lumina albastra
  • 0

Trăim într-o lume în care lumina albastră este inevitabilă: telefoane, computere, televizoare… Cu toții suntem expuși zilnic, pentru un număr mare de ore, la lumina albastră. Din păcate, aceasta poate fi evitată cu greu în totalitate. 

De ce este atât de periculoasă lumina albastră? Unul dintre cele mai recente studii publicate în revista Nature arată că expunerea prelungită la lumina ecranelor poate deteriora macula. Astfel, apare degenerescența maculară, care duce la pierderea vederii centrale. 

Ce este lumina albastră

Lumina este alcătuită din particule electromagnetice care călătoresc în valuri. Aceste valuri emit energie și variază în lungime și putere. Cu cât lungimea de undă este mai scurtă, cu atât energia este mai mare. 

De exemplu, roșu are lungimi de undă mai mari, dar mai puțină energie. Pe de altă parte, lumina albastră are lungimi de undă mai mici, dar mai multă energie. Lumina albastră are o lungime de undă foarte scurtă și, prin urmare, produce o cantitate mai mare de energie.

Lumina albastră și ochii

Studiile efectuate de-a lungul timpului au sugerat că expunerea prelungită la capătul albastru al spectrului poate provoca leziune grave asupra ochilor. 

Aproape toată lumina albastră vizibilă trece prin cornee, cristalin și ajunge la retină. Acesta este motivul pentru care poate afecta vederea și îmbătrânește ochii prematur. 

Unde o găsim

Lumina albastră este peste tot în jurul nostru. Nu doar în ecranele dispozitivelor, ci și afară, la soare. Aceasta este lumina albastră naturală. Lumina albastră artificială însă este generată de computere, televizoare, laptopuri, tablete, smartphone-uri, dispozitive electronice și becuri pe LED. 

Nu orice lumină albastră este rea

Organismul omului folosește lumina albastră naturală, care vine de la soare, pentru a-și regla ciclurile naturale de somn și veghe. Totodată, expunerea la lumina albastră naturală este necesară pentru a avea o memorie mai bună, pentru a avea energie și pentru a deveni mai vigilenți. 

Mai mult decât atât, lumina albastră este folosită pentru a trata o tulburare afectivă, numită depresie sezonieră, legată de schimbările anotimpurilor.

Lumina albastră generată de dispozitive afectează însă somnul. Acesta este motivul pentru care specialiștii recomandă evitarea dispozitivelor cu cel puțin trei ore înainte de culcare. 

Cum afectează ochii

Ținând cont că lumina albastră ajunge direct pe retină, aceasta poate deteriora celulele sensibile la lumină și poate crește riscul de degenerescență maculară. Lumina albastră reduce contrastul vizual și cauzează o suprasolicitare a ochilor. Astfel încât apar simptome precum dureri de cap, vedere încețoșată și oboseală oculară.

În cazul în care ați suferit o intervenție chirurgicală de cataractă, lumina albastră trece mai ușor prin lentila artificială, astfel încât deveniți mai vulnerabili în fața pericolelor luminii albastre. 

Cum ne putem proteja

În cazul în care petreceți un număr mare de ore în fața dispozitivelor, este recomandat să aplicați un filtru pe ecranul dispozitivului dumneavoastră. 

O altă metodă de a vă proteja sunt ochelarii cu înveliș menit să filtreze lumina albastră a ecranelor. Lentilele tratate astfel sunt recomandate și persoanelor cu 0 dioptrii, mai ales dacă acestea petrec multe ore în fața dispozitivelor. 

Pentru o maximă protecție, există și lentilele cu protecție pentru calculator, care au un înveliș anti reflex. Acestea elimină reflexiile luminii de pe suprafața frontală și posterioară a lentilelor, care pot provoca oboseala ochilor.

În ciuda faptului că uneori este imposibil să evităm în totalitate lumina albastră, fie din cauza muncii pe care o avem sau din cauza școlii, este necesar ca timpul petrecut în fața ecranelor să fie cât se poate de limitat. Cu cât suntem mai puțin expuși la lumina albastră, cu atât vederea noastră este mai protejată. În cazul în care nu puteți limita timpul, încercați în schimb să faceți cât mai multe pauze, în care să vă odihniți ochii. 

Surse:

Prevent Blindness

Blue Light Exposed

All About Vision

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate