dor ochii
  • 5

Cu toții ne-am confruntat măcar o dată în viață cu întrebarea “Oare de ce mă dor ochii?”. Durerea de ochi poate trece de la sine, sau poate fi semnul unei afecțiuni foarte serioase. 

De ce dor ochii

Disconfortul ocular sau durerea apărută poate fi rezultatul unei probleme a ochiului sau a unei părți din jurul ochiului după cum enumeră webmd.com:

  • Corneea, lentila clară care permite trecerea în mod controlat a luminii de la structurile externe către cele interioare ale ochiului
  • Sclera, partea albă a ochiului
  • Irisul, partea colorată a ochiului
  • Orbita, cavitatea craniană care adăpostește ochiul și anexele globului ocular
  • Mușchii oculari, responsabili de mișcarea ochiului
  • Nervii, care transportă informația de la ochi la creier
  • Pleoapele

Probleme comune care cauzează durere

  • Keratita sau infecția corneei, apare, de cele mai multe ori din cauza unui virus sau a unei infecții. Se manifestă prin inflamații sau ulcere corneene. Mai mult decât atât, poate apărea durerea oculară medie sau severă, fotofobia, senzația de arsură sau corp străin și lăcrimarea excesivă. 
  • Oboseala ochilor, apare, de cele mai multe ori, când o persoană realizează sarcini care impun focalizarea ochilor pentru perioade lungi de timp. Este o problemă comună în cazul persoanelor care lucrează mult în fața computerelor și care resimt, de cele mai multe ori, durere, lăcrimare, roșeață, fotofobie sau senzație de corp străin în ochi.
  • Ochi uscați. Este o afecțiune din ce în ce mai frecventă, care apare în momentul în care ochiul nu mai produce destule lacrimi sau calitatea acestora este afectată. Se manifestă prin senzația de uscăciune a ochilor, durere, senzație de arsură, vedere încețoșată, roșeață și sensibilitate la lumină (fotofobie). 
  • Ochii roșii sau conjunctivita este o afecțiune cauzată de un virus sau o bacterie. Simptomele includ ochi roșii, lăcrimare excesivă, secreții oculare albe, galbene sau chiar verzi și mâncărime. 
  • Blefarita, reprezintă inflamația marginilor pleoapelor care poate fi acuta (ulcerativă sau neulcerativă) sau cronică (seboreică). Simptomele includ senzația de arsură la nivelul marginilor pleoapelor, prurit, iritație conjunctivală și fotofobie.
  • Corp străin în ochi. Orice corp străin, indiferent că vorbim de praf, nisip sau chiar un șpan, va provoca durere oculară. 
  • Abraziunea corneană sau zgârietura oculară este una dintre cele mai frecvente leziuni oculare. Indiferent că este o zgârietură mică, abraziunea corneană produce durere. Pe lângă durere, persoana afectată se va confrunta cu senzația de corp străin în ochi, fotofobie, vedere încețoșată, ochi roșii.
  • Nevrita optică sau neuropatia optică este inflamația nervului optic. Cele mai comune simptome sunt durerea și pierderea temporară a vederii la unul dintre ochi.
  • Urciorul (orjeletul) este o boala infecțioasă a glandelor sebacee localizate la nivelul pleoapelor. Acesta se manifesta sub forma de umflătură dureroasă pe pleoapa superioară sau pe pleoapa inferioară.
  • Sinuzita reprezintă infecția unuia dintre sinusuri. Simptomele includ durere de cap, lăcrimare, durere oculară, rinoree. 
  • Glaucomul, reprezintă presiunea intraoculară peste limitele normale, problemă care duce la deteriorarea nervului optic. În ciuda faptului că este o boală ascunsă, care nu prezintă simptome până ce nu ajunge într-un stadiu avansat, unii pacienți spun că se confruntă cu dureri oculare. 
  • Infecțiile fungice, apar, în special, în cazul persoanelor cu imunitate slabă sau care suferă de diferite afecțiuni tratate cu corticosteroizi. 
  • Uveita reprezintă o inflamație oculară ce afectează învelișul mijlociu al globului ocular, numit tract uveal. Printre simptome sunt prezente durerea oculară, vederea încețoșată, fotofobia, roșeața, senzația de corpuri plutitoare în ochi.

Tratament

După cum ați putut observa, durerea oculară are o mulțime de cauze pe fondul cărora poate apărea. Tocmai de aceea, este important să tratăm aceste cauze, și nu simptomul în sine. Cu toate acestea, există câteva lucruri pe care le puteți face acasă, înainte de a ajunge la medic. 

  • Evitați expunerea la factori iritanți sau alergeni
  • Utilizați lacrimile artificiale
  • Odihniți-vă

Atenție însă! Dacă observați că durerea nu cedează, sau din contră, se intensifică, mergeți urgent la medicul oftalmolog! Mai mult decât atât, în cazul în care, pe lângă durerea oculară, apar și alte simptome cu care nu v-ați mai confruntat în trecut, nu este cazul să mai așteptați acasă să vedeți dacă durerea trece. 

O diagnosticare corectă și un tratament timpuriu vă pot salva vederea!

5 Comments

  1. Balulescu Constantin
    15 martie 2021 la 6:24

    Ochii lacrameaza ,si dor in special cel drept am facut tratament cu corticosteroizi pentr o pareza faciala care a trecut in maxim 1 luna. Va multumesc!

  2. Șoptea Camelia
    22 septembrie 2022 la 11:12

    Bună ziua,
    Tatăl meu, în vârstă de 90 ani, are de o luna, dureri de pleoape. Ochii nu sunt roșii și vederea nu este afectata. Tata a avut covid în luna iulie și se deplasează cu ajutorul cadrului metalic. Va rog sa ne ajutați cu sfaturi în cazul în care trebuie sa corectam ceva în igiena sau un tratament și, de asemenea dacă se impune control oftalmologic. Va mulțumesc din suflet!

    • I Care
      22 septembrie 2022 la 18:24

      Bună ziua,

      Vă recomandăm să faceți masaj pe pleoape cu Tobradex dimineața și seara. Înainte de a da Tobradex puteți curăța pleoapa cu șervețele oftalmice Iridium. De asemenea, puneți picături cu Thealoz Duo câte o picătură de 3 ori pe zi.

      Urmați acest tratament 14 zile, iar la finalul acestei perioade contactați-ne: fie ne scrieți aici, fie ne puteți suna la 0722110933 (avem și WhatsApp).

      Vă putem sta la dispoziție și cu o consultație (în București și Alexandria); unul dintre cei mai buni specialiști în afecțiunile pleoapei din România este parte din echipa noastră medicală. Momentan mergeți cu încredere pe acest tratament și ne auzim la finalul lui.

      Multă sănătate!

  3. Stavaru Cristina
    10 octombrie 2022 la 12:02

    De vreo saptamana ma dor ochii spre coada și îmi lăcrimează ce piste fi?

    • I Care
      11 octombrie 2022 la 11:03

      O astfel de problemă poate avea diverse cauze. Este necesar să vă vadă un medic pentru a stabili un diagnostic și un tratament corecte. Dacă problema persistă vă recomandăm să mergeți la o consultație.
      Multă sănătate!

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate