jocurile video afecteaza vederea ochii
  • 0

Jocurile video pot fi o amenințare pentru sănătatea copiilor noștri. Și nu ne referim aici doar la sănătatea psihică sau fizică a lor, ci și la cea oculară. Deoarece jocurile video pot afecta ochii copiilor.

Din păcate, atunci când își termină temele, sau chiar în vacanțe, copiii noștri nu mai sunt dispuși să iasă la aer, să exploreze împrejurimile sau pur și simplu să ”piardă timpul cu prietenii” afară. Preferă în schimb să petreacă timp, chiar și alături de aceștia, în fața ecranelor, jucând fel și fel de jocuri video.

Și să fim sinceri, nu doar copiii au astfel de activități. Sunt o mulțime de adulți care petrec ore în șir jucându-se. Potrivit studiilor, majoritatea americanilor petrec peste 10 ore pe zi în fața ecranelor, din care cel puțin o oră jucând jocuri video.

Dar să vedem cum afectează timpul îndelungat petrecut în fața ecranului ochii copiilor.

Majoritatea jocurilor video presupun un timp îndelungat petrecut în fața computerului sau a televizorului pentru a termina un anumit nivel, astfel încât ochiul rămâne concentrat pe ecran mult prea mult timp. Acest lucru poate duce la dureri de cap, vedere încețoșată și chiar miopie în cazul în care ochii nu sunt relaxați.

Prevalența miopiei a crescut semnificativ în ultimele decenii și această tendință coincide cu utilizarea crescută a computerelor și dispozitivelor digitale de către copii.

Sindromul vederii la calculator

Sindromul vederii la calculator reprezintă un cumul de simptome cauzate de folosirea calculatorului, tabletei sau a telefonului mobil pentru o perioadă lungă de timp. Nu sunt dovezi care să demonstreze că timpul prelungit la calculator produce leziuni oculare pe termen lung. Însă cu siguranță poate avea efecte pe termen scurt, printre care putem enumera:

Probleme de focusare a imaginii

În cazul în care apare durerea oculară în momentul în care petreceți mai mult timp în fața ecranelor, este posibil să vă confruntați cu o problemă de focalizare. Atunci când ochii se concentrează asupra ecranului, sunt nevoiți să schimbe focalizarea constant. Acest lucru duce automat la oboseală oculară. Chiar și după ce jocul a fost oprit, ochii pot avea dificultăți în a focusa imaginile pentru o perioadă de timp.

Iritație oculară

Jocurile video pot provoca iritația ochilor și uscăciunea acestora, în special în cazul persoanelor care nu obișnuiesc să ia pauze frecvent. În momentul în care ochiul este concentrat asupra ecranului, fără să vrem, clipim mai rar, astfel încât mucoasă oculară se usucă. Acesta este și motivul pentru care apare iritația. Așadar, ori de câte ori petreceți mai mult timp în fața unui joc video, nu uitați să luați pauze cât mai des.

Perturbarea somnului

Având în vedere că lumina albastră poate duce la probleme serioase cu somnul, expunerea la ecrane la ore târzii ar trebui limitată.

Beneficii ale jocurilor video pentru ochi

Iată că am ajuns și la un capitol puțin mai plăcut. Este adevărat că jocurile video pot avea și anumite beneficii pentru ochii noștri. Diferite studii au demonstrat că jocurile de acțiune ajută la îmbunătățirea vederii în spațiu, fiind în același timp și o terapie pentru anumite afecțiuni precum ochiul leneș sau chiar cataractă.

Mai mult decât atât, jocurile de acțiune pot duce la îmbunătățirea sensibilității contrastului, ajutându-ne să diferențiem mai bine nuanțele de culoare.

Și asta nu este tot. Acestea îmbunătățesc atenția vizuală, dar și timpul de reacție vizuală. Totodată, ținând cont de faptul că ochiul se mișcă rapid pe ecran, acesta reprezintă un antrenament pentru ochi ca să se poată concentra mai bine asupra detaliilor subtile.

Cum ne putem proteja ochii

După cum ați văzut, efectele jocurilor video asupra ochilor nu sunt foarte grave, însă dau simptome extrem de neplăcute. Acesta este și motivul pentru care putem învăța să ne protejăm ochii astfel încât distracția să nu vină la pachet cu alte probleme. Iată o scurtă listă de lucruri pe care le puteți face pentru a limita efectele negative ale jocurilor video asupra ochilor:

  • luați pauze cât mai des, inclusiv pauze pentru clipit
  • adoptați o postură corectă a corpului atunci când vă jucați
  • păstrați o distanță cât mai mare față de ecran
  • folosiți ochelari cu lentile antireflex pentru a vă proteja ochii de lumina albastră
  • evitați să vă jucați într-o cameră întunecată
  • folosiți lacrimi artificiale în cazul în care apar simptome asemănătoare sindromului ochilor uscați
  • mergeți la oftalmolog ori de câte ori observați schimbări ale vederii dumneavoastră

Surse: 

East West Eye
The Optometry Center for Vision Therapy
Verywell Health
Rebuild Your Vision

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate