- Îngrijirea ochilor
-
de I Care
Iarna, unele afecțiuni se pot înrăutății. Sindromul ochilor uscați nu reprezintă o afecțiune gravă, însă simptomele acesteia sunt extrem de neplăcute. În special când vine iarna, persoanele care se confruntă de regulă cu uscăciunea ochilor observă o înrăutățire semnificativă. Și asta din cauza factorilor de mediu care creează un adevărat disconfort.
Cauze
Cauzele care duc la sindromul ochilor uscați sunt numeroase pe tot parcursul anului. Cu toate acestea, în timpul sezonului rece, iarna, simptomele aceste afecțiuni se agravează și afectează mai multe persoane decât în orice alt anotimp.
Printre cauze putem enumera vremea de iarnă, dar și încălzirea din interior. De exemplu, vântul rece și puternic iarna poate cauza uscăciunea ochilor. La fel și încălzirea interioară care usucă aerul.
Simptome
În ciuda faptului că nu este o boală oculară gravă, simptomele pot fi extrem de supărătoare iarna și pot cauza diferite afecțiuni oculare. Printre acestea, putem enumera:
- Senzația de uscăciune a ochilor
- Senzația de arsură
- Senzație de mâncărime
- Sensibilitate crescută la lumina (fotofobie)
- Roșeață
- Iritație
- Senzația de corp străin în ochi
- Disconfort la purtarea lentilelor de contact
- Lăcrimare excesivă
- Dificultate în a conduce noaptea
- Vedere încețoșată
- Senzația de ochi obosiți
Prevenție și tratament
Înainte de a vorbi despre tratament, trebuie să subliniem că orice problemă a ochilor trebuie diagnosticată corect de un medic oftalmolog. Sunt multe afecțiuni care au simptome comune sau asemănătoare și care pot induce în eroare pacientul. Acesta este motivul pentru care este important ca înainte de orice remediu natural pe care doriți să îl experimentați sau înainte de orice medicament pe care vreți să îl încercați să cereți sfatul unui specialist.
În ceea ce privește sindromul ochilor uscați pe perioada iernii, există câteva remedii care pot fi aplicate acasă și care duc la o ameliorare semnificativă a simptomelor.
10. Sfaturi pentru ochii uscați iarna
1. Clipiți foarte des!
Deși pare un sfat banal, este important să vă faceți un obicei din a clipi. Asta nu înseamnă că trebuie să vă forțați astfel încât clipitul dumneavoastră să arate ca un tic. Trebuie doar să încercați să clipiți natural, cu o frecvență mai mare decât o faceți în mod normal. Acest lucru ajută la menținerea ochilor lubrifiați. Atunci când clipim, pleoapele răspândesc lacrimile pe toată suprafața ochilor, asigurând umezeala acestora.
2. Folosiți lacrimi artificiale!
Lacrimile artificiale reprezintă cea mai bună metodă de a restabili umiditatea naturală a ochilor dumneavoastră pe timp de iarna. Acestea se pot achiziționa de la farmacie, fără rețetă, însă este posibil să fie nevoie să încercați mai multe tipuri până ajungeți la cel pe care îl tolerați cel mai bine.
3. Unguentul pentru ochi
Acesta se găsește tot la farmacie, fără rețetă, și tratează cu succes sindromul ochilor uscați iarna. Este mai gros decât lacrimile artificiale sub formă de picături și se aplică pe linia interioară a genelor inferioare. Având în vedere că este mai gros, se aplică, de regulă, înainte de culcare.
4. Folosiți un umidificator
Dacă uscăciunea ochilor dumneavoastră este cauzată de lipsa umidității din aer, utilizarea unui umidificator poate fi de un real ajutor iarna. Cu toate acestea, cei care folosesc umidificatoare trebuie să se asigure că sunt curățate cu regularitate, astfel încât să nu adune bacterii care pot provoca, la rândul lor, iritații la nivel ocular. În cazul în care nu aveți acces la un umidificator, Academia Americană de Oftalmologie recomandă un bol cu apă lăsat pe calorifer, care are un efect similar.
5. Compresele calde
Dacă ochii dumneavoastră sunt iritați și roșii, compresele calde pot reduce atât aspectul, cât și disconfortul. Tot ce trebuie să faceți este să umeziți o compresă curată din bumbac în apă caldă și să o aplicați deasupra ochiului închis. Atenție! Apa nu trebuie să fie fierbinte, pentru că poate afecta ochiul!
6. Ochelarii de soare iarna
Nu ieșiți afară fără ochelari de soare! Pe lângă protecția împotriva razelor ultraviolete, ochelarii de soare vă protejează și de vânt.
7. Atenție la ventilație
Îndreptați ventilatoarele auto sau aerul condiționat astfel încât să nu vă bată spre ochi.
8. Apă
Consumați mai multă apă. Ochii dumneavoastră își vor păstra mai ușor umezeala în momentul în care și organismul este hidratat.
9. Omega-3
Adăugați în alimentație acizi grași Omega-3. Aceștia sunt uleiuri sănătoase care se găsesc în carnea peștilor grași precum somonul sau tonul. Există dovezi precum că aceste grăsimi reduc inflamația ochilor și a pleoapelor. Mai mult decât atât, ajută glandele să producă lacrimi uleioase. În cazul în care alimentația dumneavoastră nu este bogată în acizi grași Omega-3, nu evitați să utilizați suplimentele alimentare.
10. Atenție la medicamente
Unele medicamente pot avea ca efect advers uscăciunea ochilor. Cu toate acestea, nu înseamnă că medicamentele trebuie întrerupte, cel puțin nu fără aviz medical. Vorbiți cu medicul dumneavoastră despre o eventuală schimbare a medicamentelor sau un tratament pentru ameliorarea ochilor uscați.