cristalinul multifocal ochelari
  • 2

Cristalinul multifocal este din ce în ce mai utilizat. Una dintre cele mai frecvente întrebări pe care pacienții ni le adresează în momentul în care vin la o consultație în vederea unei operații de cataractă este dacă o să mai fie nevoiți să poarte ochelari după intervenție. Din păcate, niciun medic, indiferent de experiență, nu poate garanta că pacientul nu va mai avea nevoie de ochelari după aceasta operație. 

Astfel, după operația de cataractă, sunt persoane care pot avea nevoie de ochelari tot timpul sau persoane care vor folosi ochelarii de vedere doar pentru anumite activități, cum ar fi cititul. Și asta din cauza faptului că există mai mulți factori importanți de care depinde acest lucru, iar unul foarte important ține de alegerea pe care o face pacientul în legătură cu cristalinul artificial

  • sănătatea generală a ochilor
  • prezența sau absența astigmatismului
  • prescripția de ochelari pre-intervenție
  • tipul de cristalin pe care medicul îl va implanta

Cel mai important factor rămâne cel din urmă, mai exact tipul de cristalin implantat. 

Din fericire, există o opțiune relativ nouă, care poate reduce aproape total nevoia de ochelari a pacienților operați de cataractă. Este vorba despre cristalinul multifocal care corectează vederea atât pe cea la distanță, cât și pe cea la aproape, dar mai ales pe cea intermediară. 

Pentru ca intervenția chirurgicală să aibă un succes mai mare, este nevoie ca anumite criterii să fie respectate cu strictețe: 

  • experiența medicului cu astfel de cristaline multifocale
  • tehnica chirurgicală adecvată
  • gestionarea corectă a posibilelor complicații, atât de către medic, cât și de către pacient

Ce este cristalinul multifocal

Cristalinul artificial sintetic se implantează în interiorul ochiului cu scopul de a înlocui puterea refractivă a cristalinului natural, distrus de cataractă. 

Spre deosebire de cristalinul monofocal, cristalinul multifocal are, pe suprafața lui, mai multe zone dispuse circular, fiecare având o putere de focalizare diferită.  

În funcție de fiecare zonă în care lumina este concentrată, vederea va fi clară atât la distanță, cât și atunci când citim sau executăm diferite activități în care obiectele sunt ținute în apropierea ochilor, dar și la distanțele intermediare. 

Din păcate, se poate întâmpla ca, în unele cazuri, vederea la aproape să nu fie foarte clară, astfel încât pacienții să aibă nevoie de ochelari pentru anumite activități. 

Cele mai bune rezultate sunt obținute în momentul în care cristalinul multifocal este implantat în ambii ochi. Însă acest lucru poate fi hotărât doar de medic, în acord cu pacientul, ținând cont de mai mulți factori importanți. 

Cristalinul multifocal se aseamănă, în mare parte, cu lentilele de contact bifocale și multifocale. Un plus pentru cristalinul multifocal este că se implantează în interiorul ochiului și nu necesită îngrijiri suplimentare, cum se întâmplă în cazul lentilelor de contact

Dezavantajele cristalinului multifocal

Există și un dezavantaj al cristalinelor multifocale, considerat însă, de cei mai mulți pacienți, nesemnificativ în comparație cu beneficiile. Este vorba despre o reducere a sensibilității contrastului. Astfel, unii pacienți ar putea întâmpina greutăți în a distinge anumite obiecte atunci când lumina este diminuată sau prea puternică. De asemenea, cititul într-o lumina slabă ar putea fi considerat dificil de unii dintre aceștia. 

Ca efecte adverse rare, putem vorbi și despre halouri de lumină cu care pacienții se pot confrunta când trec de la întuneric la lumină, ceea ce poate interfera cu conducerea autovehiculelor în condiții de siguranță pe timp de noapte.

Lucrăm cu cele mai performante tipuri de cristalin multifocal

Clinica noastră lucrează cu cele mai performante tipuri de cristaline multifocale menite să reducă sau să elimine complet dependența de ochelari. Vă oferim pachete avantajoase care includ astfel de cristaline de top. 

Unul dintre aceste cristaline care oferă independență de ochelari este cristalinul multifocal PanOptix de la Alcon. Pacienții care au optat pentru acest tip de cristalin se bucură acum de o viață fără ochelari.

Cristalinele premium torice sunt special concepute pentru persoanele care suferă de astigmatism. Înaintea dezvoltării acestor cristaline premium, persoanele cu astigmatism care sufereau de operație de cataractă erau nevoite să poarte ochelari după intervenție. Alegând un cristalin toric veți putea reduce și elimina dependența de ochelari. 

Pe de altă parte, cristalinele multifocale torice pot oferi independență față de ochelari în timp ce corectează astigmatismul.

2 Comments

  1. Daniela Maros
    24 septembrie 2021 la 14:06

    Bună ziua ! As vrea sa stiu daca este indicat sa optez pentru un cristalin multifocal pentru operația de cataractă la un ochi, în condițiile în care acum cativa ani am implantat la celalalt ochi cristalin monofocal?

    • I Care
      27 septembrie 2021 la 11:36

      Bună ziua,
      Dacă aveți deja un cristalin monofocal la un ochi, faptul că puneți la celălalt multifocal nu vă va scăpa de purtat ochelarilor. Deci din acest punct de vedere nu este rentabil sau recomandat.

      Multă sănătate.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate