- Oftalmologie generală
-
by I Care
Un edem cornean este reprezentat de umflarea corneei, din cauza acumulării de lichid. În cazul în care nu este tratat, edemul cornean poate duce la vedere încețoșată.
Corneea este membrana transparentă și extrem de subțire care acoperă partea albă a globului ocular. Rolul corneei este de a concentra lumina, astfel încât ochiul să poată focaliza și să distingă clar obiectele din jur.
De-a lungul suprafeței interioare a corneei există un strat de celule numit endoteliu. Menirea acestuia este să pompeze orice lichid care se adună în interiorul ochiului. În momentul în care celulele endoteliale se deteriorează, lichidul se poate acumula și poate cauza umflarea corneei, tulburând vederea. Din păcate, odată deteriorate, celulele endoteliale nu se mai pot regenera.
Cauze
Există numeroase afecțiuni care afectează celulele endoteliale și duc la edem cornean. Una dintre cele mai frecvente este distrofia endotelială a lui Fuchs.
- Distrofia lui Fuchs este o boala oculară gravă, care apare când celulele din endoteliu încep să moară. Boala afectează, de obicei, ambii ochi și determină o scădere treptată, în ani, a acuității vizuale. Afecțiunea apare, în mod normal, în jurul vârstei de 30-40 de ani, însă pacienții încep să experimenteze simptome abia după vârsta de 50-60 de ani
- Endotelita este un răspuns imun al organismului care duce la inflamarea endoteliului. Aceasta este cauzată de virusul herpetic
- Glaucomul este o boală caracterizată prin creșterea presiunii intraoculare. Este considerată una dintre cele mai grave afecțiuni ale ochiului, dat fiind faptul că atrofiază nervul optic și duce la pierderea vederii
- Distrofia corneeană polimorfă posterioară reprezintă o afecțiune rară, ereditară a corneei
- Sindromul Chandler este o afecțiune oculară rară în care endoteliul proliferează provocând edem cornean, afectarea irisului dar și presiune neobișnuit de mare în interiorul ochiului (glaucom)
- Intervenția chirurgicală de tratare a cataractei poate afecta, de asemenea, endoteliul. Din fericire, în ultima vreme, o astfel de complicație este extrem de rar întâlnită
- Lentilele de contact
- Traumatismele oculare
- Diferite inflamații ale organismului precum artrita reumatoidă sau probleme specifice oculare cum ar fi irita sau cheratita
- Administrarea diferitelor medicamente precum clorură de benzalconiu, un conservant folosit în multe picături pentru ochi și medicamente anestezice, clorhexidină, un antiseptic folosit pentru dezinfectarea pielii înainte de operație, sau amantadină, un medicament utilizat pentru tratarea virușilor și a bolii Parkinson.
Simptome
Principalul simptom în cazul edemului cornean este vederea încețoșată. De cele mai multe ori, aceasta este mai accentuată dimineața, pacienții observând o îmbunătățire pe timpul zilei. În afară de vederea încețoșată, persoanele afectate se pot confrunta și cu alte simptome precum:
- durere oculară
- disconfort la lumină puternică
- durere sau sensibilitate la atingerea ochiului
- halouri de lumină
- în cazuri grave, vezicule dureroase în interiorul ochiului.
Diagnosticare
În primul rând, medicul vă va efectua un examen oftalmologic amănunțit și vă va pune întrebări cu privire la istoricul dumneavoastră medical. În cazul în care suspectează că suferiți de edem cornean, acesta va încerca să descopere cicatrici sau un anumit grad de opacifiere a corneei. Pentru asta medicul se va ajuta de lampă cu fantă sau biomicroscop pentru a vă putea examina ochiul cu atenție.
Mai mult decât atât, medicul vă va măsura grosimea corneei.
Tratament
În cazul în care edemul cornean este într-un stadiu incipient, care nu dă simptome sau semne de agravare, nu aveți nevoie de tratament. Însă când acesta începe să pună probleme, medicul vă va recomanda un tratament ținând cont, în primul rând, de cauza care a dus la această problemă.
Câteva dintre cele mai întâlnite tratamente sunt:
- spălarea sau irigarea ochiului cu apă sau apă sărată pentru a elimina substanțele toxice
- lentile de contact terapeutice pentru a proteja corneea
- picături sau medicamente pe bază de corticosteroizi pentru a ameliora inflamația
- antivirale în cazul în care pacientul suferă de o infecție virală
- antibiotice pentru infecțiile bacteriene
În cazul în care edemul cornean se agravează, medicul vă va recomanda o intervenție chirurgicală.
Surse: Healthline, WebMD
Sorin
23 noiembrie 2022 at 12:16Descrierea cu privire la simptome este exacta si in cazul mamei mele,care in urma unei operatii de cataracta a ajuns sa sufere un edem cornean.Acum cautam o solutie pentru a ameliora aceasta situatie grava de sanatate.De 2 luni urmeaza un tratament cu picaturi,insa pana acum nu prezinta nici o inbunatatire a acestei situatii.Va rog sa -mi dati un sfat.
I Care
24 noiembrie 2022 at 11:13Bună ziua,
Este important ce v-a spus medicul dumneavoastră curant; durata și eficiența tratamentului depind de mai mulți factori. Noi ne putem pronunța doar după ce vedem complexitatea problemei (în urma unor investigații).
Prin urmare, vă recomandăm să luați legătura cu medicul dumneavoastră curant. Dacă noi vă putem fi de folos vă stăm la dispoziție pentru programare: http://www.i-care.ro/programare sau la telefon: 0722110933 (București) sau 0723347276 (Alexandria)
Multă sănătate!