zbate ochiul spasm ocular
  • 0

Fiecare dintre noi a simțit, cel puțin o dată în viață, că ”i se zbate ochiul”. Există chiar vorbe din popor care spun că, atunci când se zbate ochiul drept, se preconizează lucruri bune, pe când ochiul stâng nu aduce vești tocmai îmbucurătoare. Bineînțeles că acestea sunt doar superstiții.

Atunci când ni se zbate ochiul suferim, de fapt, de un spasm ocular denumit și miokimie, blefarospasm, sau, în cazuri mai grave, spasm hemifacial. 

Fiecare dintre cele trei enumerate mai sus reprezintă o afecțiune separată, cu cauze diferite. 

Miokimia: ce este spasmul ocular care face să se zbată ochiul

Spasmul ocular sau miokimia se manifestă ușor, la un singur ochi, și reprezintă o problemă frecventă, cu care majoritatea dintre noi ne confruntăm la un moment dat. 

Astfel de spasme oculare sunt de cele mai multe ori banale și rar pot reprezenta semnul unei afecțiuni serioase. Însă multe persoane ajung în cabinetul medicului în momentul în care simptomele persistă timp de mai multe săptămâni, uneori chiar luni. 

În general, spasmele oculare sunt asociate:

  • stresului 
  • anxietății
  • oboselii
  • excesului de cafeină sau alcool
  • efectelor adverse ale unor medicamente (a se verifica prospectul medicamentului)

În cazurile enumerate mai sus, spasmele pot apărea în orice parte o corpului, nu numai la nivelul ochilor. Însă cele mai frecvente rămân spasmele oculare și spasmele la nivelul picioarelor. 

Din păcate, nu există un tratament anume pentru momentele când “se zbate ochiul”. Acesta dispare singur, de regulă, în cel mult două săptămâni de la apariție. Există însă și câteva lucruri pe care le putem face pentru a grăbi dispariția lui:

  • Odihniți-vă!
  • Masați ușor zona!
  • Renunțați, măcar pentru o perioadă, la băuturile alcoolice sau cofeinizate!

Blefarospasmul

Blefarospasmul reprezintă o contracție anormală, necontrolată, a pleoapelor. Acest tip de afecțiune poate evolua de la o simplă clipire mai accentuată, până la contractura totală a musculaturii, moment în care pacienții se confruntă cu dificultate la deschiderea ochilor. 

De obicei, boala evoluează gradat, timp de câteva zile, la unul sau chiar la ambii ochi, și dispare singură după alte câteva zile. 

Blefarospasmul poate fi cauzat de funcționarea anormală a ganglionilor bazali cerebrali, care controlează musculatura. Medicii nu au încă o explicație pentru acest lucru. 

Pe de altă parte, blefarospasmul poate fi declanșat de stres și oboseală excesivă. În multe cazuri, a fost asociat cu diferite afecțiuni neurologice, inclusiv sindromul Tourette sau boala Parkinson. 

Unele medicamente pot agrava blefarospasmul

Spre deosebire de spasmul ocular benign, persoanele care se confruntă cu blefarospasm au, uneori, nevoie de tratament. Astfel, injecțiile cu toxină botulinică pot fi eficiente pentru a relaxa musculatura. Substanța se injectează cu un ac sub pielea pleoapei. 

Există, de asemenea, și unele tratamente pe care orală, însă acestea sunt eficiente doar pentru o anumită perioadă, după care simptomele reapar. 

În cazuri mai grave, pacienții sunt supuși unei intervenții chirurgicale  numită miectomie limitată (atunci când se execută excizia unor porțiuni din mușchiul orbicular al ochiului) sau miectomia extinsă (atunci când include și excizia mușchilor corrugator și procerus).

Spasmul hemifacial

Spasmul hemifacial implică zvâcnirea mușchilor de pe o parte a feței, inclusiv a pleoapei. 

De cele mai multe ori, spasmul hemifacial este cauzat de un vas de sânge care vine în contact cu un nerv facial, dar poate fi determinat și de o leziune a unui nerv facial sau o tumoră. Sunt unele cazuri însă când medicii nu găsesc cauza afecțiunii. 

Ca și în cazul blefarospasmului, medicii folosesc adesea toxina botulinică pentru a relaxa musculatura pe partea afectată. Din păcate, tratamentul trebuie efectuat la fiecare câteva luni, deoarece efectul dispare. 

Medicii neurologi pot prescrie medicamente anticonvulsivante pentru a ameliora spasmul hemifacial. În cazuri foarte grave, pacienții sunt supuși unei intervenții chirurgicale, pe care medicul chirurg o va hotărî în funcție de cauza bolii. 

Dacă vă confruntați cu spasm ocular de lungă durată care nu-și găsește rezolvarea prin sfaturile enumerate mai sus vă așteptăm pentru o consultație în care vom stabili cauza și tratamentul pentru ca dumneavoastră să scăpați de aceste spasme.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate