examen oftalmologic de rutina
  • 0

Un examen oftalmologic de rutină este, de departe, una dintre cele mai bune metode prin care vă asigurați că vă păstrați sănătatea ochilor. Desigur, pe lângă evitarea traumatismelor și o igienă corectă a ochilor. 

Este vorba despre acel control de rutină la care pacienții apelează în momentul în care observă că se confruntă cu anumite probleme de vedere. Să știți totuși că nu este de ajuns. Un examen oftalmologic ar trebui efectuat nu doar când vă confruntați cu probleme! Un astfel de control ar trebui să fie regulat, în special în cazul pacienților cu probleme sau care știu că pot moșteni o anumită afecțiune oftalmologică. 

În ciuda acestui lucru, multe persoane nu știu exact ce presupune un examen oftalmologic de rutină și care este diferența între acesta și un examen oftalmologic complet, amănunțit.

Scopul examenului de rutină

Bineînțeles că scopul unui examen de rutină este, în primul rând, de a evalua acuitatea vizuală și de a diagnostica o anumită eroare de refracție. 

În cazul erorilor de refracție, vederea obiectelor din jur este denaturată din cauza modificării direcției razelor de lumină care pătrund în ochi. 

Indiferent că vorbim de miopie, hipermetropie, astigmatism sau prezbiopie, toate sunt erori de refracție care trebuie corectate cu ochelari de vedere sau cu lentile de contact. Dintre toate acestea, miopia este cea mai frecventă. 

Spre deosebire de examenul oftalmologic de rutină, un examen oftalmologic complet este foarte diferit. În timpul acestuia, pe lângă verificarea erorilor oculare de refracție, medicul oftalmolog va evalua și starea generală de sănătate a ochilor, examinându-vă pentru boli oculare comune. 

Cum se desfășoară un examen oftalmologic de rutină

Medicul vă va întreba, în primul rând, istoricul medical. Este extrem de important să îi spuneți dacă suferiți de anumite boli, dacă ați suferit anumite traumatisme sau intervenții chirurgicale în trecut la nivel ocular sau dacă aveți rude de sânge de la care puține moșteni diferite boli oculare. 

Unii medici preferă să efectueze și un examen care poate stabili cât de bine deosebiți nuanțele de culori, test ce determină o eventuală discromatopsie. 

Ulterior, medicul vă va măsura acuitatea vizuală cu ajutorul unui autorefractometru, care îi va oferi acestuia un indiciu cu privire la puterea dioptrică în cazul miopiei, astigmatismului, presbitismului, în determinarea axei și distantei pupilare și în prescripția corecțiilor vizuale.

Cu toate acestea, măsurarea dioptriilor cu ajutorul autorefractometrului este considerată obiectivă, motiv pentru care medicul va întări rezultatele obținute, cu ajutorul diagramei cu litere (cu imagini în cazul copiilor). Aceasta este așezată întotdeauna la aceeași distanță și este întotdeauna reprezentată de un contrast puternic, având litere negre pe un fond alb, luminos. 

În timpul examenului, medicul vă va pune niște ochelari la care va schimba diferite lentile cu dioptrii, până va ajunge la cele cu care dumneavoastră vă simțiți cel mai confortabil. 

În cazul în care medicul constată că aveți probleme de vedere, vă va recomanda ochelari sau lentile de contact potrivite nevoilor dumneavoastră. 

Doar în anumite cazuri, medicul poate recomanda dilatarea pupilelor pentru o stabilire cât mai corectă a dioptriilor. 

În timpul examenului, va fi verificată și reacția pupilelor. Folosind o lumină puternică, medicul va determina capacitatea de răspuns a pupilelor dumneavoastră și va putea observa anumite zgârieturi corneene, resturi bacteriene sau chiar semne care pot indica anumite boli, precum sindromul ochilor uscați. De obicei, un examen medical ocular de rutină durează mai puțin de 30 de minute. 

Când ar trebui să mergeți la medic

Examenele de rutină ar trebui efectuate cu regularitate, nu doar când apar problemele de vedere. 

Primul examen medical, până într-un an

Este bine ca cei mici să aibă parte de un examen oftalmologic până la împlinirea vârstei de un an. În timpul examenului, medicul va verifica dezvoltarea sănătoasă a ochilor și va încerca să descopere posibile afecțiuni întâlnite frecvent în copilărie, precum ambliopia (boala ochiului leneș) sau strabismul. De asemenea, medicul oftalmolog poate stabili dacă cel mic are probleme cu vederea, indiferent de vârsta acestuia, cu ajutorul unor aparate care pot măsura dioptriile de la distanță. 

Verificarea dioptriilor la începerea școlii sau a grădiniței

Este extrem de important ca, înainte de începerea grădiniței sau măcar la începerea școlii, copilul dumneavoastră să aibă parte de încă un examen medical de rutină. Asta pentru că o vedere neclară îi poate afecta procesul de învățare, dar și comportamentul. De multe ori, cei mici nu știu să explice ce li se întâmplă, motiv pentru care își exprimă frustrarea prin nervozitate sau alte moduri pe care părinții nu reușesc să și le explice. 

Examenul de rutină la adulți

Dacă sunteți sănătos, nu aveți niciun fel de probleme cu vederea și aveți până în 40 de ani, se recomandă un examen de rutină o dată la câțiva ani. 

Lucrurile se schimbă însă în cazul persoanelor care pot moșteni anumite afecțiuni oculare precum glaucom sau cataractă, dar și în cazul pacienților care suferă de diabet zaharat.  Acestea ar trebui să ajungă în cabinetul medicului oftalmolog o dată pe an, pentru a se asigura că boala nu a debutat și că nu produce efecte ireversibile sau că afecțiunea de care suferă nu a afectat și ochii. 

La fel și în cazul persoanelor trecute de 60 de ani, în rândul cărora se recomandă un examen de rutină o dată la unul sau cel mult doi ani. 

De reținut

Examenul oftalmologic de rutină se efectuează simplu, fără durere, nu implică costuri mari și vă poate fi de mare ajutor! Așa că nu trebuie să îl neglijați!

Surse: 

Vision Pro Optical

South Gate Optometry

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate