pterigion recidivat
  • 0

Un pterigion recidivat poate fi o situația care vă neliniștește, însă din rândurile următoare veți înțelege mai bine de ce recidivează pterigionul și cum poate fi tratat.

Pterigionul reprezintă creșterea anormală a conjunctivei bulbare (membrana subțire, transparentă, care acoperă globul ocular) pe cornee („geamul ochiului”). De cele mai multe ori are formă triunghiulară şi crește dinspre zona nazala spre pupilă, însă există şi cazuri de pterigion extern sau intern şi extern concomitent. Poate afecta unul sau ambii ochi. 

Factorii de risc ce duc la apariția pterigionului: expunerea prelungita la radiații ultraviolete (anumite meserii au o predispoziție pentru dezvoltarea pterigionului prin expunerea prelungita la soare – agricultori, pescari), vârsta, expunerea constantă la vânt, fum, polen, nisip, praf, factori poluanți externi.

Simptome

Pterigionul este o afecțiune nedureroasă în sine însă poate asocia disconfort ocular manifestat prin – senzație de corp străin, mâncărime/arsură oculară. Pacientul poate fi deranjat de aspectul inestetic –  o pieliță roșie care crește pe ochi. De asemenea, în stadii avansate, când pterigionul este de dimensiuni mari, după ani de evoluție, poate determina scăderea acuității vizuale – fie prin inducerea unui astigmatism fie prin ocluzia axului vizual.

Diagnostic şi tratament pentru pterigion recidivat

Diagnosticul este unul clinic, iar tratamentul curativ este exclusiv chirurgical. Dacă pterigionul este mic şi pacientul dorește, se poate amâna intervenția chirurgicală, confortul ocular fiind obținut cu ajutorul picăturilor hidratante şi antiinflamatorii. Prevenția apariției sau creșterii se realizează cu ajutorul ochelarilor de soare, a pălăriilor cu boruri largi, evitarea expunerii la substanțe iritante şi folosirea echipamentelor de protecție în medii nocive.

Atenție, însă! Acest tip de tratament nu vindecă, ci doar ameliorează simptomele. 

În cazul în care pterigionul crește şi determină scăderea vederii este necesară intervenția chirurgicală. Aceasta se realizează sub anestezie locală şi presupune excizia țesutului conjunctival anormal şi refacerea defectului conjunctival fie prin sutură simplă, fie prin plasarea unei grefe de conjunctivă sănătoasă, scăzând astfel riscul de recidivă.

Trebuie reținut că pterigionul poate recidiva în ciuda intervențiilor chirurgicale reușite. Există multiple tehnici operatorii care au scăzut riscul de recidiva (de la peste 60%, la sub 10%), însă absența recidivei nu poate fi garantată.

Ce este pterigionul recidivat?

Pterigionul recidivat reprezintă reactivarea procesului inflamator în zona tratată anterior medical sau chirurgical.

Această definiție este extrem de importantă deoarece nu este necesar ca medicul să aștepte ca pterigionul recidivat să invadeze din nou corneea. Simplele modificări ale conjunctivei, congestia vasculară sau îngroșarea acesteia pot anunța debutul unei recidive.

Potrivit studiilor, 90% dintre recidive apar în primul an postoperator de aceea pacientul este chemat frecvent la control în această perioadă.

De ce apare recidiva pterigionului?

Există două grupe de factori de risc legați de recidiva pterigionului. Unii sunt asociați intervenției chirurgicale, iar ceilalți se datorează stării pacientului sau a factorilor de mediu.

Așadar, în primul caz, este posibil ca în timpul primei intervenții chirurgicale să nu fi fost eliminat tot țesutul afectat, sutura conjunctivală să fie în tensiune sau reacția inflamatorie postoperatorie să nu fi fost bine manageriată.

În al doilea caz putem spune că pterigionul recidivează cu precădere în cazul pacienților bărbați cu vârsta mai mică de 40 de ani, în cazul pacienților de origine asiatică, afro-americană sau hispanică, la persoanele expuse pentru o perioadă îndelungată la un mediu uscat și la praf, dar și la cei care prezintă sindromul ochilor uscați.

Tratamentul pterigionului recidivat

Indiferent de motivul recidivei, tratamentul este exclusiv chirurgical. Intervențiile chirurgicale ale recidivelor sunt mai complexe, cu timpi de recuperare mai lungi si mai predispuse la complicații.

Dacă vrei să afli mai multe despre pterigion și operarea acestuia citește acest articol semnat de doamna doctor Mioara Marinescu, Medic Specialist Oftalmolog în cadrul clinicii noastre.

Surse:

American Academy of Ophthalmology

Johns Hopkins University

Area Oftalmologica

Cleveland Clinic

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate