retinopatia de prematuritate
  • 0

Retinopatia de prematuritate apare, așa cum o descrie și numele, la copiii născuți prematur. Se manifestă prin creșterea unor vase sanguine anormale în retină, care pot duce, în cazuri grave, chiar la orbire. 

Retinopatia de prematuritate apare în primele 5 – 15 săptămâni de viață la copiii care se nasc cu o dezvoltare incompletă a vaselor sanguine, cauzată de o naștere mult prea timpurie. Cu cât un bebeluș este născut mai devreme, cu atât riscul de a dezvolta retinopatie este mai mare. 

În general, cei mai afectați sunt prematurii care au o greutate mai mică de 2 kilograme și se nasc înainte de săptămâna 31 de sarcină. 

Ce se întâmplă în cazul retinopatiei de prematuritate

Această afecțiune face ca vasele sanguine, să crească anormal și aleatoriu în ochi. Astfel de vase tind, de cele mai multe ori, să sângereze și să conducă la o cicatrizare a retinei, stratul de țesut nervos care ne permite să vedem.

Când cicatricile se micșorează, încep să tragă de retină, dezlipind-o de partea din spate a ochiului. Deoarece retina este o parte vitală a vederii, dezlipirea acesteia poate provoca orbire. 

Însă dezlipirea de retină nu este singura problemă care apare în urma retinopatiei. Netratată aceasta poate duce la strabism (ochi încrucișați), glaucom (creșterea presiunii din interiorul ochiului), ambliopie (ochiul leneș) sau miopie.  

De cele mai multe ori, boala afectează ambii ochi, însă este mai avansată la unul dintre ei. 

Cauze

Ochii bebelușilor încep să se dezvolte în jurul celei de-a 16 săptămâni de sarcină. În cazul în care copilul este născut mai devreme, acest proces se scurtează iar vasele sanguine nu au timp să se dezvolte complet. Tocmai de aceea, aceste vase cresc aleatoriu, în locuri unde nu ar trebui. Sau sunt atât de fragile, încât sângerează constant. 

Simptome

Retinopatia de prematuritate nu are niciun fel de simptome atunci când apare la bebeluși. Și chiar dacă ar apărea simptome, părinților le-ar fi imposibil să își dea seama de acestea. 

Singurul mod de a descoperi o astfel de afecțiune la bebelușul dumneavoastră este un control oftalmologic. Toți copiii care prezintă riscul de a o dezvolta, ar trebui consultați, prima dată, la scurt timp după naștere, după care în primele zile de la externare. Uneori, retinopatia este diagnosticată abia după împlinirea a 4-6 săptămâni. 

Diagnosticare

Pentru un diagnostic corect, va fi nevoie de picături de ochi care să dilate pupila. Astfel, putem observa mai ușor toate componentele ochiului. Nu trebuie să vă faceți griji, acest lucru nu doare!

În cazul în care copilul dumneavoastră are retinopatie, vom putea observa asta imediat ce privim în ochiul lui, ne vom putea da seama cât de severă este și cum arată vasele sanguine crescute în ochi. 

Tratament pentru retinopatia de prematuritate

Multe dintre cazurile de retinopatie de prematuritate sunt ușoare și trec de la sine, pe măsură ce copilul crește. Însă altele conduc la dezlipirea de retină, caz în care este obligatorie intervenția chirurgicală pentru a preveni pierderea parțială sau totală a vederii. 

Intervenția chirurgicală stopează, în primul rând, creșterea anormală a vaselor sanguine. Tratamentul se concentrează pe părțile laterale ale retinei, pentru a păstra intactă partea centrală, care este și cea mai importantă. 

Deoarece intervenția se concentrează pe părțile laterale ale retinei, o parte din vederea periferică se poate pierde. Cu toate acestea, vederea centrală rămâne sănătoasă.

Cele mai comune metode de tratament sunt: 

  • Intervenția cu laser. Este cea mai frecventă metodă de tratament și constă în aplicarea de impacte laser pentru a arde zonele periferice ale retinei. Această metodă are cele mai puține efecte adverse. 
  • Injecțiile. Un medicament este injectat în ochi. Această metodă poate fi efectuată separat sau în același timp cu terapia laser. Este un tip de tratament nou, rezultatele fiind promițătoare.

Pentru cazurile avansate, în care retina este deja dezlipită, se pot folosi: 

  • Flambajul scleral. În zonele în care retina este dezlipită, se cos pe scleră benzi foarte subțiri de cauciuc siliconic sau burete. Țesutul din jurul zonei afectate, este, de obicei, înghețat sau cicatrizat cu ajutorul laserului.
  • Vitrectomia. Este o intervenție foarte complexă, prin care lichidul vitros (gelul limpede din interiorul ochiului) este înlocuit cu o soluție salină. Acest lucru permite îndepărtarea țesutului cicatriceal care trage de retină. Vitrectomia poate dura câteva ore.

În majoritatea cazurilor, copilul poate pleca acasă la doar câteva ore după intervenție. Tratamentul post-operator constă în picături de ochi care au rolul de a preveni infecția sau inflamația, pentru cel puțin o săptămână. 

Este extrem de important să respectați toate controalele post-operatorii, pentru ca evoluția să poată fi urmărită eficient. Controalele pot fi programate la 1-2 săptămâni. 

În cazul flambajului scleral, evoluția ochiului va trebui urmărită la fiecare 6 luni, până ce copilul crește. 

Tratamentul pentru retinopatia diabetică are o rată mare de succes, însă unii copii nu răspund tratamentului. Aproximativ 25% dintre copiii afectați își pierd vederea într-un anumit grad. 

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate