arsura solara a ochilor
  • 0

Fotokeratita sau arsura solară a ochiului reprezintă o afecțiune oculară dureroasă, dar trecătoare, care apare în urma expunerii îndelungate la raze ultraviolete fără ochelari de protecție. Poate fi comparată cu ușurință cu o arsură solară, doar că nu la nivelul pielii, ci la nivelul corneei și a conjunctivei. 

Este caracterizată printr-o deteriorare a celulelor epiteliale corneene, care duce la disconfort. Mai mult decât atât, în funcție de gradul și de tipul expunerii, pot apărea de la iritații ușoare până la dureri severe.

Să nu credeți că fotokeratita poate apărea doar pe timpul verii. Dimpotrivă, aceasta este extrem de frecventă și iarna, din cauza razelor solare care se reflectă în zăpadă sau gheață.

Din fericire, simptomele dispar, de regulă, după câteva ore sau câteva zile.

Ceea ce trebuie să știți și să țineți cont este faptul că protecția împotriva razelor ultraviolete nu este de ajutor doar în cazul fotokeratitei. Expunerea repetată și îndelungată la soare poate duce cu timpul la apariția unor probleme de sănătate mai grave, precum degenerescența maculară legată de vârstă, cataractă sau chiar cancer ocular sau al pleoapei.

Simptome

În funcție de gradul și perioada de expunere la soare, la fel ca la nivelul pielii, arsura solară poate varia în intensitate. Cu alte cuvinte, cu cât vă expuneți mai mult la raze ultraviolete, simptomele vor fi mai agresive. 

Acestea pot apărea de la 30 de minute la 12 ore după expunere și constau în: 

Odată cu simptomele oculare poate apărea și arsura pielii la nivelul feței.

Factori de risc

Persoanele care petrec foarte mult timp în natură, inclusiv cele care sunt implicate în diferite activități precum înotul, cățăratul, hiking sau ski, sunt cele mai predispuse la apariția fotokeratitei.

Totodată, persoanele care obișnuiesc să meargă la solar sau să petreacă timp într-un mediu în care există o sursă de lumină ultravioletă, pot dezvolta fotokeratită.

Și nu în ultimul rând, persoanele care trăiesc la altitudini mari.

Cauze

Există trei feluri de raze ultraviolete. 

  • UVC sunt razele absorbite de ozonul din straturile înalte ale atmosferei, astfel încât nu reprezintă niciun pericol pentru sănătate
  • UVB sunt mai puternice decât UVA și pot afecta ADN-ul celular al pielii
  • UVA sunt cele mai slabe raze ultraviolete. La fel ca UVB, afectează direct ADN-ul celular al pielii și sunt asociate cu arsurile solare, îmbătrânirea prematură a pielii și cu diferite tipuri de cancer de piele

Cele mai multe raze ultraviolete cu care intrăm în contact provin de la soare. Trebuie să știți însă că doar 10% din razele soarelui reprezintă lumină ultravioletă. Mai mult decât atât, din procentul de 10%, doar o treime pătrunde în atmosferă și ajunge la nivelul solului. Însă chiar și această mică parte de lumină ultravioletă duce la daune puternice asupra pielii dar și asupra ochilor.

Din păcate, în afară de razele de soare la care suntem expuși zilnic, sunt și alte surse de lumină ultravioletă care pot duce la apariția fotokeratitei.

  • Lumina soarelui care se reflectă din zăpadă, gheață, apă, nisip sau ciment.
  • Lampa solarului pentru bronzat
  • Lumina laser 
  • Lămpile de birou cu halogen 
  • Echipamentele de sudură

Atenție și la privirea directă către soare. Ne referim aici, de exemplu la eclipsa de soare. În acest caz, arsura solară poate fi mult mai puternică și poate duce la daune mult mai serioase ale retinei.

Tratament pentru arsura solară a ochilor

Tratamentul fotokeratitei este foarte asemănător cu tratamentul abraziunii corneene. Țesutul afectat ar trebui să se vindece în aproximativ 24-72 de ore, însă medicul poate recomanda și unguente oculare, lacrimi artificiale dar și analgezice orale care să amelioreze simptomele până ce corneea este reepitelizată. 

De asemenea, persoana afectată poate folosi comprese reci, dar și ochelari de soare pentru a ameliora fotofobia.

Mai mult decât atât, odihna sau măcar relaxarea cu ochii închiși ajută la vindecarea mai rapidă a ochilor.

Notă

Deși fotokeratita duce rar la probleme grave, simptomele și disconfortul apărute după arsura solară sunt extrem de supărătoare. Motiv pentru care este mult mai simplu să vă protejați ochii cu o pereche de ochelari de soare cu protecție împotriva razelor ultraviolete. În acest fel vă protejați cu ochii și de alte afecțiuni grave.

Surse:

American Academy of Ophthalmology

The College of Optometrists

Cleveland Clinic

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate