AVC accident vascular cerebral vedere
  • 3

Orice AVC afectează creierul. Acesta este un organ extrem de complex care controlează totul. De la personalitate, gânduri, până la mișcări, emoții, vorbire sau vedere. Și acestea sunt doar câteva dintre toate funcțiile conduse de creier. În momentul în care o anumită parte a acestuia este afectată, toate funcțiile controlate de acea parte a creierului sunt deteriorate.

Ceea ce pe noi ne interesează cel mai mult este vederea. Iar accidentele vasculare, da, afectează vederea. Persoanele care suferă un accident vascular cerebral pot observa o schimbare a vederii din cauza căreia se pot confrunta cu probleme de citire, probleme la condus, vedere încețoșată, etc.

În momentul în care privim lucrurile din fața noastră, nu trebuie să ne gândim că asta este vederea. Pentru că vederea este mult mai mult decât atât. Este un sistem extrem de complex care adună toate informațiile pe care le primește și le transformă în imagini. Vederea percepe culorile, dimensiunile și forma însă creierul înțelege semnificația a tot ceea ce înseamnă asta.

Ținând cont de faptul că o treime a creierului este dedicată vederii, vă puteți da seama cam cât de afectată este în momentul în care apare un accident vascular.

Ce este accidentul vascular cerebral (AVC)

Accidentul vascular cerebral, numit uneori atac cerebral sau AVC, apare în momentul în care alimentarea cu sânge către o parte a creierului este blocată dintr-o anumită cauză, precum un cheag, sau atunci când un vas de sânge din creier se sparge. În ambele cazuri, anumite părți ale creierului sunt deteriorate sau mor. Un accident vascular cerebral poate provoca leziuni ale creierului de durată, anumite dizabilități pe viață sau chiar moartea.

Cum afectează accidentul vascular cerebral sistemul vizual al creierului

Accidentele vasculare cerebrale pot provoca o gamă largă de simptome vizuale, inclusiv vedere dublă, vedere încețoșată, pierderea câmpului vizual sau alte dificultăți de procesare vizuală.

Potrivit Asociației Americane de Accidente vasculare cerebrale, aproximativ 65% dintre supraviețuitorii unui astfel de accident rămân cu probleme de vedere.

Din fericire, în unele cazuri care nu au fost mult prea severe sau de lungă durată, daunele asupra creierului sunt reversibile. Astfel încât unele funcționalități ale acestuia pot fi restabilite. Însă și acest lucru necesită timp, tratament și implicare totală din partea pacientului.

Pe de altă parte, dacă o zonă a creierului a fost lipsită de oxigen pentru o perioadă lungă de timp sau dacă leziunea a fost mult prea severă, țesutul cerebral moare. În acest caz deteriorarea creierului este permanentă, iar vederea nu poate fi restabilită.

De ce apar modificări vizuale după un accident vascular cerebral

Complicațiile asupra vederii datorate accidentului vascular cerebral depind de severitatea acestuia, dar și de zona creierului afectată. Zonele responsabile de procesarea vizuală sunt:

  • Lobul occipital. Cele mai multe procesări vizuale au loc în această zonă din spate a creierului. Acesta este principalul centru al vederii din creier.
  • Trunchiul cerebral. Situat la baza creierului, această zonă controlează mișcările ochilor dar și senzațiile legate de echilibru și stabilitate.

Tipuri de pierdere a vederii

Accidentele vasculare pot cauza pierderea unei părți a câmpului vizual, care face ca activitățile de zi cu zi precum cititul, condusul, recunoașterea persoanelor sau a obiectelor, aproape imposibile. 

  • Hemianopsia omonimă reprezintă pierderea vederii în jumătatea dreaptă sau în jumătatea stângă a câmpului vizual al fiecărui ochi.
  • Cvadranopsia omonima reprezintă pierderea vederii în sfertul inferior sau superior al câmpului vizual.
  • Scotomul reprezintă o zonă a câmpului vizual, de dimensiuni și forme variabile, în care vederea este absentă sau deficitară. Se mai numește pată oarbă.
  • Tulburări de mișcare a ochilor. Acest lucru se întâmplă în momentul în care nervii sau mușchii care fac ochii să se miște sunt afectați.

Alte probleme frecvent întâlnite după accidentul vascular cerebral sunt nistagmusul, strabismul, vederea dublă sau disfuncția oculomotorie.

De asemenea, pacienții se pot confrunta cu o percepție greșită a profunzimii, dar și cu o uscăciune a ochilor neobișnuită.

Tratament

De cele mai multe ori, tratamentul nu depinde de medicul oftalmolog, ci de neurolog și neurochirurg. Cu toate acestea, tratamentul are mai mari șanse de reușită în momentul în care există o legătură strânsă între acești medici specialiști, oftalmolog și pacient.

Surse:

Stroke

All About Vision

3 Comments

  1. Mocanu Maricela
    22 martie 2023 la 14:38

    Se poate face o operație de cataractă după AVC?

    • I Care
      23 martie 2023 la 9:51

      Da. În clinicile noastre s-au făcut și se fac cu succes operații
      de cataractă persoanelor care au suferit de AVC.
      Multă sănătate

  2. Elena
    20 iunie 2024 la 18:21

    Dupa cat timp dupa avc, se poate face operatie de cataracta? Multumesc!

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate