menopauza probleme oculare
  • 0

Menopauza nu este doar despre transpirații nocturne, schimbări de dispoziție sau creștere în greutate. Menopauza poate provoca probleme oculare care apar, de fapt, extrem de frecvent în cazul femeilor care se confruntă cu efectele acestei etape din viață.

Unul dintre principalele simptome care apar în rândul femeilor care ajung la vârsta menopauzei este vederea încețoșată. Cu toate acestea, cataracta, glaucomul, sindromul ochilor uscați sau degenerescență maculară legată de vârstă pot apărea în acest caz.

Vederea încețoșată

Vederea încețoșată, similară cu cea experimentată în timpul sarcinii, se datorează fluctuațiilor hormonale naturale. Nivelul de estrogen scade în mod natural, ceea ce duce la o întărire a corneei și la o schimbare a modului în care lumină este refractată prin ochi. Cu toate acestea, spre deosebire de vederea încețoșată legată de sarcină care dispare imediat după naștere, în cazul femeilor aflate la menopauză acest lucru nu se corectează de la sine. Motivul este simplu. Hormonii nu revin niciodată la un nivel constant și scad continuu odată cu înaintarea în vârstă, cu excepția cazului în care sunt ajustați cu ajutorul medicamentelor.

Sindromul ochilor uscați

Sindromul de ochi uscați este afecțiunea care duce la uscăciunea ochilor. Alte simptome asociate includ iritație, roșeață, inflamație și ochi obosiți. De asemenea, poate apărea și vederea încețoșată. În cazul sindromului de ochi uscați, simptomele variază de la ușoare și ocazionale la severe și continue. Aceasta este o problemă întâlnită extrem de frecvent în rândul femeilor aflate la menopauză. În ciuda faptului că unul dintre factorii principali ai acestei boli constă în schimbarea nivelurilor hormonale, medicii nu știu exact motivul pentru care se întâmplă acest lucru.

Cataracta

Cataracta este o afecțiune oculară foarte frecventă, reprezentată de pierderea progresivă a vederii. Aproximativ 70% din populație dezvoltă, mai devreme sau mai târziu, cataractă. Și asta deoarece este un proces natural prin care lentila naturală a ochiului se opacifiază odată cu trecerea timpului. 

În acest moment nu se știe cu exactitate dacă această boală este direct legată de o scădere a estrogenului care apare la menopauză, însă cataracta este întâlnită cu precădere la femeile care au trecut de vârsta menopauzei, decât la bărbații de aceeași vârstă. Astfel, începând cu vârsta de 60 de ani, multe femei încep să se confrunte cu simptome caracteristice cataractei, precum vedere încețoșată, fotofobie (sensibilitate crescută la lumină), vedere dublă, vedere slabă pe timpul nopții și pierderea intensității culorii. Simptomele se agravează odată cu trecerea timpului iar persoana afectată va avea nevoie, în cele din urmă, de o intervenție chirurgicală de schimbare a cristalinului.

Glaucomul

Glaucomul este o afecțiune oculară cronică. Se manifestă de cele mai multe ori la ambii ochi și este asociată cu o presiune intraoculară mult peste nivelul suportat de nervul optic. Netratat, glaucomul poate duce la orbire. Scăderea nivelului de estrogen din timpul menopauzei pare că ar crește riscul dezvoltării glaucomului.

Degenerescență maculară legată de vârstă

Degenerescența maculară este o afecțiune relativ comună, care apare în rândul persoanelor trecute de 50-60 de ani. Este o boală care nu duce la pierderea completă a vederii, dar poate cauza degradarea severă a acesteia. Totul se întâmplă atunci când macula este deteriorată, din cauza vârstei.  

Având în vedere că la nivelul maculei sunt percepute imaginile în detaliu, cum ar fi recunoașterea fețelor, cititul sau condusul autovehiculelor, degenerarea acesteia duce la pierderea acuității vizuale și afectează activitățile de zi cu zi.  

În ciuda faptului că nu a fost stabilită o legătură directă între menopauză și degenerescența maculară legată de vârstă, raportările arată că cele două afecțiuni se pot instala în același timp.

Întreținerea vederii prin menținerea unui stil de viață sănătos

Practicarea unui stil de viață sănătos poate avea beneficii semnificative pentru îmbunătățirea vederii începând cu vârsta de 50 de ani. Printr-un stil de viață sănătos, ne referim la o dietă sănătoasă, bazată pe legume și fructe proaspete, pește cu un conținut ridicat de Omega 3 sau un supliment alimentar ce conține Omega 3. Exercițiile fizice regulate și consumul a cel puțin 2 litri de apă pe zi pot atenua efectele menopauzei asupra ochilor.

Surse: Vision Works

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate