picaturi cu antibiotic ochi
  • 0

Picături cu antibiotic sunt adeseori folosite pentru diferite afecțiuni ale ochilor. Problema este că mult prea multe persoane folosesc picăturile fără o recomandare medicală. Poate au auzit de la un prieten, sau poate un membru al familiei a avut o problemă asemănătoare, la care un anumit tip de picături a funcționat, așa că în loc să ceară un sfat medical, sau măcar al unui farmacist, cumpără mergând ”pe încredere”. Și uite așa pot face mai mult rău decât bine. 

Este foarte posibil ca picăturile de ochi recomandate de prieten, chiar dacă acesta a avut cele mai bune intenții, să fie pe bază antibiotic. Iar antibioticul nu este recomandat pentru orice afecțiune a ochiului. În unele cazuri poate chiar să înrăutățească problema. 

Ce sunt picăturile cu antibiotic

Picăturile cu antibiotic sunt recomandate doar de către medicul oftalmolog pentru a trata diferite infecții bacteriene. Acestea au rolul de a distruge bacteriile care au cauzat infecția.

Ce sunt infecțiile bacteriene

Infecțiile bacteriene pot apărea în urma intervențiilor chirurgicale, ale unor traumatisme, din cauza purtării îndelungate a lentilelor de contact, boli autoimune sau alte probleme care duc la înmulțirea bacteriilor. 

Cele mai comune tipuri de infecții bacteriene sunt conjunctivita și blefarita

Simptomele infecțiilor bacteriene

Nu folosiți picături cu antibiotic pentru alte afecțiuni

Am vorbit puțin despre infecțiile bacteriene pentru ca să puteți înțelege pentru ce anume sunt folosite picăturile cu antibiotic. 

Țineți minte că astfel de picături nu tratează ochii roșii și nici alte tipuri de infecții sau alergii, precum: 

  • Infecțiile virale. Picăturile cu antibiotic nu sunt eficiente pentru a trata acest tip de infecții. 
  • Alergiile oculare. Înroșirea ochilor sau iritația acestora nu apare doar din cauza infecțiilor bacteriene. Uneori, aceștia se pot inflama din cauza unor factori alergeni precum praf, polen sau păr de animale. Picăturile cu antibiotic nu au niciun efect asupra simptomelor provocate de alergii. 
  • Infecțiile fungice. Deși sunt foarte rare, infecțiile fungice pot apărea, în special în cazul persoanelor purtătoare de lentile de contact. Însă nici în cazul acestei afecțiuni picăturile cu antibiotic nu sunt recomandate. 

Mai mult decât atât, este posibil ca, după ce veți observa că picăturile cu antibiotic nu au avut niciun efect, să fiți nevoit să ajungeți la medic și să folosiți un alt tip de picături, de data acesta prescrise corect. 

Când nu trebuie folosite

Așa cum vă spuneam, picăturile oculare cu antibiotic nu trebuie folosite decât atunci când sunt prescrise de medic. 

Mai mult decât atât, nu folosiți niciodată picături de ochi cu antibiotic dacă sunteți alergic la vreunul dintre ingredientele trecute în prospect.

De asemenea, nu trebuie, folosite dacă suferiți de discrazie sanguină. 

Femeile însărcinate sau care alăptează nu trebuie să utilizeze picături pe bază de antibiotic decât atunci când sunt prescrise de medic. 

Efecte adverse

Ca orice medicament, picăturile oculare pe bază de antibiotic pot avea și efecte adverse. Din fericire, majoritatea sunt ușoare și sunt reprezentate de un gust ciudat în gură imediat după administrare. 

În cazuri rare, pot fi întâlnite și efecte adverse mai grave, precum alergii, ale căror simptome constau în roșeață severă, edem sau iritație a ochiului sau a pleoapelor, umflarea pleoapelor, buzelor sau feței, iritația pielii sau dificultăți de respirație. 

Cum se administrează și păstrează

Este important ca, atunci când vi se prescrie un tratament pe bază de picături cu antibiotic, să îl urmați îndeaproape și să îl finalizați. Cu alte cuvinte, să nu renunțați după o zi sau două, chiar dacă simptomele dispar. 

Înaintea administrării picăturilor este important să vă spălați bine mâinile. 

În timpul administrării, recipientul picăturilor nu trebuie atins nici cu mâna, nici de pielea din jurul ochilor sau de pleoape. 

Totodată, tratamentul trebuie administrat cu regularitate, de câteva ori pe zi, potrivit indicațiilor medicului. 

Majoritatea picăturilor se păstrează la temperatura camerei și trebuie aruncate la o anumită perioadă de timp după deschidere, potrivit prospectului. 

Unele trebuie păstrate însă la temperatura camerei și aruncate la doar o săptămână de la deschidere.

De reținut

  • Nu utilizați picăturile de ochi cu antibiotic ”după ureche”!
  • Nu folosiți rețeta altei persoane!
  • Urmați tratamentul până la capăt!
  • Nu păstrați rețeta pentru a o utiliza ulterior!

Surse:

https://www.aao.org/eye-health/treatments/antibiotic-eye-drops

https://www.visioncenter.org/resources/antibacterial-eye-drops/

https://www.medicines.org.uk/emc/product/101/pil#gref

https://www.moorfields.nhs.uk/content/antibiotic-eye-dropsointment

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate