strabismul la adulti
  • 0

Strabismul, cunoscut ca ochi încrucișați, este o afecțiune caracterizată prin alinierea greșită a ochilor. Deși este întâlnit, în cele mai multe cazuri, la copii, strabismul poate afecta și adulții, ducând la diverse provocări vizuale, dar și psihologice, din cauza aspectului fizic. 

Cauze

Strabismul la adulți poate rezulta din diverși factori, printre care:

Dezechilibru muscular

Disfuncția mușchilor care controlează mișcarea ochilor poate face ca un ochi să se deplaseze spre interior (esotropie), spre exterior (exotropie), în sus (hipertropie) sau în jos (hipotropie).

Leziuni ale nervilor

Afecțiuni precum accidentul vascular cerebral, diferite traumatisme la nivelul capului sau tulburările neurologice pot perturba semnalele dintre creier și mușchii ochilor, ducând la strabism.

Probleme de vedere

Erorile de refracție necorectate, cum ar fi astigmatismul sau diferențele semnificative între lentilele ochelarilor de vedere (anizometropia), pot contribui la alinierea greșită a ochilor.

Chirurgie oculară

Complicațiile în urma unor operații anterioare ale ochilor, cum ar fi operația de cataractă sau pentru dezlipirea de retină, pot duce la strabism.

Condiții medicale

Anumite boli sistemice, cum ar fi tulburările tiroidiene sau diabetul, pot afecta funcția mușchilor oculari și pot duce la strabism.

Simptome

Simptomele strabismului la adulți pot varia în funcție de severitatea și tipul nealinierii ochilor. Semnele și simptomele comune pot include:

Nealinierea vizibilă a ochiului

Un ochi poate părea că deviază spre interior, spre exterior, în sus sau în jos în raport cu celălalt ochi.

Vedere dublă (diplopie)

Ochii nealiniați pot cauza imagini suprapuse, ceea ce duce la vedere dublă, mai ales când persoana afectată privește către obiecte îndepărtate.

Oboseală oculară

Strabismul poate duce la creșterea oboselii oculare, în special în timpul activităților care necesită concentrare vizuală, cum ar fi cititul sau condusul.

Dureri de cap

Nealinierea persistentă a ochilor și vederea dublă pot declanșa dureri de cap, mai ales după perioade prelungite de concentrare vizuală.

Percepție redusă a adâncimii

Dificultatea de a percepe adâncimea și de a judeca distanțele cu precizie este întâlnită frecvent la persoanele cu strabism.

Tratament pentru strabismul la adulți

Tratamentul pentru strabism la adulți are ca scop corectarea alinierii greșite a ochilor, atenuarea simptomelor și îmbunătățirea vederii binoculare ori de câte ori acest lucru este posibil. În funcție de cauza care a dus la această problemă și de severitatea afecțiunii, opțiunile de tratament pot include:

Ochelari de vedere

Lentilele ochelarilor de vedere sau lentilele de contact pot fi prescrise pentru a corecta erorile de refracție și pentru a ajuta la atenuarea simptomelor asociate cu strabismul.

Terapia vederii

Exercițiile oculare și tehnicile de antrenament vizual pot ajuta la îmbunătățirea coordonării mușchilor ochilor, la întărirea vederii binoculare și la reducerea oboselii ochilor.

Lentile prismatice

Ochelarii cu prismă pot fi prescriși pentru a corecta vederea binoculară (pacientul nu mai vede dublu) și pot reprezenta o soluție intermediară până la tratamentul chirurgical sau până când strabismul se corectează de la sine.

Injecții cu toxină botulină

În unele cazuri, injecțiile cu toxină botulină (Botox) pot fi folosite pentru a slăbi temporar mușchii ochilor, permițând o mai bună aliniere.

Chirurgie

Operația de strabism poate fi recomandată pentru a regla poziționarea mușchilor oculari și a corecta alinierea ochilor. Această procedură este de obicei recomandată cazurilor care nu răspund în mod adecvat la alte tratamente.

Concluzie

Strabismul la adulți poate avea implicații semnificative în ceea ce privește funcția vizuală, confortul și calitatea vieții. Mai mult decât atât, strabismul în cazul adulților poate avea un impact negativ puternic și asupra stimei de sine. Acesta este și motivul pentru care o diagnosticare timpurie și un tratament corect sunt atât de importante. 

Examinările regulate ale ochilor efectuate de către un medic specialist oftalmolog sunt esențiale pentru monitorizarea evoluției strabismului cât și pentru ajustarea strategiilor de tratament după cum este necesar.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate