inceperea scolii si controlul oftalmologic
  • 0

Începerea școlii este un moment important pentru elevi pentru că ei trebuie să fie pregătiți pentru un nou an școlar plin de provocări. Controlul oftalmologic în rândul elevilor este o chestiune extrem de importantă pentru sănătatea vizuală a acestora. 

Deși mulți consideră că un control oftalmologic în rândul bebelușilor este doar un moft, trebuie să știți că este un lucru necesar și esențial încă din primele luni de viață. Acesta este și motivul pentru care încercăm să îi conștientizăm pe părinți și tragem întotdeauna un semnal de alarmă cu privire la acest lucru.

Doar prin astfel de controale pot fi diagnosticate probleme oculare grave, care cu cât sunt depistate mai devreme, cu atât pot fi tratate mai ușor, astfel încât sănătatea oculară a micuților să nu fie pusă în pericol.

Mai mult decât atât, consultația oftalmologică în rândul copiilor este atât de simplă și de non-invazivă încât nu există niciun motiv de a o amâna.

Când este nevoie de un examen oftalmologic la copii

Prima consultație oftalmologică la copii ar trebui efectuată cât mai devreme. Chiar din maternitate! Majoritatea medicilor neonatologi verifică orice problemă fiziologică a bebelușului atât la naștere, cât și în primele zile de maternitate. Inclusiv la nivelul ocular.

Un control oftalmologic ar trebui efectuat însă între 6 și 8 săptămâni. În cadrul unui astfel de examen medical vor fi verificate orice probleme evidente care nu au fost detectate imediat după naștere.

Cel de-al treilea control oftalmologic ar trebui să aibă loc între doi ani și doi ani și jumătate.

Examenul ocular înainte de începerea școlii

În cazul în care părintele nu observă nicio problemă între timp, următorul control oftalmologic ar trebui să aibă loc în jurul vârstei de cinci ani, sau chiar înainte ca micuțul să înceapă școala. Este poate cel mai important control de până acum, deoarece medicul efectuează și un screening vizual pentru a detecta o eventuală problemă a vederii.

Acest examen poate fi considerat la fel de important precum rechizitele înainte de a merge la școală. Și asta deoarece, în cazul copiilor, un mare procent din procesul de învățare este vizual. Aceștia învață să citească, să scrie, să se joace și să interacționeze cu colegii de școală. În cazul unei probleme de vedere sau a unei boli nediagnosticate, viața copilului, la început de școală, va fi puternic afectată.

Problemele de vedere nediagnosticate îi poate afecta dezvoltarea, performanțele, stima de sine, dar și interacțiunile sociale. Aproximativ 20% dintre copiii preșcolari au o problemă de vedere, fiind astfel cu risc de a se confrunta cu probleme și la școală.

Din nefericire, copiii nu știu să descrie dacă au o problemă de vedere. Iar adulților le este greu să interpreteze semnele și simptomele pe care micuții le transmit. Tocmai de aceea problema poate trece neobservată, în special când se manifestă la un singur ochi.

Ce probleme pot fi descoperite

În cadrul examenului ocular efectuat înaintea începerii școlii, medicul oftalmolog poate descoperi că micuțul dumneavoastră suferă de strabism, nistagmus, ambliopie, sau cataractă.

De asemenea, pot fi descoperite probleme precum canal lacrimal înfundat, ptoză palpebrală sau retinopatie de prematuritate.

Deși problemele enumerate mai sus apar relativ rar în rândul copiilor, este extrem de important ca acestea să fie descoperite devreme în cazul în care există și să fie tratate corect.

Însă un alt lucru important care poate fi descoperit în cadrul screening-ului vizual este o eroare de refracție precum miopia, hipermetropia sau astigmatismul. Copilul dumneavoastră poate avea probleme de vedere în ciuda faptului că pare să vadă normal.

Diferența între examenul oftalmologic și screeningul vizual

De obicei, înainte de școală, se recomandă un examen oftalmologic complet care să includă și screening-ul vizual. Trebuie să știți însă că cele două nu sunt una și același lucru.

Examenul oftalmologic poate detecta diferite boli oftalmologice. De cele mai multe ori medicul folosește picături prin care pupila este dilatată pentru a putea efectua examenul. În acest mod, poate analiza îndeaproape ochiul și poate detecta diferite afecțiuni într-un stadiu incipient.

Pe de altă parte, screening-ul vizual detectează o potențială eroare de refracție. Cu alte cuvinte, este un examen în urma căruia veți afla dacă micuțul dumneavoastră are, sau nu, nevoie de ochelari de vedere.

Notă

Atât controlul oftalmologic cât și screening-ul vizual sunt complet non-invazive, iar copilul dumneavoastră nu va resimți niciun disconfort în cadrul consultației. De fapt, în cadrul clinicii noastre, controlul devine o adevărată distracție pentru cel mic. De aceea vă încurajăm cu tărie să nu ratați controalele oftalmologice ale micuților și să nu amânați o programare în cazul în care observați cea mai mică schimbare în cazul vederii acestuia.

Referințe:

EyeCareCS.com

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate