keratita herpetica
  • 0

Keratita herpetică este o infecție virală cauzată de adenovirusul herpes simplex. Există două tipuri de virus care cauzează frecvent infecții ale ochiului:

  • virusul herpes simplex tip 1 (HSV-1), întâlnit și în infecțiile feței sau ale buzelor
  • virusul herpes simplex tip 2 (HSV-2), care se transmite pe cale sexuală și afectează puternic organele genitale. 

În ciuda faptului că ambele tipuri de virus se pot extinde cu ușurință la ochi, HSV-1 este de departe cea mai frecventă cauză a infecțiilor oculare, conform Academiei Americane de Oftalmologie. Keratita herpetică este o cauză majoră a orbirii în întreaga lume. 

Cauze pentru keratita herpetică

Virusul herpes simplex tip 1 este extrem de contagios și se transmite cu ușurință prin contact direct cu pielea persoanei infectate. Aproximativ 90% din populație contractează virusul în timpul copilăriei. Acesta rămâne în organism în formă latentă și trăiește în celulele nervoase ale pielii sau ale ochiului. Din păcate, se activează ori de câte ori sistemul imunitar este scăzut, sau când organismul este supus unor factori, precum: 

  • stres
  • febră
  • anumite traume
  • menstruație
  • expunere prelungită la radiații solare
  • anumite medicamente

Simptome

În stadii incipiente, ușoare, boala afectează celulele de pe suprafața corneei și se întinde către nervii care deservesc corneea. În stadiile mai avansate boala afectează stroma corneană (stratul profund al corneei), endoteliul (suprafața interioară a corneei), camera anterioară a globului ocular sau chiar irisul. 

Inițial, infecția se prezintă ca un edem la nivelul conjunctivei și al pleoapelor (blefaro-conjunctivită) și este însoțită de leziuni mici, albe, pruriginoase, pe suprafața corneei (cheratită superficială punctată). Uneori, leziunile pot avea consecințe mai grave, cum ar fi formarea ulcerelor corneene sau a eroziunilor cu aspect specific de „dendrită”.

Pe măsură ce avansează, afecțiunea cauzează simptome accentuate, precum lăcrimare excesivă, secreții oculare, durere, fotofobie, spasme la nivelul pleoapelor (tendința de a clipi continuu), vedere încețoșată sau iritația ochiului.

Majoritatea infecțiilor primare se vindecă spontan, în doar câteva săptămâni. Cu toate acestea, în cazul în care infecția afectează straturile profunde ale corneei, pacientul se confrunta cu pierderea parțială sau chiar totală a vederii. 

Diagnosticare

Medicul oftalmolog vă va supune unui examen oftalmologic, efectuat cu ajutorul biomicroscopului, utilizând o lumină cu filtru albastru și instilarea unei picături de colorant. De obicei, în cazul în care medicul descoperă o eroziune cu aspect specific de „dendrită” este de ajuns pentru a putea pune un diagnostic. 

În cazul în care examenul și simptomele nu sunt concludente, medicul vă va recolta o cultură din leziune pentru a putea confirma prezența virală. 

Tratament pentru keratita herpetică

Tratamentul keratitei herpetice diferă în funcție de severitatea bolii. Tratamentul inițial presupune medicație antivirală, fie topică (picături sau unguent), fie cu administrare orală. Când boala este într-un stadiu mai avansat, medicul vă poate recomanda administrarea medicației pe cale intravenoasă. 

Există și cazuri foarte grave în care transplantul de cornee este singurul care poate salva vederea pacientului. 

Atenție! Nu vă tratați după ureche și nu folosiți picături sau medicamente înainte de a cere sfatul unui medic oftalmolog. Există tratamente care vă pot face mai mult rău decât bine în cazul infecției virale!

Prevenție

Din păcate, odată ajuns în organism, herpes simplex nu poate fi eliminat. În cazul în care observați că sunteți predispus la keratită herpetică recurentă (ochiul se infectează frecvent), există câteva sfaturi de care ar trebui să țineți cont: 

  • înlocuiți lentilele de contact cu ochelarii de vedere. Purtarea lentilelor poate agrava sau determina reactivarea virusului
  • evitați pe cât posibil folosirea picăturilor de ochi pe bază de steroizi, deoarece aceștia pot crește nivelul virusului în organism. Picăturile pe bază de steroizi pot fi folosite numai însoțite de medicamente anti-virale
  • dacă aveți vezicule active la suprafața pielii sau a buzelor, evitați să vă atingeți ochii
  • în cazul în care infecțiile reapar, consultați un medic oftalmolog pentru a putea evita la timp complicațiile

Dacă prezentați unul sau mai multe simptome și doriți să primiți sfaturi și tratament în cadrul unei consultații, vă stăm la dispoziție. 

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate