sanatatea oculara varsta
  • 2

Sănătatea oculară poate suferi schimbări drastice odată cu înaintarea în vârstă. Este extrem de important să nu lăsăm ca aceste modificări ale vederii să ne afecteze viața.

Acesta este și scopul acestui articol, prin care încercăm să vă facem conștienți de toate problemele care pot apărea după vârsta de 60 de ani și să vă ajutăm să știți ce aveți de făcut în momentul în care vă confruntați cu anumite simptome.

Mai mult decât atât vrem să atragem atenția că există anumite boli care apar odată cu înaintarea în vârstă și care, netratate, pot duce la pierderea vederii.

Unii pacienți nici măcar nu realizează că vederea le poate fi afectată de alte afecțiuni precum diabetul sau hipertensiune arterială, boli extrem de frecvente în rândul seniorilor. De asemenea, diferite tratamente administrate pentru anumite afecțiuni care apar la bătrânețe pot duce la modificări serioase ale vederii.

Specialiștii recomandă un control oftalmologic în fiecare an în cazul persoanelor care au trecut de 60 de ani. Mai mult decât atât, orice schimbare a vederii în cazul persoanelor înaintate în vârstă ar trebui examinată de către un medic specialist.

Ce boli afectează sănătatea oculară după 60 de ani

Odată ce ați trecut de 60 de ani, există o mulțime de afecțiuni care vă pot afecta și care pot produce schimbări permanente ale vederii. Cu cât acestea sunt mai rapid diagnosticate, cu atât nu vor produce daune ireversibile ale vederii ci vor putea fi tratate mai ușor.

Degenerescență maculară legată de vârstă

Degenerescența maculară legată de vârstă este o afecțiune relativ comună, care apare în rândul persoanelor trecute de 50-60 de ani. Este o boală care nu duce la pierderea completă a vederii, dar poate cauza degradarea severă a acesteia. Totul se întâmplă atunci când macula este deteriorată, din cauza vârstei. 

Având în vedere că la nivelul maculei sunt percepute imaginile în detaliu, cum ar fi recunoașterea fețelor, cititul sau condusul autovehiculelor, degenerarea acesteia duce la pierderea acuității vizuale și afectează activitățile de zi cu zi.

Retinopatia diabetică

Retinopatia diabetică este o complicație a diabetului zaharat, prin care vasele sanguine din retină sunt afectate mai mult sau mai puțin. Retina reprezintă membrana care acoperă faţa internă a ochiului, conținând celulele ce permit captarea semnalului luminos. 

Este prima cauză de orbire din Statele Unite. Simptomele includ vedere încețoșată, dificultate în a distinge culorile, senzația de corpuri plutitoare în ochi și, nu în ultimul rând, orbire. 

Cataracta

Cataracta este unul dintre acele semne care îți spun că ai îmbătrânit. Și asta deoarece cataracta apare cu precădere la persoanele trecute de 60 de ani. Din fericire, intervenția chirurgicală este extrem de comună în rândul seniorilor și are o rată de succes de peste 99%. 

Cataracta reprezintă opacifierea lentilei naturale a ochiului, numită cristalin. Această lentilă clară are menirea de a vă ajuta să focalizați lumina. Atunci când suferiți de această afecțiune, vederea dumneavoastră devine asemănătoare momentului în care priviți printr-o fereastră înghețată sau aburită.

Simptomele comune ale afecțiunii sunt reprezentate de vedere încețoșată, halouri de lumină, senzația de nevoie de mai multă lumină la citit și reducerea luminozității sau a contrastului.

Sindromul ochilor uscați

Este o afecțiune în care ochiul nu produce destule lacrimi sau calitatea acestora este inadecvată. Lacrimile au menirea de a menține sănătatea oculară și de a ajuta la o vedere clară. Sindromul ochilor uscați este o afecțiune extrem de frecventă și cronică, în special în rândul persoanelor adulte sau trecute de o anumită vârstă.

Glaucomul

Glaucomul este una dintre cele mai periculoase afecțiuni ale ochiului, dat fiind faptul că atrofiază progresiv nervul optic. Vederea periferică este astfel afectată, iar câmpul vizual se îngustează treptat. Această afecțiune care produce daune ireversibile asupra vederii poate fi asimptomatică la început. De aceea, singura modalitate de a descoperi glaucomul înainte ca acesta să afecteze vederea este consultul oftalmologic.

Dezlipirea de retină

Dezlipirea de retină reprezintă ruperea sau separarea retinei de țesutul subadiacent.  Înaintarea în vârstă reprezintă cea mai comună cauză a dezlipirii de retină. Această problemă apare, cel mai adesea, spontan, din cauza modificărilor lichidului vitros, asemănător gelului, care umple partea din spate a ochiului. De asemenea, dezlipirea de retină poate apărea din cauza unui traumatism al ochiului sau al capului, sau al altor probleme de sănătate precum diabetul avansat sau diferite afecțiuni inflamatorii ale ochilor. Dacă dezlipirea de retină nu este tratată prompt, aceasta poate duce la pierderea permanentă a vederii.

Presbiopia

Presbiopie apare în jurul vârstei de 40 de ani și se agravează odată cu înaintarea în vârstă. Aceasta este reprezentată de un fenomen natural, care se manifestă prin pierderea graduală a abilității de a distinge obiectele aflate în apropiere. Etimologic, cuvântul presbiopie provine din limba greacă și înseamnă ochi bătrân.

Ce se poate face

Nu este ușor ca vederea să devină din ce în ce mai încețoșată pe zi ce trece. Activitățile de zi cu zi și viața în sine poate fi afectată. Însă aceste lucruri pot fi prevenite prin controale regulate la medicul oftalmolog. Diagnosticarea și tratarea precoce a unei boli, fie ea și legată de vârstă, sunt extrem de importante pentru păstrarea vederii.

De asemenea, un stil de viață sănătos ne poate ajuta să scăpăm de o mulțime de probleme ale vederii. Ne referim aici la protecția ochilor în fața razelor ultraviolete, renunțarea la fumat, o dietă sănătoasă, o greutate normală, activitatea fizică, tratamentul corect al diabetului, managerierea corectă a tensiunii arteriale și expunerea diminuată la ecranele diferitelor dispozitive care fac o diferență uriașă între o vedere sănătoasă și una cu probleme.

Surse:

American Optometric Association

National Institute on Aging

American Academy of Ophthalmology

2 Comments

  1. Raluca Cristina Jossi
    13 decembrie 2023 la 16:24

    Buna seara,locuiesc in Elvetia iar de o luna sotul meu care are 78 de ani nu mai vede bine cu un ochi,a mers la specialist si au spus ca nu poate face nimic,este dela batranete,este adevarat? va multumesc,cu drag Raluca!

    • I Care
      21 decembrie 2023 la 8:14

      Bună ziua. Care este diagnosticul pe care l-au pus? Ați mers și la alt medic pentru a doua opinie?

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate