- Oftalmologie generală
-
by I Care
Cuprins
Keratoconjunctivita Sicca (KCS) reprezintă o afecțiune extrem de frecventă, în care ochiul nu produce destule lacrimi sau nu reține un strat protector de umiditate. Majoritatea medicilor se referă la sindromul ochilor uscați ca la keratoconjunctivita sicca.
Simptomele acestei afecțiuni nu sunt grave, dar sunt extrem de inconfortabile. Ne referim aici la iritație oculară, mâncărime, senzația de arsură sau senzație de corp străin în ochi.
Ce este keratoconjunctivita sicca
Definiția în termeni medicali a keratoconjunctivitei sicca este următoarea: boală multifactorială a suprafeței oculare, caracterizată printr-o pierdere a homeostaziei filmului lacrimal și însoțită de simptome oculare, în care instabilitatea filmului lacrimal și hiperosmolaritatea, inflamația și deteriorarea suprafeței oculare și anomaliile neurosenzoriale joacă roluri etiologice.
În termeni mai simpli, keratoconjunctivita sicca sau sindromul ochiului uscat este o tulburare extrem de frecventă, cronică, care afectează producția de lacrimi.
Lacrimile sunt formate din ulei, apă și mucus. Împreună, aceste trei componente ajută la protejarea și hrănirea suprafeței ochiului. Uleiurile previn evaporarea umezelii iar mucusul ajută lacrimile să se răspândească uniform pe suprafața ochilor. Atunci când o persoană suferă de keratoconjunctivita sicca, aceasta nu produce suficiente lacrimi sau lacrimile sunt de proastă calitate, conținutul de ulei sau mucus lipsind sau fiind prezent într-o proporție mai mică.
Tipuri
Există două tipuri de keratoconjunctivita sicca.
Keratoconjunctivita sicca cu deficit de strat apos
Keratoconjunctivita sicca cu deficit de strat apos este cauzată de acoperirea insuficientă a suprafeței oculare de lacrimi din cauza volumului lacrimal inadecvat. Aceasta apare cu precădere la femeile aflate la menopauză. De asemenea, apare la pacienții care suferă de Sindromul Sjogren, artrită reumatoidă sau lupus eritematos sistemic.
Mai rar, apare ca efect secundar al unor alte afecțiuni care cicatrizează canalele lacrimale. Mai mult decât atât, poate apărea din cauza unei glande lacrimale deteriorate sau defectuoase, radioterapie sau disautonomie.
Keratoconjunctivita sicca evaporativă
Keratoconjunctivita sicca evaporativă este cel mai frecvent întâlnit tip și este cauzată de acoperirea insuficientă a suprafeței oculare de către lacrimi din cauza evaporării accelerate ca urmare a calității slabe a acestora.
Aceasta apare atunci când filmul lacrimal se evaporă mult prea repede din cauza unui strat de ulei inadecvat pe suprafața stratului apos de lacrimi. Evaporarea poate fi cauzată de o disfuncție a glandei meibomiene sau a blefaritei seboreice, spre exemplu. Pacienții afectați suferă frecvent de acnee rozacee.
Uscăciunea ochilor poate rezulta și din expunere suprafeței oculare îndelungate din cauza închiderii inadecvate a ochilor pe timpul nopții (lagoftalmie nocturnă sau paralizie a nervului Bell sau facial). Totodată, poate apărea la persoanele care clipesc mult prea rar, de exemplu cele care suferă de boala Parkinson.
Uscăciunea ochilor poate apărea și în urma administrării îndelungate a unor medicamente pentru diferite boli sistemice.
Simptome
Principalul simptom al KSC este iritația oculară. Aceasta poate fi diferită ca tip și severitate de la o persoană la alta. Bineînțeles că, netratată, boala duce și la alte simptome precum:
- inflamația și roșeața ochilor
- senzația de arsură
- senzația de mâncărime
- senzația de corp străin în ochi
- strat excesiv de mucus în ochi sau în jurul ochiului
- pleoape lipite la trezire
- fotofobie (sensibilitate crescută la lumină)
- sensibilitate la fum sau vânt
- lăcrimare excesivă
- vedere încețoșată
- vedere dublă
- dificultatea de a ține ochii deschiși
- senzație de usturime
- oboseală oculară
- disconfort la purtarea lentilelor de contact
Deși majoritatea persoanelor care suferă de keratoconjunctivita sicca au simptome ușoare, există și pacienți pentru care boala reprezintă o adevărată provocare. Este vorba, în special, de cei care experimentează durere cronică și care dezvoltă uneori depresie sau anxietate, și ajung, în cele din urmă, la imposibilitatea de a-și mai desfășura activitățile zilnice obișnuite.
Mai mult decât atât, cei care se confruntă cu vedere dublă sau cu vedere încețoșată se pot confrunta cu imposibilitatea de a conduce, de a citi, de a folosi computerul.
Din fericire, există și momente în care simptomele se diminuează. Este vorba despre zilele răcoroase, ploioase sau cu ceață, când umiditatea este ridicată. De asemenea, mulți pacienți au raportat faptul că simptomele le sunt ameliorate la duș.
Pacienți ajung să clipească foarte des sau chiar să facă un tic din acest lucru, încercând să îndepărteze disconfortul.
Tratament
Rolul tratamentului este de a menține ochiul lubrifiat și de a minimiza, atât cât se poate, uscăciunea. Cu toate acestea, tratamentul poate fi diferit de la persoană la persoană în funcție de cauza care a dus la problemă.
Lacrimi artificiale
Principalul tratament constă în administrarea lacrimilor artificiale. Acestea pot fi cumpărate din farmacie, chiar fără prescripție medicală.
”Conservarea” lacrimilor
Medicul oftalmolog poate alege blocarea canalelor lacrimale cu ajutorul unor dopuri de silicon detașabile sau chiar printr-o procedură chirurgicală permanentă, care să încetinească drenajul lacrimilor.
Creșterea producției lacrimale
Creșterea producției de lacrimi poate fi recomandată de către medicul oftalmolog și se poate obține cu ajutorul picăturilor pentru ochi pe bază de rețetă sau prin administrarea suplimentelor alimentare pe bază de Omega 3.
Înlăturarea infecției
Tratamentul inflamației și al infecției, atunci când acestea sunt prezente. Tratamentul constă în picături pentru ochi pe bază de antibiotic, antibiotice orale, comprese calde, masajul pleoapelor sau picături pe bază de corticosteroizi.
Surse: