- Oftalmologie pediatrică
-
de I Care
Cuprins
Trăim vremuri în care problemele oculare sunt extrem de frecvente nu doar în rândul adulților, ci și la copii. Iar problemele oculare în rândul copiilor sunt în cea mai mare parte asociate cu timpul îndelungat petrecut în fața dispozitivelor electronice.
În afară de asta, predispoziția genetică este extrem de importantă atunci când vine vorba de vederea copiilor. La fel și alimentația, dar și mediul în care trăiesc. În ciuda faptului că factorii aceștia din urmă nu pot fi îndepărtați, există totuși câteva sfaturi care duc la o vedere sănătoasă a copiilor sau măcar întârzie apariția problemelor oculare.
Probleme de vedere care pot apărea la copii
Există două tipuri de probleme de vedere care pot apărea la copii.
Prima problemă constă în viciile de refracție. Fie că este vorba despre miopie, hipermetropie sau astigmatism, fie despre ambliopie sau strabism, acestea sunt probleme extrem de frecvente în rândul copiilor.
Al doilea tip de probleme de vedere nu are de-a face cu viciile de refracție. Constă însă în boli mai grave, precum glaucom, cataractă sau retinoblastom, afecțiuni care au nevoie de o diagnosticare corectă și de un tratament eficient pentru a se vindeca sau pentru a fi ținute sub control.
Alte boli care pot apărea sunt retinopatia de prematuritate, anomaliile congenitale, cicatricile corneene sau tulburările cerebrale.
Cum sunt diagnosticați
Observarea problemelor oculare în rândul copiilor este o sarcină care cade în dreptul părinților. De cele mai multe ori, copiii sunt prea mici să spună ce îi deranjează. Și chiar și atunci când mai cresc, cei mici nu își dau seama că ceva li se întâmplă sau că se confruntă cu o problemă oculară. Faptul că apropie foarte mult capul de carte atunci când citesc, sau vor să stea cât mai aproape de televizor, au probleme cu scrisul sau cu învățatul, se plâng că amețesc, toate pot fi simptome ale unor probleme oculare.
Mai mult decât atât, copiii pot clipi mai des, pot închide uneori un ochi atunci când încearcă să focuseze un obiect, își pot freca excesiv ochii, pot avea probleme de concentrare sau se pot plânge de dureri de cap în momentul în care au astfel de probleme.
O dietă echilibrată
O dietă echilibrată este un pas principal în prevenirea bolilor oculare sau întârzierea apariției lor.
De-a lungul timpului, studiile au dovedit că luteina, zincul, acizii grași Omega 3, zeaxantina și vitaminele A, C și E sunt extrem de importante pentru sănătatea oculară. Fructele și legumele pe care le dați copiilor trebuie să fie cât mai colorate, nu doar pentru a fi mai apetisante, ci pentru a conține cât mai mulți nutrienți.
Printre alimentele bogate în vitamina C amintim cătina, citricele, fructele de pădure, ardeii, roșiile, broccoli, varza și conopida.
Pe de altă parte, vitamina E se găsește într-o mare varietate de alimente printre care uleiurile vegetale precum cel de rapiță floarea soarelui, porumb, măsline, struguri sau soia, nuci și semințe și germeni de grâu. Glutationul, un antioxidant important care menține sănătatea oculară, se găsește în avocado, căpșune sau grepfrut.
Zeaxantina și luteina sunt două vitamine vitale pentru ochi. Acestea conțin o cantitate mare de carotenoide, care se află, de asemenea, în lentila naturală a ochilor. Alimentele bogate în zeaxantină și luteină sunt alimentele cu frunze verzi, dovlecelul, mazărea, dovleacul, varza de Bruxelles, sparanghelul, broccoli, salata verde, fisticul și morcovii.
Însă, când ne referim la o dietă echilibrată și sănătoasă pentru copii, nu putem să nu amintim de acizii Omega 3, care se regăsesc în peștii grași, precum tonul, codul, somonul sau heringul.
Activitatea fizică
Activitatea fizică nu este importantă doar pentru sănătatea oculară, ci și pentru sănătatea întregului organism. Și dacă această activitate fizică poate fi făcută în exterior, este cu atât mai bine.
Având în vedere că vârsta la care apare cel mai mare risc de miopie este vârsta școlară, este bine ca cei mici ai dumneavoastră să petreacă timp în aer liber nu doar pentru a-și odihni sistemul nervos, ci și ochii.
Ochelarii de soare
Nu, ochelarii de soare în rândul copiilor nu sunt un moft! Sunt absolut o necesitate! Așa cum razele ultraviolete afectează ochii adulților, ochii copiilor nu sunt scutiți. Expunerea îndelungată a ochilor la razele ultraviolete poate duce la deteriorări ale corneei, la riscul de apariție a cataractei, sau la probleme grave ale retinei.
Un alt aspect pe care dorim să-l subliniem aici este faptul că ochelarii de soare trebuie cumpărați dintr-o clinică sau magazin specializat. Nu cumpărați ochelari de soare doar pentru că vă place aspectul lor! Este extrem de important ca lentilele să aibă protecție de 100% împotriva razelor ultraviolete! Ochelarii de soare de proastă calitate duc la dilatarea pupilei și la creșterea cantității de raze ultraviolete care pătrund în ochi.
Timpul petrecut în fața dispozitivelor
Timpul petrecut în fața dispozitivelor este direct proporțional cu riscul de apariție a bolilor și a problemelor oculare. Nu sacrificați vederea copiilor dumneavoastră pentru o oră în plus de liniște. Studiile au demonstrat că, în cazul copiilor cu vârsta de până în cinci ani, timpul maxim pe care aceștia ar trebui să îl petreacă în fața ecranelor este de mai puțin de o oră. În cazul copiilor care au împlinit deja vârsta de cinci ani, timpul poate crește la 60 de minute pe zi.
Atenție însă! Asigurați-vă că acest timp petrecut în fața ecranelor nu are loc chiar înainte de culcare!
Purtarea ochelarilor
În cazul în care copilul dumneavoastră poartă ochelari, este extrem de important să îl învățați să-i poarte corect. Să îi poarte atunci când trebuie și cât trebuie. Explicați-i ca aceștia nu trebuie scoși decât după ce a terminat de citit, de scris, sau de vizionat un film. Deși nu este o nenorocire dacă acest lucru se întâmplă o dată, sau de două ori, cu timpul acest lucru devine un obicei. Iar cu cât obiceiurile se formează mai sănătos, cu atât vederea va reveni la normal sau va fi mai sănătoasă.
Surse: