sau hipermetropie mare, antecedente de decolare de retină, inflamații sau tumori intraoculare, prezintă o predispoziție spre această afecțiune. Nu în ultimul rând, persoanele care au suferit un traumatism ocular sau care folosesc medicamente pe bază de steroizi pot avea o predispoziție spre glaucom.

Testarea și monitorizarea glaucomului

Există numeroase teste prin care glaucomul este diagnosticat. Acestea sunt efectuate, de cele mai multe ori, în cadrul aceluiași examen medical, pentru ca medicul să se poată asigura că diagnosticarea este corectă. Subliniem că toate aceste teste sunt complet non-invazive și nu provoacă niciun disconfort.

Evaluarea nervului optic

Principalul test atunci când vine vorba despre glaucom este evaluarea nervului optic. Medicul va face acest lucru folosind biomicroscopul sau lampa cu fantă. Acesta este un microscop care se bazează pe o lumină foarte puternică.

În cadrul acestui test este posibil ca medicul să folosească picături pentru dilatarea pupilei, astfel încât să poate examina ochiul în detaliu.

Testul presiunii intraoculare sau tonometria

Acesta este un test care măsoară presiunea din interiorul ochiului, numită presiune intraoculară. Examenul poate ajuta medicul să stabilească dacă pacientul este expus sau nu riscului de glaucom. Mai mult decât atât, tonometria poate detecta modificări ale presiunii intraoculare cu mult înainte ca simptomele să apară.

Înainte de a efectua acest test, medicul vă va administra picături anestezice astfel încât orice urmă de disconfort să fie înlăturată. Imediat ce ochiul este amorțit, medicul va instila pe cornee o picătură de colorant cu fluoresceină. În funcție de cât de mult se aplatizează corneea, medicul vă va putea măsura presiunea intraoculară cu ajutorul tonometrului. În timpul examinării este important că pacientul să stea nemișcat și să nu clipească.

Măsurarea grosimii corneei sau pahimetria corneană

Pahimetria este de trei feluri:

  • pahimetrie optică
  • pahimetrie cu ultrasunete
  • pahimetrie cu laser de coerență

La fel ca în cazul tonometriei, medicul va folosi picături anestezice. Ținând cont de particularitățile fiecărui pacient în parte, medicul va alege testul potrivit fiecăruia. Cu ajutorul acestuia va putea fi stabilită grosimea corneei și un tratament corect.

Examinarea unghiului de drenaj

Acest test permite medicului oftalmolog să inspecteze unghiul dintre iris și cornee și să observe cât de bine se drenează umoarea apoasă.

Măsurarea pe toată perioada zilei a presiunii intraoculare

Presiunea intraoculară variază mult pe parcursul unei zile, fiind mai mare dimineața. Prin intermediul acestui test, presiunea intraoculară este măsurată la fiecare două ore, pentru o perioadă de 24 de ore. Testul este util în special pentru pacienții în cazul cărora presiunea intraoculară este la limită sau glaucomul progresează.

Testarea câmpului vizual

Această examinare permite trasarea unei hărți care evaluează vederea centrală și periferică pentru fiecare ochi în parte. Rezultatele examinării sunt afișate sub forma unor hărți în tonuri de gri, punctele mai întunecate arătând zonele mai afectate de boală. 

Scanarea tridimensională a nervului optic

Cu ajutorul unor sisteme de scanare specializate, medicul poate efectua o scanare rapidă și nedureroasă a nervului optic. Astfel, se produce o imagine 3D a nervului optic și a fibrelor nervoase retiniene.

Monitorizarea glaucomului joacă un rol important lupta cu acest ucigaș tăcut al vederii: glaucomul. Nu amâna controlul oftalmologic dacă ai fost depistat cu această afecțiune.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate