- Îngrijirea ochilor
-
de I Care
Având în vedere situația actuală din țara noastră, vizitele periodice la medicul oftalmolog nu sunt tocmai indicate. Odată cu starea de urgență, medicii oftalmologi au fost sfătuiți să nu mai ofere consultații, decât în sistem de urgență. Și asta atât pentru a se proteja pe ei, cât mai ales pacienții. Dar ce înseamnă o urgență oftalmologică și cum ne dăm seama că trebuie să ajungem la medicul oftalmolog?
Cel mai important semn care ar trebui să vă trimită urgent la medicul oftalmolog este durerea oculară puternică. Acesta poate fi semnul unei infecții sau al unei inflamații, situația necesitând o evaluare rapidă, având în vedere că șansele unei bune recuperări în urma celor două afecțiuni sunt cu atât mai mari cu cât simptomele sunt descoperite mai repede.
Accidentele sau traumele oculare
Urgențele oculare pot fi reprezentate de diferite afecțiuni, însă mult mai frecvente sunt accidentele sau traumele.
Dacă vi s-a întâmplat vreodată să vă intre ceva în ochi, acesta poate fi numit accident. Accidentele sunt, în general, mai ușoare și se pot trata fie la domiciliu, fie printr-o procedură simplă la medicul oftalmolog. Însă rănirea sau arsura oculară are nevoie urgent de îngrijirea unui specialist. În cazul în care nu sunt tratate eficient, acestea pot cauza pierderea parțială sau totală a vederii.
Este important ca, până ajungeți la cabinetul medicului oftalmolog, să aplicați pe ochiul rănit o compresă rece, fără a exercita presiune, pentru a ameliora durerea și a stopa edemul.
În cazul în care ochiul sau geana au fost tăiate sau înțepate, nu spălați rana și nu încercați să îndepărtați singur obiectul care a penetrat ochiul. Acoperiți ochiul cu o compresă sterilă, dacă se poate, fără a exercita presiune, și încercați să ajungeți cât mai repede la camera de urgențe. Atenție însă, nu vă deplasați singur și în niciun caz nu vă urcați la volan!
Arsurile chimice
În cazul în care un produs chimic a ajuns accidental în ochiul dumneavoastră, clătiți bine cu o soluție salină sau cu apă curată timp de 15 minute. În cazul în care purtați lentile de contact, îndepărtați-le imediat după accidentare.
Nu încercați niciodată să neutralizați produsele chimice cu alte substanțe și nu bandajați ochiul.
În cazul în care simțiți că aveți mici particule reziduale, nu frecați ochiul! Clipiți cât mai des și lăsați ochiul să lăcrimeze, sau folosiți soluția salină pentru a spăla ochiul. Dacă ochiul tot nu se curăță, apa salina poate fi împinsă cu presiune, cu ajutorul unei seringi.
Dacă particulele sunt în continuare resimțite, țineți ochiul închis și acoperit cu o compresă până ajungeți la medic. Încercați să evitați cât mai mult mișcările oculare.
Schimbări semnificative ale vederii
Schimbările bruște și semnificative ale calității vederi trebuie evaluate rapid. Schimbările vederii reprezintă, de cele mai multe ori, afecțiuni ale retinei sau ale corneei, afecțiuni care, netratate, pot duce la pierderea vederii.
O problemă frecventă este dezlipirea de retină. În cazul în care vă confruntați cu flash-uri sau puncte luminoase sau aveți senzația că aveți în ochi mici obiecte plutitoare, este foarte posibil să fi suferit o dezlipire de retină.
În afară de afecțiunile oculare, schimbările bruște de vedere pot fi semnul unui atac cerebral, unor leziuni ale nervilor sau al unor probleme neurologice.
Durerile de tâmple, de cap, durerile la masticație, însoțite de febră și vedere încețoșată pot indica o artrită temporală, o afecțiune severă care constă în inflamarea vaselor care transportă sângele către creier. De asemenea, edemul sau infecția corneană pot cauza pierderea bruscă a vederii,
Pentru oricare dintre afecțiunile enumerate mai sus, este nevoie de un diagnostic corect și precoce.
Ochii roșii
În cazul în care vă confruntați cu ochii roșii, în special însoțiți de secreții, trebuie să mergeți la un medic oftalmolog. Acestea sunt primele simptome ale conjunctivitei bacteriene, pentru care este posibil să aveți nevoie de un tratament cu antibiotic.
Conjunctivitele sunt prezente indiferent de vârstă și sunt extrem de contagioase. Tocmai de aceea este bine să fie tratate din timp, pentru a se putea evita complicațiile. Pe de altă parte, ochii roșii pot fi semnul infiltratelor corneene, o afecțiune care constă în inflamația non-infecțioasă a corneei. Aceasta are nevoie de un tratament corect pentru ca vederea să nu sufere deteriorări severe.
De asemenea, ochii roșii pot fi confundați cu uveita sau herpesul ocular, afecțiuni care afectează puternic vederea.
Diferența de mărime a pupilelor (anizocorie)
În cazul în care observați că pupilele dumneavoastră nu mai sunt egale, este timpul să mergeți la medic. Această afecțiune poate fi prezentă de la naștere (benignă) sau poate fi dezvoltată mai târziu în viață din cauza unor traume ale ochiului sau ale unor diferite boli.
Anizocoria poate fi semnul mai multor afecțiuni, cum ar fi traume la nivelul capului, accidente vasculare sau tumori cerebrale. Astfel, dacă observați o inegalitate a pupilelor dumneavoastră, nu ezitați să căutați ajutorul unui medic.
Ochiul bombat (exoftalmia sau proptoza)
Ochii ieșiți din orbite pot fi cauzați de mai multe afecțiuni, unele mai serioase decât altele. O traumă a soclului ochiului sau o malformație a vaselor de sânge din spatele ochiului pot fi cauza exoftalmiei.
Pe de altă parte, ochii bulbucați pot indica o afecțiune a glandei tiroide numită boala Graves, inflamații oculare, tumori sau infecții bacteriene.
Infecția bacteriană care duce la bulbucarea ochiului reprezintă o urgență medicală și trebuie tratată imediat. Fără un tratament corespunzător, infecția se poate răspândi la pleoapă și în cele din urmă la creier.
Durerile de cap, glaucomul și istoricul familial
În cazul în care vă confruntați cu dureri mari de cap și aveți un istoric medical familial care include glaucomul, în special dacă unul din părinți suferă de această afecțiune, este momentul să vă adresați unui medic oftalmolog. Și asta deoarece glaucomul este o boală ”vicleană”, care de cele mai multe ori nu prezintă niciun simptom, însă în unele cazuri poate da dureri mari de cap. Atenție! În cazul glaucomului, cu cât este diagnosticat mai precoce, cu atât este tratat mai eficient. De asemenea, atacul de glaucom este o urgență oftalmologică.
Dacă vă confruntați cu unul din următoarele simptome este cazul să apelați la medicul oftalmolog:
- Arsuri sau usturimi puternice ale ochilor
- Unul din ochi se mișcă diferit de celălalt
- Vedere dublă
- Fotofobie
- Vânătăi sau sângerări în jurul ochiului
- Hemoragie subconjunctivală
- Secreții oculare
- Mâncărime severă
- Dureri de cap severe pe care nu le-ați mai avut înainte
În perioada stării de urgență, medicii noștri vă oferă suport prin intermediul telefonului și al internetului. Ne puteți contacta zilnic între 09:00 și 18:00 la 0722110933.