razele ultraviolete
  • Optica
  • by I Care
  • 13 septembrie 2021
  • 0

Razele ultraviolete, indiferent că provin din surse naturale sau surse artificiale, pot avea efecte devastatoare asupra ochiului și asupra vederii. Și nu doar vara, atunci când mergem la plajă și ne expunem mai mult la razele soarelui, ci și iarna, în special când afară este zăpadă. 

Știm cu toții cât de importantă este protecția pielii în fața razelor ultraviolete. Pentru că acestea pot provoca probleme serioase: de la îmbătrânirea prematură a pielii până la cancer de piele. Tocmai de aceea este extrem de important să respectăm sfaturile medicilor dermatologi cu privire la orele în care trebuie să ne expunem și metodele de protecție împotriva razelor ultraviolete. 

Din păcate însă, de multe ori uităm sau pur și simplu nu ne dăm seama că ochii sunt la fel de expuși la razele UV, precum pielea. Motiv pentru care trebuie să folosim ochelari de soare cu protecție. De ce spunem asta? Pentru că, pe piață, există o mulțime de ochelari de soare care nu îndeplinesc funcția de protecție, însă au strict rol estetic. Problema este că aceștia sunt mai ieftini decât cei cu protecție și se pot găsi într-o mulțime de forme și colori atractive, care țin pasul cu moda, ceea ce reprezintă o atracție deosebită în special pentru tineri, care nu își dau seama de pericolele la care se expun. 

Tipuri de raze ultraviolete

Există trei feluri de raze ultraviolete. 

  • UVC sunt razele absorbite de ozonul din straturile înalte ale atmosferei, astfel încât nu reprezintă niciun pericol pentru sănătate
  • UVB sunt mai puternice decât UVA și pot afecta ADN-ul celular al pielii
  • UVA sunt cele mai slabe raze ultraviolete. La fel ca UVB, afectează direct ADN-ul celular al pielii și sunt asociate cu arsurile solare, îmbătrânirea prematură a pielii și cu diferite tipuri de cancer de piele

Efectele razelor ultraviolete

Razele ultraviolete dăunează pentru că provoacă ionizare. Acest proces afectează proprietățile chimice al atomilor, determinându-i să formeze sau să frângă legături chimice într-un mod anormal. 

Majoritatea razelor ultraviolete cu care intrăm în contact provin de la soare. Cu toate acestea, doar 10% din razele soarelui reprezintă lumină ultravioletă. Din acest procent de 10%, doar o treime pătrunde în atmosferă și ajunge la nivelul solului. Însă această mică parte de lumină UV produce daune puternice asupra pielii și a ochilor neprotejați. 

La nivelul ochilor, razele ultraviolete pot produce efecte ușoare, precum arsuri solare, care, în ciuda simptomelor supărătoare, sunt trecătoare. Simptomele fotokeratitei (arsurii solare) sunt: durerea, roșeața, lăcrimarea excesivă, umflarea ochiului, sensibilitatea la lumină, vederea neclară, durerile de cap, halourile de lumină, pupilele micșorate și foarte rar pierderea temporară a vederii.

Din păcate, razele ultraviolete pot provoca și boli mai grave, care au urmări ireversibile asupra ochiului și a vederii. Vorbim aici de cataractă, degenerescență maculară, chiar cancer la nivel ocular sau în jurul ochiului. 

Totodată, razele ultraviolete pot provoca sau pot agrava pinguecula sau pterigionul. 

Cine are risc crescut la razele UV

Toate persoanele, inclusiv copiii, care se expun la soare cu ochii neprotejați, pot simți efectele razelor ultraviolete, într-un mod sau altul. Există însă unele persoane care sunt expuse unui risc mai mare: 

  • Cei are au o profesie din cauza căreia petrec un timp îndelungat în razele soarelui sau la altitudine: (alpiniștii, salvamarii, etc.)
  • Persoanele care locuiesc în apropierea plajelor și care petrec un timp mai îndelungat stând la soare sau înotând
  • Persoanele care au suferit o intervenție chirurgicală de cataractă
  • Persoanele care suferă de o afecțiune la nivelul retinei
  • Persoanele care fac diferite tratamente care cresc sensibilitatea ochiului la lumină (contraceptivele, diureticele, medicamentele antidepresive sau anxiolitice, sau antibioticele, precum tetraciclina)
  • Muncitorii care lucrează cu aparate de sudură

Protecția împotriva razelor ultraviolete

Ochelarii de protecție care blochează 99-100% din radiațiile UVA și UVB sunt cei mai recomandați pentru a vă proteja. Important de reținut este că aceștia trebuie purtați indiferent că afară este soare, înnorat sau zăpadă. 

Există pe piață și lentilele de contact cu protecție împotriva razelor UV. Acestea oferă aceeași protecție la expunerea la soare, astfel încât le puteți purta cu încredere. 

Surse:

American Academy of Ophthalmology

Vision Source

Nevada Eye Phusicians

Safety Glasses USA

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate