- Oftalmologie generală
-
by I Care
Vertijul îți poate pune la îndoială sănătatea simțurilor. Probabil că fiecare dintre noi ne-am confruntat, cel puțin o dată în viață, cu amețeală. Este un simptom care, de cele mai multe ori, ne sperie, și ne face să ne întrebăm de unde vine.
În majoritatea cazurilor, amețeala sau vertijul nu reprezintă semnul unei boli grave. Cu toate acestea, dacă problemă se repetă sau devine din ce în ce mai frecventă, este obligatoriu să consultăm un medic.
Este posibil ca și dumneavoastră să citiți acest articol acum tocmai pentru că v-ați confruntat cu asta și vreți să aflați care ar putea fi motivele.
Ce este amețeala sau vertijul
Amețeala sau vertijul reprezintă o senzație de instabilitate, dezorientare sau dezechilibru. Trebuie să subliniem că aceasta nu este o boală în sine, ci apare ca simptom al unei alte probleme de bază, care afectează, de regulă, ochii sau urechile.
Dacă vă confruntați rareori cu amețeală, nu trebuie să vă speriați. Aproximativ 30% din adulții în vârstă se confruntă frecvent cu amețeli. Și asta nu este tot. Aproximativ 20-25% dintre persoanele de peste 18 ani se confruntă deseori cu astfel de probleme.
Dar pentru a putea înțelege mai bine care sunt cauzele amețelilor, trebuie să înțelegem puțin care sunt sistemele care lucrează pentru a menține echilibrul unei persoane.
- Sistemul vestibular, care este localizat în urechea internă, și este responsabil pentru furnizarea către creier a informațiilor despre poziția capului, orientare în spațiu și mișcare.
- Sistemul vizual care transmite informații de la ochi la creier. De asemenea, acesta oferă indicii pentru menținerea echilibrului, dar și pentru prevenirea amețelilor.
- Proprioceptia care reprezintă acțiunea proprioceptorilor. Aceștia sunt formațiuni nervoase, receptori, care au proprietatea de a recepționa și de a transmite stimuli din mușchi, tendoane și alte organe în legătură cu locomoția sau starea posturală către creier.
Simptome
Desigur că principalul simptom este amețeala. Însă aceasta vine la pachet cu diferite alte simptome precum:
- senzația de rotire
- frica de a cădea
- senzația de plutire
- confuzie
- senzație de leșin
- vedere încețoșată
- greață
- vărsături
- dezorientare
- modificări ale ritmului cardiac
- modificări ale tensiunii arteriale
- cefalee sau durere de cap
- anxietate
- vedere dublă
- durere oculară
- fotofobie (sensibilitate crescută la lumină)
- dificultăți de percepție a profunzimii
- senzația că vom cădea în lateral în timp ce mergem
- dificultăți de coordonare
Problemele de vedere și amețeala
După cum puteți vedea, sistemul vizual este extrem de important pentru un echilibru bun. Vederea slabă, dar și oboseala ochilor sunt doi dintre cei mai comuni factori ai senzației de dezorientare. Și asta deoarece persoanele care se confruntă cu astfel de probleme supun mușchii oculari la un efort în plus pentru a focaliza un obiect, și astfel pot apărea amețelile. Totodată, amețeala poate fi semnul unei vederi deficitare care necesită corectare, însă poate fi cauzată și de utilizare excesivă a tehnologiei.
O altă problemă oculară comună care cauzează amețeli este vederea binoculară. Vederea binoculară reprezintă efortul ochilor de a lucra împreună pentru a produce o imagine unică. Atunci când apare o problemă în alinierea ochilor unei persoane, mușchii ochilor se încordează mai mult pentru a se concentra și pentru a oferi creierului o imagine corectă și clară. Acest lucru duce însă la oboseală a ochilor, care provoacă amețeli, dezorientare și dureri de cap.
Tratament
Ținând cont de faptul că amețeala este doar un efect al unei alte probleme de bază, o diagnosticare corectă este importantă pentru ca medicul să poată prescrie un tratament. Evident, în primul rând se va trata boala care a dus la această problemă.
Când trebuie să apelăm la medic
Așa cum aminteam, dacă vă confruntați deseori cu amețeală, sau observați că această problemă devine din ce în ce mai frecventă, nu evitați să consultați un medic. În cazuri foarte rare, aceasta poate fi și semnul unor boli mai grave care necesită urgent tratament.
Surse: