lagoftalmie pleoape pleoapa
  • 0

Lagoftalmie este denumirea unei închideri incomplete sau defectuoase a pleoapelor. Închiderea completă a pleoapelor și reflexul natural de clipire au rolul de a menține filmul lacrimal stabil. În momentul în care ochiul nu poate fi închis complet în timpul somnului sau în timpul în care o persoană clipește corneea devine expusă iar filmul lacrimal se evaporă. Astfel, pot apărea multe probleme oculare, unele mai ușoare, altele mai grave. 

Este foarte important ca lagoftalmia să fie observată și diagnosticată precoce iar tratamentul să fie administrat cât mai repede. 

Diagnosticare

Medicul oftalmolog vă va întreba, în primul rând, despre traumatisme sau intervenții chirurgicale anterioare  la nivel ocular, la nivelul capului, feței sau al pleoapelor. De asemenea, este foarte important să raportați orice infecție sau problemă oculară avută în trecut. Și asta deoarece acest istoric medical poate ajuta medicul să descopere cu exactitate cauza și să recomande un tratament corect. 

Totodată, doctorul oftalmolog vă va examina îndeaproape poziția pleoapelor în timp ce clipiți și în timp ce țineți ochii închiși. De asemenea, acesta va evalua gradul de slăbiciune musculară în căutarea unor semne ce ar putea indica paralizia Bell (paralizia facială periferică), dar și funcțiile nervilor cranieni.

Mai mult decât atât, cu ajutorul lămpii cu fantă sau a biomicroscopului, va fi examinată atent conjunctiva dar și sensibilitatea corneei. 

În cazul în care medicul suspectează alte boli care ar putea sta la baza lagoftalmiei, poate recomanda analize medicale pentru a depista eventuale probleme de natură endocrină sau chiar un examen computer-tomograf sau RMN cranian pentru a exclude probleme neurologice grave precum diferite hemoragii sau tumori. 

Cauze

Sunt două tipuri de cauze care pot sta la baza lagoftalmiei. Cauze care țin de nervul facial și cauze care sunt legate de probleme ale pleoapelor. 

Nervul facial

Nervul facial sau a șaptea pereche de nervi cranieni controlează atât mușchiul frontal care ridică sprânceana, cât și mușchiul orbicular al ochiului, care are rolul de a închide pleoapele. Pierderea funcției nervului facial inhibă închiderea pleoapelor, precum și reflexul de clipire. Printre motivele care duc la pierderea funcției acestuia amintim: 

  • Traumatismele
  • Paralizia lui Bell
  • Accidentele vasculare cerebrale
  • Tumorile
  • Diferite infecții
  • Sindromul Moebius

Pleoapa

Restul cauzelor lagoftalmiei sunt strâns legate de probleme ale pleoapelor, precum: 

  • Cicatrice rezultate în urma unor traumatisme sau boli
  • Intervenții chirurgicale precum blefaroplastiile sau excizia unor tumori
  • Exoftalmia sau proptoza este o condiție medicală în care globul ocular are tendința de a ieși din orbită (ochi bulbucat)
  • Enoftalmia este opusul exoftalmiei si este reprezentată de înfundarea globului ocular.

Simptome

Principalul simptom al lagoftalmiei este închiderea incompletă a ochiului în momentul clipirii sau al somnului. Uneori însă pacientul este posibil să nu simtă această problemă, până ce o altă persoană nu o sesizează. 

Cu toate acestea, există și alte simptome care ar trebui să atragă atenția: 

Tratament

Așa cum ați putut vedea, lagoftalmia poate avea o mulțime de cauze, motiv pentru care este extrem de important să fie descoperită și tratată cauza acesteia, dacă este cazul. 

Tratamentul non-chirurgical

Acest tip de tratament se bazează mai mult pe ameliorarea simptomelor lagoftamiei, decât pe tratarea cauzei în sine. Astfel încât pot fi folosite lacrimi artificiale sau unguentul oftalmic pentru a ameliora disconfortul.

Tratamentul chirurgical

În cazul în care problemele se complică sau disconfortul este mare, medicul vă va recomanda intervenția chirurgicală. Repoziționarea pleoapei superioare sau inferioare vă poate ajuta să scăpați de lagoftalmie, sau cel puțin ca aceasta să fie mult ameliorată. 

Greutăți de aur pot fi implantate în pleoapa superioară, astfel încât ochiul să se închidă sub efectul gravitației. 

În cazul în care problema este una temporară, medicul vă poate recomanda tarsorafia, o intervenție chirurgicală prin care marginile pleoapelor sunt cusute împreună. 

Acestea sunt doar câteva dintre tipurile de tratament folosite în cazul lagoftalmiei. Însă medicul oftalmolog vi le prezenta pe fiecare în parte și împreună veți putea alege unul eficient în cazul dumneavoastră.  

Surse: American Academy of Ophthalmology, National Center for Biotechnology Information

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate