probleme cu ochii copil
  • 0

Cu toții ne dorim copii sănătoși, fără probleme cu ochii. Motiv pentru care, de când se nasc, îi ducem la fel și fel de ecografii, analize și controale, pentru a ne asigura că sunt sănătoși și că dezvoltarea lor este una corespunzătoare. 

Din păcate, majoritatea părinților din ziua de azi omit un mic amănunt atunci când vine vorba de sănătatea copilului: controlul oftalmologic. De cele mai multe ori, aceștia ajung cu cel mic la un control abia când simptomele devin prea evidente și când tratamentul unei eventuale boli este deja mai greu de aplicat. 

Controlul oftalmologic la copii

Toți nou-născuții ar trebui să aibă parte de un control oftalmologic, chiar începând de la vârsta de 3 luni. Bebelușii prematuri sau cu risc de a moșteni anumite boli oculare grave ar trebui să efectueze un control chiar de la naștere. 

În jurul vârstei de 5 ani sau chiar înainte de a intra în clasa pregătitoare, este recomandat un control al acuității vizuale, pentru a vă asigura că micuțul dumneavoastră nu are nevoie de ochelari, dar și un control pentru a stabili o aliniere corectă a ochilor.

Copiii cărora le-a fost recomandată purtarea ochelarilor ar trebui să meargă o dată pe an în cabinetul medicului oftalmolog pentru un control, sau ori de câte ori apar diverse simptome care avea legătură cu o deteriorare a vederii copilului. După vârsta de 5 ani, este recomandat un control oftalmologic ori de câte ori apar diverse simptome, precum amețeli sau dureri de cap

12 semne care indică o problemă a vederii copilului

Frecarea excesivă a ochilor

Frecarea excesivă a ochilor poate indica faptul că micuțul se confruntă cu o oboseală sau o încordare a ochilor. Acesta este un simptom al mai multor afecțiuni, inclusiv al alergiei oculare.

Durerea de cap sau de ochi

Dacă copilul dumneavoastră se vaită de dureri de cap sau de ochi la sfârșitul zilei, este posibil ca acesta să se concentreze sau să facă un efort pentru a corecta o posibilă vedere încețoșată.

Senzația că ochiul fuge

Strabismul sau senzația că un ochi fuge într-o parte poate fi un semn că cel mic are o eroare de refracție. Prin strabism, copilul poate focaliza sau îmbunătăți temporar imaginea.

Înclinarea capului sau acoperirea unui ochi

Copilul își poate acoperi un ochi sau poate înclina capul pentru a-și regla unghiul de vedere, în încercarea de a focaliza mai bine imaginea. Acestea sunt semne frecvente ale ambliopiei, afecțiune cunoscută ca ”ochiul leneș”, o boala foarte întâlnită la copii.

Apropierea textelor și imaginilor

Apropierea cărților, caietelor sau a dispozitivelor poate fi un semn că cel mic suferă de miopie sau că nu vede foarte bine la distanță.

Nervozitatea la citire

Dificultățile de concentrare la școală sau nervozitatea în momentul în care încearcă să citească sau să coloreze ceva apare în momentul în care copiii se confruntă cu anumite erori ale vederii.

Alinierea ochilor

Alinierea greșită a poziției ochilor este cel mai clar semn al strabismului.

Clipitul excesiv

Clipitul excesiv apare frecvent în cazul copiilor care au nevoie de ochelari, în încercarea de a clarifica imaginea.

Lăcrimarea excesivă

Lăcrimarea excesivă este un simptom al unor afecțiuni, precum leziunea corneeană, conjunctivită etc.

Anumite secreții

Secrețiile galbene sau crustele la trezire, sunt un semn că micuțul ar putea avea conjunctivită

Schimbări la nivelul pleoapelor

Umflăturile la nivelul pleoapelor, roșeața sau durerea, apar în cazul ulcioarelor sau a șalazionului

Sensibilitatea la lumină

Fotofobia sau sensibilitatea la lumină este prezentă în cazul exotropiei, un soi de strabism

Probleme cu ochii care apar mai des în rândul copiilor

Viciile de refracție reprezintă cea mai frecventă problemă de vedere la copii.

  • Miopia (vederea neclară la distanță)
  • Hipermetropia (vederea este neclară atât la distanță, cât și de aproape)
  • Astigmatismul (vederea este neclară sau încețoșată)

Sunt și alte afecțiuni care pot apărea în rândul copiilor și care nu reprezintă neapărat o urgență medicală, însă necesită evaluarea unui medic: 

  • Strabismul
  • Ambliopia

Alte afecțiuni mai grave necesită atenție imediată și trebuie tratate timpuriu, astfel încât să nu evolueze și să nu producă daune ireversibile vederii. 

  • Retinopatia de prematuritate
  • Glaucomul congenital
  • Cataracta congenitală
  • Retinoblastomul 
  • Alte boli oculare genetice sau metabolice

Surse:

https://kidshealth.org/en/parents/vision.html

https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/how-to-know-if-your-child-needs-glasses

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate