endoftalmita
  • 0

Endoftalmita este o infecție purulentă care afectează țesuturile sau fluidele din interiorul ochiului. Boala reprezintă o urgență medicală și trebuie tratată imediat ce simptomele apar, astfel încât vederea să nu fie afectată. În cazul în care nu se intervine corect sau la timp, endoftalmita poate duce la orbire. 

Aceasta poate fi acută, adică evoluează rapid, ceea ce se întâmplă în cele mai multe cazuri, sau cronică, atunci când evoluează lent, dar persistă o perioadă mai lungă de timp. 

Endoftalmita apare, de obicei, în urma unei intervenții chirurgicale sau a unui traumatism ocular penetrant. 

Tipuri

Endoftalmita exogenă

Majoritatea endoftalmitelor sunt exogene. Acestea se dezvoltă când infecția pătrunde în interiorul ochiului, venind dinspre exterior. Acest lucru se poate întâmpla în urma unei intervenții chirurgicale, a unui traumatism ocular penetrant (ex. un corp străin ascuțit ajuns accidental în ochi). La rândul ei, endoftalmita exogenă poate fi de mai multe feluri și poate avea mai multe cauze:

  • Acută post operatorie
  • Cronică post operatorie
  • Traumatică
  • Asociată unei pustule oculare
  • În urma injecțiilor intravitreene
  • Asociată ulcerului cornean

Endoftalmita endogenă

Este definită ca o infecție intraoculară rezultată în urma răspândirii bacteriene. Cu alte cuvinte, infecția dintr-o altă parte a organismului se răspândește către ochi. Acest tip de endoftalmită este mult mai rar întâlnit, reprezentând între 2% – 8% din toate cazurile de endoftalmită. 

Simptome

Simptomele apar la doar câteva zile după traumatism sau după intervenția chirurgicală. 

Principalul simptom al endoftalmitei este iritația puternică a albului ochiului. Alte simptome pot fi: 

  • Secreție albă sau galbenă pe sau în interiorul pleoapei
  • Roșeață oculară
  • Durere oculară, în unele cazuri chiar severă
  • Vedere încețoșată
  • Acuitate vizuală scăzută
  • Fotofobie (sensibilitate crescută la lumină)
  • Scăderea sau pierderea vederii
  • Pleoape umflate
  • Ochi lipiți, în special la trezire
  • Lăcrimare excesivă

În cazuri rare, simptomele pot apărea la aproximativ 6 săptămâni după traumatism sau intervenția chirurgicală ce a cauzat endoftalmia. 

Diagnosticare

Medicul oftalmolog vă va efectua mai multe teste pentru a putea diagnostica endoftalmita. În primul rând, acesta va examina ochiul și va testa vederea. 

Totodată, medicul vă va întreba despre istoricul dumneavoastră medical și despre o eventuală intervenție chirurgicală, o procedură oculară sau un traumatism recent. 

În cazul în care ați avut un traumatism recent, este posibil ca medicul să ceară o ecografie oculară pentru a putea identifica un eventual corp străin rămas în ochi. 

În cazul în care medicul suspectează o infecție, este posibil să preleveze o probă a fluidului ocular, pe baza căreia va putea pune un diagnostic și va stabili un tratament corect. 

În unele cazuri, medicul că va cere anumite analize sanguine și de urină, în special atunci când suspectează o endoftalmită endogenă. 

Tratament

Endoftalmita reprezintă o urgență medicală și necesită un tratament imediat. 

În cele mai multe cazuri, medicul alege antibiotice sau antifungice orale sau injectabile ca prim tratament în cazul endoftalmitei, în încercarea de a salva vederea pacientului. 

O întârziere și doar de câteva ore, în cazul endoftalmitei acute, poate duce la pierderea ireversibilă a vederii. 

În astfel de cazuri, este posibil ca pacientul să aibă nevoie de o intervenție chirurgicală de urgență, numită vitrectomie în cadrul căreia va fi îndepărtată toată infecția intraoculară. Totodată,  în timpul intervenției, vor fi injectate antibiotice sau antifungice direct în interiorul ochiului. 

În cazuri foarte rare, când endoftalmia se prezintă într-o formă ușoară, medicul poate recomanda doar picături oftalmice pe bază de antibiotic. 

Prevenție

Având în vedere că traumatismele sunt una dintre principalele cauze ale apariției endofltalmiei, este extrem de important să purtați ochelari de protecție ori de câte ori efectuați o activitate care v-ar putea supune riscului unei astfel de accidentări. 

În ceea ce privește intervențiile chirurgicale, toate sfaturile post operatorii primite din partea medicului trebuie urmate cu strictețe. La fel și igiena și tratamentul prescris de acesta la domiciliu.

Surse:

American Society of Retina Specialists
American Academy of Ophthalmology (AAO)
EveWiki – AAO

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate