anotimp operatie cataracta sezon
  • 0

Care este anotimpul ideal să faci operația de cataractă? Este una dintre multe întrebări ale pacienților cu această afecțiune. Ideal este să faceți operația când vă recomandă medicul, dar dacă medicul vă oferă posibilitatea să alegeți un sezon e bine să vă orientația în funcție de stilul dumneavoastră de viață.

Cataractă reprezintă înlocuirea lentilei naturale a ochiului, numite cristalin, cu una artificială, clară. Afecțiunea apare din cauza opacifierii lentilei naturale a ochiului. Aceasta duce la simptome precum vedere încețoșată, care se accentuează din ce în ce mai mult odată cu trecerea timpului, iar pacientul ajunge să nu mai poată efectua activitățile de zi cu zi la fel ca înainte.

La persoanele tinere, de regulă, cristalinul este asemănător unui geam curat, clar, care permite o vedere perfectă. Pe măsură ce îmbătrânim, se opacifiază, devenind din ce în ce mai încețoșat, limitând astfel vederea.

În cele mai multe cazuri, afecțiunea apare la ambii ochi, odată cu înaintarea în vârstă. Cu toate acestea, nu este obligatoriu să se dezvolte în același timp și poate să afecteze un ochi mai mult decât pe celălalt.

De ce este efectuată operația de cataractă

Principalul simptom al cataractei este vederea încețoșată. Din fericire, simptomele asociate acesteia nu sunt grave, însă sunt extrem de supărătoare. Vorbim de halouri de lumină, estomparea contrastului culorilor, dificultate în a vedea pe timpul nopții sau chiar vedere dublă atunci când cataracta este într-un stadiu avansat.

După cum puteți vedea, toate aceste simptome fac viața pacientului destul de grea. Acesta nu mai poate să își desfășoare normal activitățile de zi cu zi, nu mai poate conduce pe timpul nopții, nu mai da randament la muncă, așa că începe să caute ajutor.

Aici intervine medicul oftalmolog, care, după anumite teste, poate recomanda operația de cataractă.

Deși poate sună puțin înfricoșător, trebuie să știți că operația de cataractă este una destul de ușoară. Medici oftalmologi o efectuează atât de des, încât a devenit deja o rutină pentru ei.

Bineînțeles că, vorbind despre o intervenție chirurgicală, aceasta prezintă și anumite riscuri precum infecții, hemoragie, edem, ptoză palpebrală, inflamații, glaucom, dezlipire de retină, cataractă secundară sau chiar pierderea vederii în cazuri extrem de rare. Însă experiența medicului atunci când vine vorba despre intervenția chirurgicală de corectare a cataractei este vitală pentru un rezultat bun. Cu cât medicul are o experiență mai vastă și a efectuat intervenția de mai multe ori, cu atât riscurile care pot interveni post operator dispar.

Care este momentul ideal pentru operația de cataractă

Atunci când vine vorba despre operația de cataractă, nu există prea devreme sau prea târziu. Aceasta trebuie efectuată atunci când pacientul simte că nu își mai poate îndeplini activitățile de zi cu zi așa cum o făcea anterior. Atunci când viața îi este deja afectată și își dorește o schimbare în bine.

În ce anotimp ar trebui efectuată operația de cataractă

Despre această problemă s-a discutat mult de-a lungul timpului. Iar părerile sunt împărțite. Unii medici oftalmologi consideră că pacienții cu cataractă ar trebui să evite să se opereze pe timpul verii. De fapt, unii medici oftalmologi recomandă intervenția chirurgicală de cataractă toamna sau chiar iarna, celor care obișnuiesc să facă munci afară.

Așa cum spuneam și mai sus, una dintre marile probleme ale pacienților cu cataractă este condusul pe timpul nopții. Iarna, orele de lumină sunt mult mai puține decât vara, motiv pentru care viața pacienților devine și mai grea. Acesta este poate unul dintre motivele pentru care unii optează ca operația de cataractă să fie efectuată toamna sau la începutul iernii. Operația de cataractă îmbunătățește contrastul, ameliorează semnificativ halourile din jurul luminilor și redă claritatea vederii, astfel încât condusul pe timpul nopții devine mult mai sigur.

Un alt motiv pentru care unii recomandă intervenția chirurgicală toamna este faptul că o vedere încețoșată nu se asociază foarte bine cu un cer înnorat. Cu cât vremea este mai închisă, ploioasă, cu atât condusul sau activitățile în aer liber ale pacienților cu cataractă devin mai periculoase.

Pentru unii, vara este pentru concedii, pentru plimbări, în niciun caz pentru o perioadă de recuperare după o intervenție chirurgicală. Deși recuperarea postoperatorie nu este foarte grea, iar intervenția nu necesită suturi, plasturi sau ace, pacientul are nevoie de câteva zile în care să stea liniștit. Vremea rece de iarnă face ca această perioadă a anului să fie ideală pentru a rămâne în interior și pentru a vă relaxa.

Iar primăvara va arăta mai bine decât niciodată. Vă veți putea bucura din nou de culorile vii, de lumina soarelui, de frumusețile care vă înconjoară, așa cum nu ați mai făcut-o demult.

Atenție însă! Medicul este singurul în măsură să vă spună când să vă operați de cataractă. Dacă medicul dumneavoastră vă va spune că puteți alege un sezon, atunci puteți alege acel timp din an în care stați mai mult în casă și aveți condițiile necesare pentru a face recuperarea mai ușoară. Dar rețineți: atunci când cataracta dezvoltă complicații sau devine o urgență, nu este timpul să vă gândiți la un anumit sezon pentru intervenție. Stabiliți împreună cu medicul ce este mai bine pentru vederea dumneavoastră!

Surse:

Centre for Sight

BoydVision

Kerry Solomon, MD

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate