- Cataractă
-
by I Care
Cataracta corticală este unul dintre tipurile afecțiunii numită cataractă. Aceasta este o boală extrem de frecventă în rândul persoanelor trecute de 50-60 de ani. Boala este reprezentată de opacifierea lentilei naturale a ochiului, numită cristalin.
În ciuda faptului că evoluează lent, pe parcursul unor ani întregi, persoanele afectate ajung să nu își mai poată îndeplini sarcinile zilnice.
Din fericire, tratamentul chirurgical poate reda vederea și conduce către revenirea la o viață normală.
Tipuri
În ciuda faptului că simptomele sunt asemănătoare, cataracta poate fi de trei feluri, în funcție de localizarea ei.
- Cataracta nucleară, care afectează zona centrală a cristalinului.
- Cataractă corticală care apare pe marginea cristalinului, numită cortex.
- Cataracta subcapsulară care afectează partea posterioară a cristalinului
Particularități ale cataractei corticale
Acest tip de cataracta afectează marginile cristalinului sau cortexul. Pe măsură ce evoluează, cataracta se extinde spre centrul cristalinului, interferând cu lumina care pătrunde prin lentilă.
Persoanele care suferă de diabet sunt cele mai predispuse la a dezvolta cataracta corticală.
Simptome
Fiecare tip de cataractă are simptome specifice. Astfel încât, dacă nu vă regăsiți în simptomele generale ale cataractei, asta nu înseamnă că boala nu v-a afectat. Este posibil să aveți un anumit tip de cataractă care se manifestă puțin altfel.
Lentila naturală a ochiului, numită cristalin, este formată din două componente. Regiunea centrală, numită nucleu și marginile exterioare, numite cortex sau zona corticală.
În cazul cataractei corticale, marginile cristalinului sau cortexul începe să se opacifieze. Pe măsură ce evoluează, această opacifiere se îndreaptă spre centrul lentilei, numit nucleu.
Cataracta corticală împrăștie inegal lumina în momentul în care aceasta trece prin cristalin, astfel încât primele simptome sunt legate de sensibilitatea la lumină.
Din cauza localizării ei, simptomele cataractei corticale apar timpuriu.
Printre acestea, putem enumera:
- Vedere încețoșată
- Pierderea parțială vederii
- Halouri de lumină
- Sensibilitate crescută la lumină (fotofobie)
- Pierderea sensibilității la contrast, în special în lumină difuză
- Dificultate de a conduce pe timpul nopții
- Perceperea alterată a culorilor
- Dificultate în a aprecia cât de departe este un obiect
- În unele cazuri poate apărea vederea dublă
Cauze
Ca și celelalte tipuri de cataractă, principala cauză a cataractei corticale este înaintarea în vârstă. Din păcate însă, boala poate apărea și la persoanele tinere, care suferă de diferite afecțiuni sau condiții medicale.
- Moștenirea genetică (dacă unul dintre membrii familiei dumneavoastră se confruntă cu cataractă corticală, este foarte posibil ca, la un moment dat, și dumneavoastră să fiți diagnosticat cu această boală)
- Diabet
- Hipertensiune arterială
- Diferite intervenții chirurgicale oculare anterioare
- Traumatisme oculare
- Miopie severă
- Infecții sau inflamații oculare
- Diferite boli autoimune
- Fumat
- Consumul excesiv de alcool
- Obezitate
- Administrarea îndelungată a unor medicamente, precum cele bazate pe corticosteroizi
- Expunerea prelungită la raze ultraviolete, fără protecție, în special la razele UVB
- Stilul de viață nesănătos
Diagnosticare
Medicul vă va testa, în primul rând, acuitatea vizuală. De asemenea, acesta vă va examina polul anterior ocular cu ajutorul biomicroscopului.
În cazul în care se stabilește că este vorba despre cataractă corticală, medicul va efectua și alte teste pentru a evalua gradul de avansare al bolii: sensibilitatea la contrast, vederea de noapte, vederea color, etc.
Mai mult decât atât, medicul va încerca să afle dacă este asociată altor boli, cum ar fi diabetul, degenerescența maculară sau glaucomul.
Tratament pentru cataracta corticală
Fiind vorba despre cataractă, indiferent de tipul ei, singurul tratament este cel chirurgical. Din fericire, medicii efectuează astfel de intervenții oculare extrem de des, acestea devenind chiar o rutină pentru ei. Asta reprezintă un plus în cazul intervențiilor chirurgicale de acest tip, ținând cont de faptul că experiența medicului poate fi cheia succesului în astfel de cazuri.
Mai mult decât atât, aceste operații sunt simple, pacientul revenind la o viață normală într-un timp foarte scurt.
De reținut este că nu există ”cel mai bun moment”, pentru operația de cataractă. Însă, în momentul în care cataracta corticală începe să interfereze cu activitățile de zi cu zi, este bine să hotărâți, împreună cu medicul, dacă este cazul să treceți la pasul următor sau nu.
Prevenție
Există câteva moduri prin care puteți întârzia apariția simptomelor cataractei corticale sau progresul acestei afecțiuni:
- Renunțați la fumat
- Reduceți, atât cât se poate, consumul de alcool
- Alegeți un stil de viață sănătos, cu o dietă cât mai bogată în fructe și legume
- Evitați excesul prelungit la raze ultraviolete
Surse: