buftalmia
  • 0

Buftalmia este termenul medical care se referă la o mărime exagerată a globului ocular. Buftalmia mai este numită și glaucom congenital. Congenital înseamnă că este prezent încă de la naștere. Afecțiunea poate apărea la un singur ochi, sau la ambii și este observată la naștere sau imediat după naștere.

Este important de știut că buftalmia, în cele mai multe cazuri, este o boală moștenită și apare doar în momentul în care ambii părinți transmit o genă modificată copilului lor. Este posibil ca părinții nici măcar să nu știe că o au.

În cele mai multe cazuri, buftalmia este cauzată de creșterea presiunii în ochiul în curs de dezvoltare pentru o perioadă lungă de timp. Ochiul copilului este extrem de moale și elastic. Acesta este și motivul pentru care globul ocular se mărește atât de mult atunci când este supus unei presiuni mari.

Cuvântul buftalmie provine din cuvântul grecesc ce se referă la ”ochi de bou”. Din fericire, problema apare destul de rar. Mai exact, aproximativ un caz la 30.000 de nașteri.

Simptome

Cel mai frecvent simptom este un glob ocular mărit în cazul bebelușului. Uneori, diferența este vizibilă, un singur ochi fiind afectat. Simptomele care apar odată cu această problemă sunt:

  • lăcrimarea excesivă 
  • iritație oculară 
  • tremurul pleoapei 
  • clipirea excesivă 
  • sensibilitatea la lumină (fotofobie
  • opacifierea corneei 
  • întinderea, subțierea sau chiar ruptura corneei

Pe lângă aceste simptome, este posibil ca bebelușul care prezintă buftalmie să se confrunte cu probleme de vedere, ochișorii acestuia să pară încețoșați, să fie agitat, să refuze mâncarea sau să aibă un ochi mai mare decât celălalt.

Cauze

Principala cauză a buftalmiei este presiunea intraoculară crescută. Presiunea intraoculară crescută se numește glaucom.

Mai rar există și alte cauze care pot duce la buftalmie și anume: 

  • neurofibromatoza, care este un cumul de condiții medicale diferite care duc la dezvoltarea tumorilor ce afectează creierul, măduva spinării și nervii care trimit semnale între creier și măduva spinării și toate celelalte părți ale corpului.
  • aniridia, care este o tulburare genetică rară ce afectează vederea. Aceasta este caracterizată prin formarea incompletă a irisului ocular, partea colorată a ochiului care înconjoară pupila.
  • sindromul Sturge Weber, care este o afecțiune vasculară rară, caracterizată prin asocierea unui semn din naștere facial, cu vase de sânge dezvoltate anormal în creier și anomalii oculare, precum glaucomul.

Diagnosticare

De obicei, buftalmia este observată de medici, încă de la naștere. În cazul în care acest lucru nu se întâmplă, părinții sunt cei care observă că bebelușul lor are o problemă oculară. Este extrem de important ca aceștia să se prezinte la medic imediat ce au observat problema deoarece, cu cât tratamentul este efectuat mai devreme, cu atât vederea copilului nu va avea de suferit.

Având în vedere vârsta la care buftalmia este, de obicei, diagnosticată, cel mai probabil bebelușul va fi anesteziat pentru a i se putea face toate testele necesare în vederea unei diagnosticări corecte.

În primul rând medicul oftalmolog va efectua un examen oftalmologic complet în care va examina cu atenție corneea. De asemenea, acesta va efectua o măsurare a ochiului, dar va încerca să observe și dacă nervul optic a fost afectat. 

Mai mult decât atât, medicul va măsura presiunea intraoculară a fiecărui ochi. Medicul va verifica și sistemul de drenaj al ochiului pentru a observa dacă există un blocaj sau o problemă care nu lasă lichidul să se dreneze în mod corespunzător.

Tratament

Tratamentul buftalmiei poate fi diferit în funcție de cauza care a dus la această problemă. Însă principalul mod de a trata buftalmia este reducerea presiunii intraoculare. Acest lucru va împiedica pe viitor deteriorarea nervului optic, opacifierea corneei sau alte complicații care pot duce la pierderea vederii.

În funcție de severitate bolii și de vârsta pacientului, tratamentul poate pleca de la picături de ochi și poate merge până la intervenție chirurgicală.

Complicații

Tratarea buftalmiei este extrem de importantă încă de la diagnosticare. Și asta deoarece boala duce adesea la complicații care pot afecta permanent vederea.

Printre acestea amintim deteriorarea corneei, ambliopia, dezlipirea de retină, vicii de refracție, dislocarea de cristalin sau chiar pierderea vederii.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate