- Oftalmologie generală
-
de I Care
O ecografie oculară reprezintă un examen rapid, non-invaziv, folosit în cabinetele medicilor oftalmologi pentru a se evalua structurile și patologiile ochiului. În ciuda faptului că nu este o practică despre care auziți foarte des, să știți să aceasta este folosită frecvent. Pentru că poate oferi o mulțime de informații prețioase despre diferite boli ale ochiului, detalii care nu pot fi observate în timpul unui examen de rutină.
Ecografia poate fi făcută prin pleoapă sau cu sonda chiar pe suprafața ochiului, bineînțeles, cu anestezie.
Cum se efectuează ecografia oculară
Ecografia oculară este efectuată în cabinetul medicului oftalmolog. După ce ochiul este anesteziat cu ajutorul picăturilor anestezice, sonda cu ultrasunete este plasată pe suprafața frontală a ochiului.
Ultrasunetele folosesc unde sonore de înaltă frecvență care ”circulă” prin ochi. Ecourile acestor unde formează o imagine clară a structurii ochiului.
Tipuri ecografie oculară
Există două tipuri de ecografii oculare: modul-A scan și modul B-scan.
Modul A-scan
Pentru această examinare, medicul vă va cere să stați pe un scaun și să puneți bărbia pe un suport. O sondă mică va fi plasată pe suprafața frontală a ochiului.
Modul B-scan
În timp ce sunteți așezat, medicul vă va cere să priviți în diferite direcții. De cele mai multe ori examinarea se face prin pleoapă, cu ochii închiși.
Când este recomandată
Ecografia oculară îl ajută pe medicul oftalmolog să măsoare și să stabilească puterea lentilei intraoculare. De asemenea, oferă informații detaliate despre cornee, inclusiv despre eventuale cicatrici corneene sau edem la nivelul acesteia.
Cu ajutorul ecografului ocular, medicul poate descoperi și hifema, o acumulare de sânge în camera anterioară a ochiului.
Alte patologii ale ochiului care pot fi descoperite cu ajutorul examinării ecografice:
- Dezlipirea de retină care se produce atunci când cele două membrane componente ale retinei nu mai stau unite, ci se desprind. Retina are două membrane: prima, cea pe care ajunge lumina are rolul de a capta lumina, iar a doua are rol de a asigura nutriția. Atunci când primul strat se desprinde de țesutul de susținere aflat în partea din spate a ochiului avem de a face cu o detașare de retină. Atenție! Dezlipirea de retină reprezintă o urgență medicală și trebuie tratată ca atare!
- Ocluzia vasculară retiniană sau ocluzia de venă de retină, care reprezintă obstrucția sistemului venos retinian cauzată de un tromb. Obstrucția poate implica vena centrală a retinei sau doar un ram venos și poate fi totală sau parțială.
- Hemoragia în vitros care reprezintă pătrunderea sângelui în corpul vitros
- Corp străin în ochi. Indiferent că este vorba despre lemn, sticlă sau metal, corpul străin poate fi observat cu ușurință în timpul examinării ecografice
- Creșterea presiunii intracraniene și edemul papilar pot fi, de asemenea, diagnosticate cu ajutorul ecografului.
- Dislocarea cristalinului. Este o problemă care poate apărea spontan și care poate avea cauze diverse, precum traumatismele oculare, operațiile oculare efectuate anterior, cum ar fi chirurgia glaucomului și vitrectomia
- Ruptura de glob ocular poate fi observată în timpul ecografiei, ca un hematom, sânge sau umoare vitroasă în camera anterioară. Cu toate acestea, în cazul în care există suspiciunea unei rupturi de glob ocular, nu se recomandă ecografia.
- Hemoragia retrobulbară reprezintă o urgență medicală, care este reprezentată de acumularea de sânge în spațiu retrobulbar.
- Diferite tumori la nivel ocular
- Glaucom
- Cataracta
- Infecții ale ochiului
- Evaluare post-chirurgicală
Efecte adverse
Din fericire, ecografia ochiului nu are efecte adverse. Este un examen simplu și rapid, fără durere.
Înainte și după ecografie
Ecografia intraoculară nu presupune o pregătire specială. Imediat după examinare, în cazul în care medicul v-a administrat picături anestezice, este bine să așteptați cel puțin 30 de minute înainte să vă urcați la volan. Cu toate acestea, ar fi recomandat să aveți un prieten sau un membru al familiei dispus să vă conducă până acasă.
Surse:
https://eyerounds.org/tutorials/ultrasound/index.htm
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459120/
https://eyewiki.aao.org/Echography_(Ultrasound)
https://www.ucsfhealth.org/medical-tests/eye-and-orbit-ultrasound