vitrectomia
  • 0

Vitrectomia este o procedură chirurgicală oftalmologică, necesara pentru a corecta anumite patologii ale retinei sau ale corpului vitros.

În cadrul operației, medicul chirurg oftalmolog îndepărtează parțial sau total corpul vitros (vitrosul), în funcție de patologia oculară operată.

Corpul vitros sau vitrosul, localizat în cavitatea posterioară a ochiului, între cristalin și retină, este un gel incolor, care permite luminii să treacă prin el pentru a ajunge la nivelul retinei, unde se formează imaginea. Vitrosul este format 99% din apa, restul de 1% fiind format din colagen, proteine solubile și acid hialuronic și are un volum de aproximativ 4 ml.

Funcțiile corpului vitros

Funcțiile corpului vitros sunt: ajută la păstrarea formei sferice a ochiului, protejează retina, ajută la difuzia oxigenului de la nivelul vaselor de sânge ale retinei spre polul anterior al ochiului.

Când este necesară vitrectomia?

  1. În diverse patologii ale corpului vitros, când acesta își pierde claritatea și astfel, lumina, după ce trece prin cornee și cristalin nu mai poate ajunge la retină pentru a forma imaginea (vederea): hemoragia vitreană (sânge în structura vitrosului), sinchizis scintillans intens (prezență de cristale de colesterol în structura vitrosului), când este  prezent un corp străin la nivelul corpului vitros, și în alte patologii mai rare.
  2. In patologiile chirurgicale ale retinei:

          – dezlipirea de retină: regmatogenă, tracțională, posttraumatică

          – prezența unui corp străin la nivelul retinei

          – retinopatia diabetică proliferativă avansată când se formează membrane tracționale la nivelul retinei care pot crea rupturi sau pot dezlipi retina

          – gaura maculară

          – infecții la nivelul polului posterior ocular

          – luxații ale cristalinului natural sau ale cristalinului artificial la nivelul polului posterior ocular

În cazul patologiilor retiniene este necesară vitrectomia ca prim pas operator, pentru ca, după îndepărtarea corpului vitros, medicul chirurg oftalmolog să aibă acces la retină, unde va fi continuată operația.

Vitrectomia poate fi efectuată în urgență, în cazul unei urgențe medico-chirurgicale oftalmologice sau în timpul unei intervenții chirurgicale programate pentru o patologie cronică.

Intervenția chirurgicală

Înainte de intervenția chirurgicală, pacientul este informat cu privire la tipul anesteziei, care poate fi locală sau generală, în funcție de patologia care se operează, de vârsta pacientului și nu în ultimul rând în funcție de dorința pacientului.        

După pregătirea preoperatorie, vitrectomia (operația) se realizează sub microscopul operator, cu ajutorul unor instrumente extrem de fine. Se efectuează 3 incizii foarte mici la nivelul sclerei (albul ochiului) prin care se vor introduce instrumentele chirurgicale necesare operației, pe toată durata acesteia. Se realizează vitrectomia parțială sau totală  cu ajutorul unui instrument chirurgical numit vitreotom. 

Ulterior, se continuă operația cu ceilalți pași operatori, diferiți, în funcție de tipul patologiei de operat. Spre final, în lipsa vitrosului, globul ocular poate fi readus la forma inițială cu ajutorul: unei substanțe saline speciale, a unui gaz special pentru utilizare intraoculară (care se resoarbe singur în câteva zile) sau cu ajutorul uleiului de silicon (substanță cu greutate mare care va trebui îndepărtat din ochi printr-o intervenție chirurgicală ulterioară, efectuată la interval de 4-6 luni de intervenția primară).

După intervenția chirurgicală (postoperator)  

Ochiul este pansat timp de o zi, pacientul poate rămâne internat până a doua zi sau revine a doua zi pentru prima consultație postoperatorie, în timpul căreia se stabilește schema de tratament care va trebui urmata postoperator, cel mai adesea timp de 1 luna, cu posibilitatea modificării schemei de tratament în funcție de evoluția postoperatorie a pacientului.

Cel mai adesea, tratamentul este reprezentat de medicamente care previn posibilele complicații postoperatorii sau care tratează disconfortul postoperator, adesea reprezentat de senzația de gunoi în ochi. 

Bineînțeles că, tratamentul, restricțiile postoperatorii sau diferitele situații particulare vor fi stabilite de medicul chirurg oftalmolog. 

Complicațiile vitrectomiei

Complicațiile vitrectomiei sunt rare și pot fi reprezentate de:

  • lezarea cristalinului
  • hemoragii la nivelul inciziilor cu posibilitatea apariției unei hemoragii intraoculare
  • infecții la nivelul polului posterior ocular
  • creșterea presiunii intraoculare
  • erori de refracție postoperatorii
  • creșterea riscului de apariție a cataractei

După efectuarea vitrectomiei, vitrosul este un tesut care nu se reface.

Autor

Dr. Cristina Frangu

Medic specialist oftalmolog
Competențe în chirurgia cataractei, a glaucomului și în oftalmologia pediatrică.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate