ectropion
  • 0

Ectropionul reprezintă condiția medicală în care pleoapa se întoarce în afară. Asta duce la expunerea ochiului, dar și a țesutului din interiorul pleoapei și implicit la un risc mai mare de infecții. De obicei, boala afectează pleoapa inferioară, însă poate apărea și la pleoapa superioară. De asemenea, poate apărea la un singur ochi sau la amândoi. 

Din fericire, ectropionul nu reprezintă o boală gravă, însă este extrem de neplăcută și produce mult disconfort.

Tipuri și cauze

Există mai multe tipuri de ectropion care vă pot afecta ochii. Acestea sunt congenitale, adică vă nașteți cu ele, sau dobândite, atunci când apar de-a lungul timpului.

Congenital

Ectropionul congenital apare extrem de rar, însă cel dobândit este întâlnit destul de frecvent și se împarte în mai multe categorii:

Involuțional 

Este cel mai des întâlnit și apare din cauza faptului că mușchii și ligamentele devin mai slabe odată cu înaintarea în vârstă. Acesta este motivul pentru care pleoapa începe să ”cadă”.

Paralitic

Nervii și mușchii faciali pot fi afectați și pot paraliza din cauza anumitor afecțiuni sau tumori. Paralizia facială care afectează mușchiul sau nervii faciali poate duce la ectropion.

Cicatriceal

Așa cum îi spune și numele, cel cicatriceal apare din cauza unor cicatrici. Aceste cicatrici pot apărea din cauza unor arsuri sau alte traume, precum o mușcătură de câine. Chiar și intervențiile chirurgicale anterioare, precum blefaroplastia, pot duce la ectropion, în special dacă în timpul intervenției a fost îndepărtată o cantitate semnificativă de piele.

Mecanic

Acesta este strâns legat de greutatea pleoapei. Ne referim aici la cazurile în care, de exemplu, o tumoră benignă sau malignă afectează greutatea pleoapei.

Simptome

Rolul pleoapei este de a proteja ochiul și de a-l menține curat. Simptomele care apar în cazul persoanelor cu ectropion sunt strict legate de expunerea ochiului.  Printre acestea amintim:

Factori de risc

Factorii de risc includ:

  • vârsta înaintată
  • traumatisme sau intervenții chirurgicale anterioare
  • diferite afecțiuni ale pielii care afectează și pleoapa
  • purtarea de lentile de contact
  • paralizia nervului facial
  • frecarea frecventă a ochiului
  • administrarea picăturilor de ochi pentru o perioadă lungă de timp

Diagnosticare

Cu siguranță, medicul oftalmolog va putea vedea ectropionul din momentul în care intrați în cabinet. Cu toate acestea, medicul va sta de vorbă cu dumneavoastră despre istoricul medical și va efectua un examen ocular. Este posibil ca, în timpul examenului, medicul să tragă de pleoapa dumneavoastră sau să vă roage să închideți ochiul forțat. Acest lucru îl va ajuta să evalueze tonusul muscular, dar și modul de încordare al fiecărei pleoape.

Mai mult decât atât, medicul vă va examina și țesutul din jurul ochiului în cazul în care ectropionul este cauzat de o cicatrice sau o tumoră.

În timpul examinării, medicul poate observa corneea care este expusă și care poate fi inflamată sau iritată, afecțiune numită keratită.

Tratament pentru ectropion

Tratamentul ectropionului depinde de severitatea acestuia, dar și de cauza care a condus spre această afecțiune. În cazul în care ectropionul nu este avansat, nu are nevoie de niciun tratament.

Majoritatea medicilor vor recomanda însă începerea tratamentului cu lacrimi artificiale sau diferite unguente oculare care să vă hidrateze ochiul.

În cazul în care ectropionul a fost cauzat de picăturile de ochi pe care dumneavoastră le-ați folosit pentru a trata o altă afecțiune, medicul vă va cere să le opriți, sau să le schimbați. După oprirea tratamentului, este posibil ca pleoapa să revină la normal sau cel puțin problema să se amelioreze.

Atunci când ectropionul este asociat unei probleme a pielii, medicul vă va recomanda un tratament pentru afecțiunea de care suferiți, iar acest lucru va duce implicit la ameliorarea ectropionului.

În cazul în care acesta este avansat, medicul vă va propune intervenția chirurgicală. Din fericire această intervenție chirurgicală este una simplă și nu necesită internare. Există însă și cazuri rare în care este nevoie și de o a doua operație pentru ca ectropionul să fie corectat total.

Surse:

American Academy of Ophthalmology

NHS

Cleveland Clinic

Mayo Clinic

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate