- Oftalmologie pediatrică
-
de I Care
O consultație oftalmologică la copii mici este esențială. Acest subiect a fost atins în alte articole precedente. Am atenționat și în legătură cu importanța controalelor oftalmologice chiar și pentru bebeluși. Și asta deoarece este extrem de important ca o eventuală problemă oculară să fie diagnosticată cât mai devreme, pentru ca vederea celui mic să se dezvolte normal și să nu aibă de suferit toată viața.
Este adevărat că părinții noștri este posibil să nu ne fi dus la un control oftalmologic decât atunci când ne-am plâns că avem probleme de vedere, sau poate nici atunci. Erau alte timpuri… Însă totul a evoluat. De la gândire, la știință, la aparatură. O consultație oftalmologică la un copil mic este atât de simplă și de non-invazivă, încât nu există niciun motiv de a o amâna. Iar în clinica noastră este chiar distractiv pentru copii.
Deși bolile oculare grave în copilărie sunt extrem de rare, acestea există și trebuie descoperite cât mai devreme.
Vârsta potrivită pentru o consultație oftalmologică
Pentru început este esențial să știți când trebuie efectuat prima consultație oftalmologică. Răspunsul e: cât mai devreme! Ochii copilului dumneavoastră vor trebui examinați de câteva ori în primii ani de viață, începând chiar din maternitate. Nu, nu este o exagerare. Medicul neonatolog va verifica orice problemă fizică evidentă în cazul celui mic, imediat după naștere, dar și în perioada în care va sta în maternitate.
Următorul examen medical ar trebui să aibă loc între 6 și 8 săptămâni. Acesta este un examen fizic pentru a verifica orice probleme evidente care nu au fost detectate imediat după naștere.
La aproximativ 1 an, sau între 2 ani și 2 ani și jumătate are loc cel de-al treilea control de rutină. Atenție însă! Dacă între timp observați orice problemă oculară sau de vedere la copilul dumneavoastră, nu așteptați să împlinească o vârstă anume! Mergeți imediat la o consultație oftalmologică!
Între 4 și 5 ani, medicul oftalmolog vă va recomanda încă un examen de rutină în cadrul căruia va efectua un screening vizual. Scopul acestuia este detectarea oricărei probleme de vedere din timp, pentru ca tratamentul să fie administrat imediat. Dacă cel mic nu a avut parte de această consultație oftalmologică, vă recomandăm cu tărie să mergeți cu el la medic înainte de a începe școala, pentru că o vedere cu probleme poate afecta personalitatea, modul de a învăța și starea acestuia.
Copilul meu are probleme cu vederea?
Din păcate, bebelușii nu știu să comunice și nu pot spune când ceva îi deranjează. Aici intervine medicul oftalmolog care, cu ajutorul aparaturii care a avansat extrem de mult în ultima vreme, poate diagnostica orice problemă.
Există însă câteva semne care le pot da de gândit părinților. De exemplu:
- Lăcrimarea excesivă în primele luni de viață poate indica un canal lacrimal înfundat.
- Pleoapele roșii sau încrustate pot indica prezența unei infecții oculare.
- Fotofobia sau sensibilitatea crescută la lumină poate indica o presiune intraoculară mare.
- Apariția unei pupile albe poate indica prezența cancerului ocular.
- Privirea încrucișată sau alinierea greșită a ochilor poate fi semnul unui strabism. Atenție, este o problemă extrem de frecventă în rândul celor mici.
Examenul oftalmologic
În timpul examenului oftalmologic medicul va încerca să afle de la părinte dacă există anumite boli care pot fi moștenite genetic de către cel mic. Vorbim aici, spre exemplu, de glaucom care poate fi prezent chiar și în cazul bebelușilor.
De asemenea, medicul va analiza cu atenție aspectul ochilor, al pleoapelor și al pupilelor.
Acesta va verifica și mișcarea ochilor și va încerca să observe dacă aceștia sunt aliniați și dacă se mișcă simultan. Pentru asta, este posibil ca medicul să folosească o lumină mică sau chiar o jucărie pe care cel mic va trebui să o urmărească cu vederea.
Mai mult decât atât, medicul va efectua și un test de reacție la lumină și va putea măsura chiar și dioptriile de la depărtare, fără a traumatiza și fără a deranja în vreun fel bebelușul.
Ce probleme pot fi descoperite
- Strabism
- Nistagmus
- Ambliopie
- Canal lacrimal înfundat
- Cataractă
- Ptoză palpebrală
- Retinopatia de prematuritate
În primii ani de viață ai copilului este indicat să consultați un medic oftalmopediatru.