glaucom la copii
  • 0

Există trei tipuri principale de glaucom la copii. Glaucomul definește un grup de afecțiuni care, netratate, pot duce la deteriorarea gravă a nervului optic. Boala, care poate apărea la orice vârstă, se manifestă prin creșterea presiunii intraoculare. Afectarea gravă a nervului optic duce, în cele din urmă, la pierderea parțială sau totală a vederii. 

Glaucomul poate apărea la orice vârstă și poate fi prezent chiar de la naștere. În funcție de vârsta la care se dezvoltă, glaucomul poate fi catalogat în mai multe tipuri: 

  • Glaucomul primar congenital, care este prezent chiar de la naștere
  • Glaucomul infantil, care se dezvoltă la copiii cu vârsta cuprinsă între 1 și 24 de luni
  • Glaucomul juvenil, care apare după vârsta de 3 ani

Un alt mod prin care glaucomul pediatric poate fi clasificat este în funcție de anomalia structurală sau condiția care sta la baza acestuia. Din păcate, multe dintre cazurile de glaucom la copii nu au o cauza specifică, motiv pentru care sunt considerate glaucom primar. Însă, dacă glaucomul poate fi asociat sau pus pe baza unei alte boli sau condiții preexistente, atunci este considerat glaucom secundar

Câteva exemple de afecțiuni care pot sta la baza glaucomului secundar sunt: sindromul Axenfeld-Reiger, aniridia, sindromul Sturge-Weber, neurofibromatoza, utilizarea de steroizi, traumatismele oculare sau o intervenție chirurgicală anterioară, cum ar fi îndepărtarea cataractei în fragedă copilărie.

Într-adevăr, copiii care suferă de una dintre afecțiunile sau condițiile prezentate mai sus sunt predispuși la a dezvolta glaucom, însă acest lucru nu este obligatoriu. Important este ca cei mici să fie monitorizați regulat, astfel încât, la primul semn de glaucom la copii, medicii să poată interveni. 

Glaucomul congenital

Glaucomul congenital primar este o boală gravă care reprezintă cauza principală de orbire la copii. Este o afecțiune care poate fi moștenită și este cauzată de dezvoltarea incorectă a sistemului de drenaj al ochiului. Un sistem de drenaj dezvoltat incorect duce automat la imposibilitatea ochiului de a drena umoarea apoasă și la creșterea presiunii intraoculare. 

”Primar” înseamnă că afecțiunea nu este rezultatul unei alte boli și ”congenital” înseamnă că este prezentă încă de la naștere.

Glaucomul infantil

Glaucomul infantil primar apare la copiii cu vârsta cuprinsă între 1 și 24 de luni și poate fi unilateral în 40% din cazuri și bilateral, în 60% din cazuri. Glaucomul infantil poate apărea și ca urmare a unei boli sau a unui traumatism ocular, caz în care se numește glaucom infantil secundar. 

De obicei, în cazul glaucomului infantil, ochiul afectat se mărește deoarece colagenul aflat în scleră sau în cornee se poate întinde din cauza presiunii intraoculare crescute. Diametrul mare al corneei, care poate depăși uneori 12 mm, se subțiază iar vederea poate deveni neclară. 

Glaucomul juvenil cu unghi deschis

Glaucomul juvenil se dezvoltă, de obicei, la copiii de peste 3 ani. Este caracterizat prin ereditatea autozomal dominantă și prin vârsta fragedă la care apare. 

Spre deosebire de glaucomul cu unghi deschis dezvoltat de adulți, glaucomul juvenil tinde să evolueze extrem de rapid și să cu presiuni intraoculare foarte ridicate sau fluctuante. Mai mult decât atât, acest tip de glaucom la copii nu răspunde sau răspunde foarte greu la tratamentul medicamentos și necesită, de cele mai multe ori, tratament chirurgical. 

Cel mai comun tratament chirurgical în acest caz este trabeculectomia, însă micșorarea presiunii intraoculare se poate obține și prin alte metode chirurgicale.

Simptome pentru glaucom la copii

Având în vedere că vorbim despre copii, simptomele sunt destul de greu de sesizat de părinți, mai ales în cazul celor cu vârste foarte fragede. Cu toate acestea, există câteva semne care ar trebui să le dea de gândit părinților:

  • Lăcrimarea excesivă
  • Fotofobia (copilul își poate afunda fața în pernă sau caută să își acopere ochii pentru a evita lumina)
  • Mărirea neobișnuită a ochilor
  • Congestia conjunctivală
  • Durerile oculare puternice

O bună înțelegere a bolii, o diagnosticare timpurie și un tratament corect pot face minuni pentru vederea de mai târziu a copiilor cu glaucom. Tocmai de aceea, dacă observați oricare dintre simptomele descrise mai sus la copilul dumneavoastră, vă așteptăm la un control oftalmologic! Vom avea grijă să primească cele mai bune îngrijiri și recomandări!

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate