discromatopsie
  • 0

Discromatopsie se numește anomalia de vedere care se manifesta prin incapacitatea de a distinge culorile. Cel mai adesea, persoanele care suferă de discromatopsie confundă culoarea verde cu cea roșue și uneori cu albastru. 

Tipuri

În retină există două tipuri de celule care detectează lumina. Celulele cu tijă și celulele conuri. Ambele tipuri de celule transmit semnale către creier pentru a ajuta la o vedere corectă.

Pe de o parte, celulele conuri detectează lumina foarte puternică, care include și vederea culorilor, în timp ce celulele cu tijă sunt utilizate în condiții de lumină slabă. Astfel, dacă ochii dumneavoastră sunt dezvoltați normal, veți putea percepe culorile corect. Însă dacă celulele conuri nu au unul sau mai mulți fotoreceptori sensibili la lungimea de undă, nu veți putea distinge culorile roșu, verde sau albastru. Și asta pentru că există trei tipuri de celule con care detectează culorile. 

Discromatopsia severă apare în momentul în care toate cele trei celule con lipsesc. Pe de altă parte, discromatopsia ușoară apare când sunt prezente toate cele trei celule, însă una dintre ele nu funcționează corect. Astfel, culorile sunt percepute diferit. 

Totodată, există mai multe grade de discromatopsie. Unele persoane afectate percep culorile normal, atunci când lumina este bună, însă au dificultăți în a le percepe în lumină slabă. Alte persoane, la care afecțiunea se manifestă sever, nu disting culorile corect indiferent de lumină. 

Acromatismul sau mono-cromatismul este cea mai rară formă de daltonism, dar cea mai gravă. În acest caz, toți fotoreceptorii în cazul subiectului lipsesc, astfel încât acesta nu percepe nicio culoare și vede lumea în alb și negru.  

Simptome

Principalul simptom al discromatopsiei este incapacitatea de a percepe culorile în același mod în care o fac celelalte persoane. 

Este posibil ca persoanele care suferă de discromatopsie să realizeze că nu pot percepe o culoare abia în timpul unui test specific, efectuat întâmplător, la școală sau când copilul învață pentru prima dată culorile sau în timpul unor discuții cu prietenii cu privire la o anumită nuanță. Și asta deoarece foarte multe dintre formele de discromatopsie sunt ușoare și nu creează probleme în timpul vieții. 

Unii pacienții care suferă de discromatopsie pot percepe culoarea în sine, dar nu pot distinge nuanțele de culori. 

În unele cazuri grave, poate apărea și acuitatea vizuală scăzută. 

Atunci când este vorba despre mono-cromatism, acesta poate fi însoțit de ambliopie (boala ochiului leneș), nistagmus, fotofobie (sensibilitate crescută la lumină) sau vedere slabă.

Cauze

Principala cauză a discromatopsiei este moștenirea genetică. Astfel, dacă aveți rude primare care suferă de discromatopsie, aveți toate șansele să suferiți de această afecțiune. De obicei, boala este transmisă de la mamă la fiu. 

Discromatopsia poate apărea, de asemenea, în urma unor traumatisme oculare sau cerebrale, dar și din cauza unor boli, ca efect advers la medicamente, boli metabolice sau vasculare.

Factori de risc

Chiar dacă nu este o moștenire genetică, unele persoane sunt predispuse la a dezvolta discromatopsie, în funcție de mai mulți factori de risc: 

  • Diabet
  • Glaucom
  • Degenerescență maculară
  • Parkinson
  • Alzheimer
  • Anemia cu celule în seceră
  • Leucemie
  • Alcoolism sever
  • Ca efect advers al unor medicamente, precum hidroxiclorochina

Diagnosticare

Discromatopsia este foarte ușor de diagnosticat și nu presupune multe teste. Cel mai probabil medicul oftalmolog vă va efectua un examen oftalmologic amănunțit și vă va ruga să citiți niște cifre sau să distingeți anumite imagini de pe niște fișe formate din puncte multicolore. În cazul în care nu suferiți de discromatopsie, acestea vor fi observate cu ușurință. Pe de altă parte, dacă suferiți de această afecțiune, vă va fi foarte greu sau chiar imposibil să le distingeți. 

Tratament

Discromatopsia nu poate fi tratată, mai ales cea dobândită. Cu toate acestea, este important de știut că există ochelari și lentile de contact care pot fi de un real ajutor. În cazurile fericite, în care discromatopsia este cauzată de anumite medicamente, este îndeajuns ca acestea să fie schimbate sau întrerupte pentru ca vederea să revină la normal. 

Surse:

National Eye Institute

American Academy of Ophthalmology

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate