- Oftalmologie generală
-
by I Care
Pahimetria corneană reprezintă examenul în cadrul căruia este măsurată grosimea corneei. Este un test simplu, care nu presupune durere sau disconfort, dar extrem de important pentru sănătatea vederii.
Grosimea centrală a corneei este un parametru extrem de important în oftalmologie și optometrie.
Pahimetria poate evidenția, de exemplu, un eventual edem al corneei. Acesta poate apărea în urma unor afecțiuni precum distrofia Fuchs, care crește cantitatea de lichid în cornee. De asemenea, chiar și purtarea zilnică a lentilelor de contact poate duce la o umflătură a corneei, care poate fi dificil de observat la microscop. Aici intervine pahimetria, care dă un rezultat exact și duce la un diagnostic corect.
Ce este corneea
Corneea este membrana transparentă care acoperă partea din față a ochiului. Aceasta acoperă pupila, irisul, dar și camera anterioară. Funcția principală a corneei este de a refracta lumina. De asemenea, aceasta este responsabilă pentru focalizarea luminii care pătrunde în ochi.
Când este necesară pahimetria
Pahimetria trebuie efectuată, de exemplu, pentru a determina dacă o persoană poate fi, sau nu, candidat pentru corectarea vederii cu ajutorul laserului. Vorbim aici în special de intervenția numită LASIK care corectează anumite probleme ale vederii precum miopia, hipermetropia sau astigmatismul.
Această măsurătoare este necesară deoarece o parte a procedurii este reprezentată de îndepărtarea țesutului care va lăsa corneea mai subțire. Motiv pentru care medicul oftalmolog trebuie să știe, înaintea intervenției, grosimea exactă a corneei, astfel încât vederea să nu fie pusă în pericol.
Și în cazul pacienților care suferă de glaucom pahimetria este extrem de importantă. Mai exact, identificarea grosimii centrale a corneei este un indicator important al riscului de glaucom. Așadar, examinarea reprezintă o importantă parte a evaluării și a gestionării hipertensiunii oculare și a bolii în sine.
Totodată este folosită pentru monitorizarea bolilor corneene cum ar fi keratoconus.
Pahimetria corneană poate fi utilă și în evaluarea candidaților pentru transplantul de cornee, dar și pentru evaluarea eșecului grefei și a necesității de regrefare în cazul primitorilor transplantului de cornee, ajutând la diagnosticarea precoce și tratamentul respingerii grefei.
Măsurătoarea poate fi utilă și în evaluarea răspunsului la tratamentul respingerii transplantului de cornee.
Este utilizată, de asemenea, pentru a evalua progresia bolii la pacienții cu anumite distrofii corneene sau boli degenerative.
Cum este efectuată pahimetria
Grosimea corneană poate fi măsurată prin mai multe metode. Prin tehnici cu ultrasunete sau prin tehnici optice. Deși fiecare dintre acestea prezintă avantaje și dezavantaje, toate sunt considerate fiabile.
Pahimetria cu ultrasunete
Pahimetria tradițională cu ultrasunete oferă avantajul portabilității, dar și o ușurință de utilizare. Cu toate acestea, pahimetria cu ultrasunete vine la pachet și cu câteva dezavantaje.
Principalul dezavantaj al pahimetriei cu ultrasunete este reprezentat de plasarea directă a sondei pe cornee. Și asta nu este singura problemă. În cazul în care sonda nu este plasată corect, măsurătorile nu sunt exacte. Totodată există riscul de infecție și de deteriorare a corneei, dar și necesitatea unei anestezii topice, care poate influența măsurătoarea. Mai mult decât atât, experiența medicului care efectuează măsurătorile este extrem de importantă pentru un rezultat corect.
Pahimetria optică
Pahimetria optică este rapidă, nedureroasă și non invazivă deoarece nu există contact direct cu suprafață oculară. Aceasta poate fi efectuată la toți pacienții, indiferent de vârstă, nefiind nevoie de picături anestezice.
În cadrul examinării, pacientul așază bărbia pe suportul aparatului, în timp ce medicul oftalmolog efectuează o tomografie optică pentru a obține măsurarea grosimii corneei în doar câteva secunde.
Notă
Pahimetria este un test simplu, însă, în cele mai multe cazuri, necesită contactul cu suprafața ochiului, motiv pentru care este nevoie de picături anestezice care să vă scape de disconfort.
Examinarea se poate face atât cu pupila dilatată, cât și nedilatată.
Important de spus este că lentilele de contact nu ar trebui purtate cu aproximativ șapte zile înaintea procedurii. Testarea durează aproximativ cinci minute.
Surse: