Leucocoria
  • 0

Leucocoria se referă la o problemă oculară care apare în partea centrală a irisului, numită pupilă. De fapt, leucocoria reprezintă o reflexie anormală a luminii pe retină. Aceasta face ca pupila să apară albă. 

De regulă, leucocoria este observată într-o fotografie. Trebuie spus că acesta poate fi primul semn al unei boli intraoculare grave, inclusiv cataracta congenitală, boala Coats, retinoblastomul, retinopatia prematură, toxocaroza, boala Norrie sau fibroplazia rentrolentală.  Alte boli în cazul cărora poate apărea leucocoria sunt toxoplasmoza, vitreoretinopatia exudativă, hemoragia în vitros, colobomul retinocoroidian, endoftalmita endogenă, dezlipirea de retină, uveita în cazul copiilor sau epiteliomul.

Numele leucocoriei provine de la cuvintele grecești leukos (însemnând „alb”) și kore (însemnând „pupilă”). Această afecțiune este uneori denumită și „pupila ochiului de pisică”.

O diagnosticare corectă și rapidă și un tratament eficient sunt absolut necesare și urgente, deoarece majoritatea afecțiunilor enumerate duc la pierderea vederii, iar unele dintre acestea pun chiar viața în pericol.

Cum este observată leucocoria

În majoritatea cazurilor, leucocoria poate fi observată doar uitându-te cu atenție la ochiul copilului într-o lumină bună. Există cazuri în care acest semn nu apare decât în anumite circumstanțe. De exemplu în momentul în care pupila se dilată într-o cameră cu lumină obscură sau când copilul privește într-o anumită direcție.

Și mai frecvent, leucocoria este observată, pentru prima dată, într-o fotografie cu bliț, în care ochiul nu apare roșu, așa cum este normal, ci alb.

Bineînțeles, leucocordia este deseori observată și în cabinetul medicului oftalmolog, atunci când copilul este adus pentru un control de rutină. Subliniem aici că acesta este unul dintre motivele pentru care controalele în cazul copiilor sunt atât de importante, uneori vitale pentru salvarea vederii sau a vieții.

Simptome

Leucocoria constă în reflexia anormală a luminii pe retină. Deci primul semn va consta, bineînțeles, în pupila albă. Cu toate acestea, după cum ați putut observa, sunt o mulțime de cauze grave, sau mai puțin grave, care duc la apariția leucocoriei. Așadar, în funcție de cauză, pot apărea și alte simptome care trebuie să trimită pacientul către medicul oftalmolog.

Diagnosticare

Medicul oftalmolog va efectua un examen ocular complet pentru a-și putea da seama ce anume a provocat leucocoria.

Totodată, acesta va sta de vorbă cu pacientul despre istoricul medical, despre istoricul ocular, despre eventualele boli de care acesta suferă la momentul consultației, dar și despre istoricul medical familial.

De asemenea,  medicul va dori să afle detalii despre termenul la care copilul  a venit pe lume, dar și despre cum a decurs nașterea.

Pentru a putea pune un diagnostic corect, medicul poate recomanda și alte teste precum oftalmoscopia directă sau indirectă, examinarea fundului de ochi, angiografia cu fluoresceină, dar și examinarea ochiului cu ajutorul biomicroscopului.

Mai mult decât atât, este posibil ca medicul să ceară analize medicale, teste genetice, un examen RMN al orbitei  sau al capului, o tomografie în coerență optică a retinei sau chiar o biopsie.

Tratament

Leucocoria în sine nu reprezintă o boală, ci un semn al unei boli care a condus la această problemă. Motiv pentru care leucocoria nu va fi tratată, ci cauza în sine, după ce a fost diagnosticată de către medicul oftalmolog.

Când trebuie să merg la medic

Având în vedere că leucocoria se diagnostichează în rândul copiilor, controalele de rutină în cazul acestora sunt esențiale. În timpul acestora, medicul poate observa dacă există o problemă, astfel încât să o trateze timpuriu și să salveze vederea.

Subliniem însă că, indiferent de momentul în care copilului i s-a efectuat un examen oftalmologic, însă părintele sau un apropiat observă în cazul acestuia apariția leucocoriei, este necesar ca micuțul să fie dus de urgență la un medic specialist pentru o diagnosticare corectă.

American Association for Pediatric Ophthalmology & Strabismus

All About Vision

Venkata M. Kanukollu; Koushik Tripathy, Leukocoria,  StatPearls Publishing, 2023

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate