tarziu operatia catarata
  • 0

Da, există un „prea târziu” pentru operația de cataractă. Afecțiunea este una dintre cele mai frecvent întâlnite boli oculare. În special în rândul persoanelor în vârstă. Din păcate, unele dintre acestea tind să amâne operația de cataractă sau chiar să o evite total din cauza diferitelor temeri.

Una dintre principalele frici ale acestora este recuperarea și modul în care aceasta le va afecta viața. Ținând cont de faptul că un pacient operat de cataractă poate reveni la viața obișnuită în aproximativ 24 de ore, este clar că această temere nu are nicio bază. Alții, așteaptă până în momentul în care este prea târziu.

În oricare dintre situațiile enumerate anterior vă aflați, sfatul nostru este să consultați un medic oftalmolog și să nu vă fie teamă de intervenția chirurgicală care vă ajută să reveniți la o viață normală.

Când trebuie să ne gândim la intervenție

Cei mai mulți pacienți merg la medic și întreabă care este momentul cel mai bun pentru intervenția chirurgicală de vindecare a cataractei. Însă niciun medic nu vă va spune cu exactitate momentul. Acesta va fi decis, împreună cu pacientul, atunci când boala va interfera cu activitățile de zi cu zi ale acestuia, atunci când calitatea vieții este afectată iar ochelarii sau lentilele de contact nu mai sunt de niciun ajutor.

Simptome

Simptomul principal al cataractei este vederea încețoșată. Din păcate, de cele mai multe ori, acest simptom este ignorat de pacient deoarece afecțiunea se instalează de-a lungul anilor, iar creierul are timp sa se obișnuiască cu această degradare treptată. 

În afară de vederea încețoșată, pacientul se poate confrunta cu dificultate de vedere pe timpul nopții, sensibilitate crescută la lumină (fotofobie), halouri de lumină sau vedere dublă, atunci când afecțiunea a avansat destul de mult.

Mai mult decât, în cazul cataractei, culorile par fade, iar pacientul vizitează des cabinetul medicului oftalmolog pentru schimbarea rețetei de ochelari, în condițiile în care aceștia nu îl mai ajută.

Poate fi prea târziu pentru operația de cataractă?

Răspunsul este da. Însă nu din toate punctele de vedere. Afecțiunea poate fi tratată prin intervenție chirurgicală indiferent de gradul de avansare. Însă, lăsată netratată, boala provoacă leziuni grave și afectarea puternică a vederii.

În cazul persoanelor la care afecțiunea avansează lent, operația poate fi amânată. Însă majoritatea medicilor nu recomandă o astfel de abordare. În lipsa intervenției chirurgicale, există factori care pot agrava problema și pot accelera degradarea.

Trebuie să știți că intervenția chirurgicală pentru vindecarea cataractei a restabilit vederea a milioane de oameni și are printre cele mai mari rate de succes dintre toate operațiile. Atunci când vă întrebați dacă este sau nu momentul pentru a efectua o astfel de intervenție, trebuie să luați în considerare următoarele:

Cataracta este o boală degenerativă

Odată instalată, afecțiunea nu se va ameliora singură. Iar singurul tratament care o poate trata este operația prin care cristalinul natural al ochiului, opacifiat, este schimbat cu unul clar, artificial.

Cataracta netratată duce la pierderea vederii

Poate este cel mai important aspect la care trebuie să vă gândiți atunci când luați în calcul operația de cataractă. Netratată, boala afectează din ce în ce mai puternic vederea și duce, în cele din urmă, la orbire. Din păcate, prezicerea vitezei cu care afecțiunea avansează este imposibilă. Acesta este motivul pentru care nu trebuie neglijată.

Cataracta, poate deveni hipermatură atunci când este netratată

Asta înseamnă un cristalin dur. Atunci când afecțiunea avansează până la acest grad, intervenția chirurgicală este mai traumatizantă, iar recuperarea postoperatorie este mai lentă. Mai mult decât atât, atunci când cataracta avansează prea mult, poate apărea glaucomul. Iar glaucomul este o boală gravă care poate duce la orbire.

Cataracta afectează activitățile zilnice și calitatea vieții

Odată cu trecerea timpului, cataracta vă va împiedica să vă îndepliniți majoritatea sarcinilor zilnice sau a celor care vă plac. Asta include cititul, privitul la televizor, plimbările, condusul.

Cataracta vă poate pune viața în pericol

Și asta deoarece afectează grav siguranța în special în timpul condusului noaptea. Astfel, vă poate pune în pericol nu doar pe dumneavoastră, ci și pe cei din jurul vostru.

Care este vârsta ideală pentru operația de cataractă

În ciuda faptului că majoritatea persoanelor sunt diagnosticate cu cataractă în jurul vârstei de 40 de ani, vârsta medie pentru o astfel de intervenție este de 65 de ani. Cu toate acestea, sfatul medicilor este să nu așteptați până la vârsta medie, ci recomandă operația de cataractă atunci când este momentul potrivit pentru sănătatea ochilor și a vederii dumneavoastră.

Cel mai bun sfat pe care îl puteți primi în legătură cu acest aspect poate fi dat doar de către un medic oftalmolog în urma unui set de analize care determină starea vederii dumnevoastră și astfel vă poate fi recomandată perioada în care să operați cataracta. Nu amânați vizita la oftalmolog.

Surse: Bass Medical, Kerry Solomon

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate