avastin injectii intravitreene
  • 0

Avastin reprezintă un medicament, care este injectat în ochi, și care este folosit în tratamentul mai multor afecțiuni oculare. Avastin este numele mărcii medicamentului, însă substanța activă este bevacizumab.

Scopul acesteia este să blocheze dezvoltarea anormală sau scurgerea fluidului din diferite vase de sânge crescute anormal în spatele ochiului. Acest tip de vase sanguine pot afecta vederea, ducând până la orbire.

Inițial, medicamentul a fost creat ca tratament pentru diferite tipuri de cancer. Utilizarea acestuia pentru a trata afecțiunile oculare este considerată o utilizare ”off label”. Acest lucru nu trebuie însă să vă sperie, deoarece Food and Drug Administration (FDA) permite utilizarea medicamentelor ”off label” atunci când medicii sunt bine informați despre produsul folosit iar eficacitatea tratamentului este dovedită. Încă din 2005, când medicamentul a fost utilizat pentru prima dată, numeroase studii au dovedit că medicamentul este extrem de util în tratarea bolilor oculare.

Pentru ce este folosit Avastin

Medicii recomandă injecțiile intravitreene, așa cum este numit tratamentul cu Avastin,  pentru a trata mai multe boli ale ochilor și ale retinei precum degenerescența maculară legată de vârstă, edemul macular diabetic și ocluzia venei centrale retiniene.

Există, de asemenea, și alte afecțiuni ale ochilor care pot duce la orbire din cauza creșterii anormale a vaselor de sânge din spatele ochiului, afecțiuni ce pot apărea chiar și la persoane tinere. Majoritatea acestor boli care duc la edem macular pot fi tratate cu Avastin.

De regulă, medicii recurg la Avastin în cazul pacienților la care edemul macular cronic nu răspunde bine la metodele de tratament obișnuite, precum corticosteroizii. În lipsa unui tratament eficient, boala avansează cu rapiditate și duce la pierderea parțială sau permanentă a vederii.

Vasele de sânge au nevoie de o substanță chimică, o proteină, numită factorul de creștere endotelial vascular (FCEV) pentru a crește. Substanța activă din Avastin a fost concepută special să recunoască și să se lege de această proteină și să o împiedice să își producă efectul.

Ce presupune tratamentul cu Avastin

Dilatarea pupilelor este primul pas în pregătirea tratamentului cu injecții intravitreene. Odată ce pupilele sunt dilatate, medicul administrează picături anestezice pentru a îndepărta orice durere sau disconfort. Ulterior medicul injectează medicamentul în corpul vitros. Datorită anesteziei, tratamentul este unul lipsit de durere, chiar dacă sună puțin înfricoșător.

În funcție de severitatea afecțiunii și de stadiul acesteia, medicul poate recomanda mai multe injecții la intervale regulate de timp; de exemplu la patru, șase sau opt săptămâni, pentru o perioadă bine stabilită de timp.

În unele cazuri medicul va combina Avastin cu alte medicamente pentru un rezultat eficient.

Scopul medicamentului este de a opri boala să provoace și alte daune asupra ochiului. Din păcate, în cazul multor pacienți, daunele produse până la momentul tratamentului sunt ireversibile. Așadar, Avastin nu poate reda vederea odată pierdută, însă poate stopa evoluția bolii. 

Imediat după tratament

Atunci când vă prezentați la cabinetul medicului oftalmolog pentru injecția cu Avastin, trebuie să vă asigurați că sunteți însoțit. Veți avea nevoie de cineva care să vă conducă acasă. Chiar dacă injecțiile intravitreene nu presupun o îngrijire ulterioară specială, ar fi bine ca pe drumul spre casă să purtați ochelari de soare pentru a evita fotofobia și să vă odihniți cât mai bine, măcar pentru câteva ore.

Riscurile tratamentului cu Avastin

Specialiștii consideră că riscurile tratamentului cu Avastin sunt minime. Sistemul imunitar al pacienților care au nevoie de Avastin pentru tratamentul anumitor boli oculare este, de regulă, mai puternic decât al persoanelor bolnave de cancer. Mai mult decât atât, doza injectată în cazul lor este mult mai mică. Cu toate acestea, există câteva efecte adverse care pot apărea precum:

  • roșeață oculară 
  • senzația de corp străin în ochi 
  • disconfort ocular 
  • mâncărime oculară 
  • senzația de uscăciune 
  • vedere încețoșată 
  • senzația de corpuri plutitoare în ochi

În cazuri extrem de rare pot apărea și efecte mai grave precum fotofobie sau sensibilitate puternică la lumină, durere oculară, umflarea ochiului, diferite infecții oculare, dezlipire de retină sau cataractă.

Cu toate acestea, riscurile asociate Avastin sunt mult mai mici decât efectele benefice pe care le poate avea asupra vederii.

Cine poate primi injecții cu Avastin

Majoritatea pacienților pot fi candidați buni pentru injecțiile cu Avastin, însă o atenție deosebită presupun femeile însărcinate.

Surse:

American Academy of Ophthalmology

Macular Center

N Vision Center

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate