Lentilele progresive
 • 9

Lentilele progresive te pot scăpa de câteva inconveniente care țin de purtarea ochelarilor de vedere. Dacă ești nevoit să folosești ochelari atât pentru vederea la distanță, cât și pentru cea la apropiere, ori dacă nu preferi acea linie vizibilă a lentilelor bifocale, merită să iei în considerare varianta lentilelor progresive. 

Cum au apărut lentilele progresive

Lentilele progresive au fost special concepute pentru a corecta vederea la distanță, intermediară și la apropiere. În termeni reali, acest lucru înseamnă că partea superioară a lentilei este adaptată pentru vederea la distanță, iar puterea acestei lentile scade treptat spre partea de jos, care este proiectată pentru citit sau alte sarcini care implică vederea „la aproape”. 

Astfel, cel care poartă ochelari cu lentile progresive va folosi aceeași ochelari atât pentru citi o etichetă, cât și pentru a privi în depărtare să vadă unde este raftul următorului produs pe care intenționează să îl pună în coșul de cumpărături.

Am putea spune că lentilele progresive sunt o variantă îmbunătățită a lentilor bifocale, însă mulți dintre cei care preferă totuși lentilele bifocale în detrimentrul lentilelor progresive nu vor fi de acord. 

Lentila bifocală
Lentila bifocală

Avantajele lentilelor progresive

În timp ce lentilele bifocale au o linie vizibilă care împarte lentila în două (jumătatea superioară pentru vederea la distanță, iar jumătatea inferioară pentru vederea la aproape), lentilele progresive nu au acest inconvenient.

Pentru multe persoane, lentilele bifocale prezintă, pe lângă dezavantajul estetic, și un dezavantaj al adaptarii. Unii purtători de lentile bifocale se plâng că suferă un „salt de imagine” când privesc intermediar. Lentilele moderne progresive elimină acest salt inconfortabil, având un gradient lin și consistent între părțile diferite ale lentilei.

Avantajele evidente ale lentilele progresive sunt confortul sporit pe care îl simți odată ce ai vederea corectată de o singură pereche de ochelari. În termeni estetici, lipsa acelei linii (prezentă pe lentila bifocală) este un mare avantaj. Dacă petreci mult timp în fața ecranelor, purtând lentile progresive pentru utilizarea computerului, confortul zilnic va fi sporit.

lentila progresivă
Lentila progresivă

Dezavantajele lentilelor progresive

În ceea ce privește dezavantajele, este cunoscut faptul că lentilele progresive necesită un timp de acomodare. Acest timp de acomodare aduce amețeli și o stare neplăcută. În primele săptămâni poți întâmpina dificultăți când vei face lucruri care implică o precizie a adâncimii, cum ar fi urcarea unor trepte. S-ar putea să fi puțin dezorientat. Totuși, după câteva săptămâni ar trebui să te adaptezi și aceste efecte să scadă în intensitate. 

După cum am menționat anterior, adaptarea la lentilele progresive poate lua ceva timp, variind de la câteva ore, la câteva zile sau chiar săptămâni. Asta din cauza faptului că vederea periferică este afectată de porțiunile de tranziție. Extremele din stânga și din dreapta lentilei nu sunt la fel de „progresive” precum coridorul central, vertical, ceea ce înseamnă că ai putea vedea neclar (cu efect de blur) atunci când privești lateral. 

Cu toate acestea, ca în cazul oricărei tehnologii în curs de dezvoltare, fiecare nouă versiune de lentile progresive aduce o îmbunătățire, astfel că unele persoane nu întâmpină niciodată aceste probleme.

Ultima generație de lentile progresive este cunoscute sub numele de lentile „free form” (de formă liberă), care sunt realizate printr-un proces de fabricație asistat de computer. Fiecare lentilă este personalizată exact în poziția ochiului purtătorului, ținând cont de unghiurile dintre fiecare ochi și suprafața obiectivului atunci când privești în direcții diferite. Acestea oferă o imagine mai precisă, mai clară, precum și o vedere periferică mult îmbunătățită.

Lăsând la o parte aceste lentile progresive premium, există mai multe tipuri de lentile progresive în funcție de nevoile vizuale zilnice. Dacă petreci mai mult timp în fața calculatorului, ori dacă privești mai mult la distanță vei putea opta pentru o lentilă intermendiară care să răspundă cu precădere comportamentului tău de zi cu zi. 

Totuși, cea mai bună variantă rămâne lentila progresivă premium personalizată. Grație procesului asistat de computer, aceasta ți se va potrivi “mănușă”. Înainte de a comanda ochelari cu lentile progresive consultă un medic oftalmolog pentru a fi sigur că ochelarii pe care îi comanzi sunt potriviți pentru tine.

9 Comments

 1. SERBAN MARIN
  5 noiembrie 2019 la 10:58

  AM INCEPUT CU LENTILELE PROGRESIVE M AM ADAPTAT SIINTRE TIMP DUPA O PERIPOADA AM VRUT SA INCERC SI BIFOCALELE AM AJUNS LA COCLUZIA CA ACESTEA MA DERANJEAZAIN MAI MULTE SITUATI IN PRIMUL RAND CA SANT DOUA PERECHI PE CAND PROGRESIVELE DOAR O PERECCHE

 2. Marian
  5 martie 2020 la 7:32

  Buna ziua..ein nefericire am achizitionat si eu o pereche de ochelari cu lentile progresive.. dar spre nedumeririrea mea va spun ca nu vad clar imaginea la distanta sau atunci cind sunt obliga sa desfasor activitatile casnice…sint obligata ca imi misc capul in diferite poziti ca sa gasesc pozitia corecta pentru a imi efectua activitatiile…este normal sa se intimple asa..optometrista m-ia recomandat un timp de o luna ptr acomodare cea ce mi se pare aberant ca in decurs de o luna sa dau din cap mereu la schimbarea pozitiei de privit..mentionez ca lentila a fost una destul de scumpa ..si as vrea sa stiu ce se poate face in cazul acesta..va multumesc anticipat ptr raspunsul pe care mi-l veti oferi!.Cu mare respect ptr Dv…Oli

  • I Care
   5 martie 2020 la 10:13

   Nu este normal să cautați poziția în care vedeți cel mai bine mișcănd capul.
   Este necesar ca ochiul să fie antrenat să privească prin părțile în care sunt poziționale lentile pentru diverse măriri, însă nu prin mișcarea capului. Este adevărat că ochiul are nevoie de o lună în care să se obișnuiască cu un ochelar progresiv și chiar cu unul bifocal. Sunt rare cazurile în care o persoană nu reușește să se obișnuiască cu un ochelar progresiv.

   Vă sugerăm să testați ochelarul la optică. Vă recomandăm clinica Optizone de pe Iuliu Maniu (metrou Gorjului) care are aparatura necesară pentru a vedea dacă lentila este corect centrată.

   Este foarte posibil ca lentila, deși corectă în dioptrii, să nu fie corect plasată. Acest tip de lentile se montează doar după ce sunt marcate (probate) pe ochii pacientului. Dacă nu se marchează, lentila este compromisă.

   Sperăm că v-am fost de folos și, în cazul în care aveți nevoie de mai mult, ne puteți contacta și telefon sau ne puteți vizita în una dintre clinicile noastre.

 3. Dalida
  29 septembrie 2020 la 17:15

  Vreau să vă intreb dacă ochelarii progresivi sunt eficienti, confortabili ptr a fi purtati la calculator 12 ore., sau recomandati 2 perechi de ochelari?

  • I Care
   30 septembrie 2020 la 17:45

   Ochelarii progresivi sunt purtați pe parcursul întregii zile fiindcă ei oferă beneficii atât la aproape cât și la vederea la distanță. Da, este mult mai confortabil de purtat o pereche de ochelari progresivi (atât la calculator cât și la celelalte activități) decât să schimbați 2 perechi de ochelari între ele. Singurul inconvenient al ochelarilor progresivi este perioada de acomodare, dar aceasta trece repede.

 4. Claudia
  11 octombrie 2020 la 16:50

  Este adevarat, caci ochelerii progresivi strica mai repede vederea decat ceilalti obisnuiti?

  • I Care
   12 octombrie 2020 la 10:21

   Atât timp cât dioptriile sunt corect, iar ochelarii sunt recomandați de medic, aceștia vor corecta vederea, nu o vor strica. Singurul disconfort al ochelarilor progresivi este perioada de acomodare.

 5. Bogdan B
  28 noiembrie 2020 la 13:18

  Am comandat recent lentile pentru ochelari de vedere pentru că aveam dificultăți în a vedea imaginea clară pe TV, practic focalizam greu, în special când îmi ridicam privirea din telefon sau din altă parte. Nu pot da numele locului unde am făcut acest lucru, dar am nevoie de lămuriri suplimentare fiind pentru prima oară purtător de ochelari. Am 44 de ani, sunt profesor și folosesc vederea în special în situații cum ar fi cititul, privitul ecranului laptopului, smartphone-ului, fiind un foarte frecvent utilizator al dispozitivelor digitale. Lentilele comandate sunt Hoya, monofocale, -0,25, mulțumit de ele. Singura situație în care am discomfort este atunci când trebuie să citesc, privesc de aproape. Mi s-a recomandat să îi port mereu, dar în momentul în care privesc și la TV și am nevoie să folosesc și telefonul, pentru telefon trebuie să dau jos ochelarii pentru că altfel nu văd clar. Aceeași problemă dacă vreau să citesc/scriu în timp ce vreau să privesc și la TV, trebuie să dau ochelarii jos pentru prima activitate. Nedumerirea mea constă în: trebuie să schimb aceste lentile cu lentile progresive? Întreb pentru că stilul meu de viață folosește foarte mult combinarea vederii la distanță cu cea de aproape.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *