aerul conditionat si probleme la ochi
  • 0

Aerul condiționat poate fi de un real ajutor în zilele caniculare! Din păcate, de cele mai multe ori, abuzăm de acest aer rece în ciuda efectelor dăunătoare pe care le are asupra sănătății noastre. Și nu o să facem referire aici la efectele generale asupra sănătății, ci doar la cele care afectează în mod direct ochii. 

Sindromul ochilor uscați

Pentru a putea înțelege mai bine modul în care ochii sunt afectați de aerul condiționat, va trebui să vorbim, în primul rând, despre lacrimi. 

Lacrimile sunt formate din enzime, electroliți, metaboliți și lipide. Compoziția acestora este extrem de asemănătoare cu a salivei.

Lacrimile au trei straturi:

  • stratul exterior, uleios, care are menirea de a menține suprafața ochiului netedă și de a preveni uscarea celorlalte straturi
  • stratul mijlociu, apos, care protejează corneea (suprafața clară a ochiului), împiedică pătrunderea bacteriilor și ajută la menținerea ochiului hidratat. Acesta este cel mai gros strat dintre cele trei.
  • stratul interior este format din mucus, care menține filmul lacrimal atașat de suprafața ochiului.

Fiecare dintre aceste straturi este produs de diferite părți ale ochiului dumneavoastră. De exemplu, stratul apos este produs de glandele de deasupra pleoapei superioare, stratul uleios provine din glandele fixate în pleoape, în timp ce partea asemănătoare mucusului este produsă de celulele din albul ochiului.

Atunci când nu există un echilibru corect între componentele uleioase, apoase și mucoase care formează filmul lacrimal, ochiul nu este lubrifiat optim. Când una dintre aceste componente nu funcționează bine, tot filmul lacrimal este afectat și nu își mai îndeplinește sarcinile așa cum ar trebui.

Cum afectează aerul condiționat

Atunci când aerul condiționat este pornit, acesta funcționează prin eliminarea umezelii din aer. Cu cât aerul este mai rece, cu atât conține mai puțini vapori și usucă mai puternic ochii. Acest efect al aerului condiționat perturbă stratul apos al filmului lacrimal declanșând dezechilibrul despre care am vorbit mai sus. La rândul lui, dezechilibrul filmului lacrimal duce la sindromul ochilor uscați, o afecțiune extrem de frecvent întâlnită în ziua de astăzi.

Cu alte cuvinte, aerul condiționat vă usucă ochii, făcând ca filmul lacrimal să se evapore înainte de a avea timp să se reînnoiască. Simptomele nu întârzie să apară, în special la persoanele care poartă lentile de contact și în cazul cărora se resimt mult mai sever. 

Sindromul ochilor uscați provoacă un disconfort semnificativ. În cazul în care vă confruntați cu această problemă, este posibil să simțiți o arsură sau o usturime a ochilor. Iar pe măsură ce problema avansează, și simptomele se agravează. Astfel că puteți resimți:

Aerul condiționat agravează alergiile

În ciuda faptului că aerul condiționat în sine nu provoacă alergii, acesta poate circula diferite bacterii, mucegai sau fungi care pot reprezenta rădăcina problemelor dumneavoastră. Chiar unitatea în sine poate fi problema, în cazul în care nu a fost curățată la timp.

Așadar, aerul condiționat vă poate agrava simptomele anumitor alergii, motiv pentru care vă puteți confrunta cu roșeață a ochilor, mâncărime, senzație de arsură, lăcrimare excesivă, edem al pleoapelor sau o senzație de corp străin în ochi.

Cum vă puteți proteja

Dacă temperatura aerului în cameră este mult prea mare și nu aveți altă posibilitate decât să dați drumul aparatului de aer condiționat, există câteva ”trucuri” prin care puteți diminua efectele acestuia asupra sănătății dumneavoastră.

  • evitați să stați aproape de aerul condiționat
  • mențineți temperatura aerului din cameră constantă. Se recomandă ca aceasta să fie de peste 23 de grade Celsius
  • folosiți umidificatoare care pot fi de un real ajutor atunci când suferiți de sindromul ochilor uscați
  • consumați cât mai multe lichide pentru a vă menține hidratat. Evitați excesul de băuturi ce conțin cafeină, precum cafeaua sau ceaiul.
  • curățați periodic aparatul de aer condiționat

Surse: India Times, Optimax

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate