alcool dupa operatia de cataracta
  • 0

Am voie să beau alcool după operația de cataractă? Este întrebarea cu care ne confruntăm adesea și care poate avea un răspuns scurt, însă vă explicăm în acest articol cum influențează alcoolul vindecarea după operație. Intervențiile oculare sunt inevitabile uneori, chiar dacă vorbim despre corectarea vederii, o problemă de ordin estetic sau o afecțiune gravă sau mai puțin gravă.

Indiferent de tipul acestei intervenții, pacientul își pune multe întrebări. Probabil din cauza faptului că își dă seama ce înseamnă pierderea sau deteriorarea permanentă a vederii în cazul în care intervenția eșuează.

Ce este operația de cataractă

Una dintre cele mai frecvente intervenții chirurgicale la nivelul ocular este operația de cataractă. Prin operația de cataractă înțelegem înlocuirea lentilei naturale a ochiului, opacifiate, cu una artificială, clară.

Această intervenție este efectuată atât de frecvent deoarece majoritatea persoanelor trecute de 60 de ani dezvoltă cataractă.

Cataracta apare atunci când cristalinul, lentila naturală a ochiului, se opacifiază. La persoanele tinere, cristalinul este clar, transparent, ajutându-ne să avem o vedere clară. Pe măsură ce îmbătrânim, acestea se opacifiază, iar persoanele afectate ajung să nu își mai poată efectua activitățile de zi cu zi. 

Boala apare, de cele mai multe ori, la ambii ochi, însă poate fi mai avansată la un ochi decât la celălalt. 

Simptome

Boala evoluează pe parcursul mai multor ani, simptomele fiind insesizabile la început. Acesta este și motivul pentru care afecțiunea este, de cele mai multe ori, diagnosticată într-un stadiu destul de înaintat. Din fericire, sunt extrem de rare cazurile în care este prea târziu pentru a corecta problema.

Printre simptomele afecțiunii amintim:

De regulă, pacientul ajunge la medic în momentul în care activitățile de zi cu zi îi sunt afectate de vederea care devine din ce în ce mai neclară. Acesta hotărăște împreună cu medicul care este cel mai bun moment pentru a interveni chirurgical.

După intervenție chirurgicală

Ca orice altă intervenție chirurgicală, și această operație prezintă riscuri și complicații. Din fericire, acestea sunt întâlnite foarte rar, probabil și datorită faptului ca acest tip de intervenție este efectuată atât de des de medicii oftalmologi, încât a devenit o adevărată rutină. Experiența acestora este vitală pentru un rezultat favorabil.

Iar dacă pacientul respectă întru totul indicațiile post operatorii ale medicului, complicațiile sunt într-un mare procent eliminate.

Cum afectează alcoolul

Una dintre cele mai frecvente întrebări ale pacienților care suferă o intervenție chirurgicală de cataractă este dacă alcoolul afectează.

Să le luăm pe rând. Majoritatea instrucțiunilor preoperatorii nu stabilesc linii clare în ceea ce privește consumul de alcool înaintea intervenției. Având în vedere, totuși, că vorbim despre o intervenție chirurgicală, și nu orice intervenție chirurgicală, ci una la nivel ocular, este bine să fim precauți. Alcoolul are un efect deshidratant pentru organism, ceea ce înseamnă că și ochii vor deveni mai uscați. Așadar, nu este tocmai ceea ce ne dorim când ne gândim la o intervenție chirurgicală reușită. Mai mult decât atât, este posibil ca uscăciunea ochilor se reprezintă o piedică pentru eficacitatea picăturilor de ochi.

Este adevărat că un pahar de alcool vă poate face să vă simțiți mai bine, sau să vă aducă puțină liniște înaintea unei intervenții chirurgicale. Poate vă ajută chiar să dormiți mai bine în noaptea de dinainte. Însă noi suntem de părere că este bine să discutați cu noi despre orice îngrijorări pe care le aveți cu privire la intervenția chirurgicală și cu siguranță vom găsi împreună o cale să fiți liniștit și să aveți încredere chiar și în lipsa unui pahar de alcool.

Dacă ne gândim la perioada de recuperare după intervenția chirurgicală, nici în acest caz alcoolul nu este recomandat. Revenim la discuția de mai sus despre efectul de deshidratare pe care îl poate avea asupra ochiului. Dorința oricărui medic este ca leziunea să se vindece în cel mai bun și sănătos mod posibil. Un țesut deshidratat cu siguranță nu se va vindeca la fel de bine ca unul hidratat.

Și chiar dacă sfatul nostru nu o să fie tocmai pe placul dumneavoastră, noi vă recomandăm să evitați alcoolul timp de cel puțin o săptămână după intervenția chirurgicală, pentru ca lubrifierea să rămână una adecvată.

Notă

Rezultatul intervenției chirurgicale pentru cataractă se poate observa rapid, iar vederea de care vă veți bucura poate fi chiar una mai bună decât înainte de instalarea bolii. Acesta este motivul pentru care vă sfătuim să nu riscați totul pentru un pahar de alcool. Până la urmă este vorba doar de câteva zile.

Surse: John W. Murrell

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate