- Îngrijirea ochilor
-
by I Care
Unele persoane nu poartă ochelari de soare pentru că îi consideră doar un moft. Realitatea este că ochelarii de soare sunt o adevărată necesitate deoarece ne pot feri de multe probleme de sănătate ale ochilor. Indiferent de vârstă, nu este recomandată expunerea la razele ultraviolete UVA și UVB fără protecție. Și asta pentru că, atât ochii adulților dar în special ochii copiilor, sunt extrem de sensibili la astfel de raze.
Razele ultraviolete trec prin nori, așa că nu vă păcăliți gândindu-vă că ochelarii de soare nu sunt necesari atunci când cerul este înnorat. Pericolul este la fel de mare! Indiferent de vremea de afară, purtați o pereche de ochelari de soare de bună calitate. De ce spunem asta? Pentru că ochelarii de bună calitate se pot cumpăra doar din clinici specializate de optică medicală, farmacii sau cabinete oftalmologice. Cum ne dăm seama că sunt de buna calitate? Simplu! Oferă protecție 100% împotriva razelor ultraviolete UVA și UVB. Ochelarii de soare cumpărați din magazine de accesorii au, în general, doar scop cosmetic, și nu oferă niciun fel de protecție.
Purtarea ochelarilor de soare este extrem de importantă deoarece expunerea prelungită la soare, în special între orele 10.00 și 16.00, poate duce la probleme serioase ale ochilor, printre care fotokeratita (inflamația corneei), pinguecula, pterigionul, cataracta și degenerescența maculară.
Fotokeratita
Este o afecțiune oculară extrem de dureroasă care apare când ochiul este expus la razele ultraviolete ale soarelui sau din alte surse artificiale. Explicată, fotokeratita este ca o arsură solară la nivel ocular, soarele afectând stratul subțire de pe suprafața corneei și conjunctiva, țesutul transparent care acoperă partea albă a ochiului și interiorul pleoapelor.
În ciuda faptului că este o afecțiune dureroasă, cu un tratament corect, aceasta este reversibilă, ochiul revenindu-și complet. Astfel, daunele nu sunt pe termen lung.
Simptomele fotokeratitei sunt: durerea, roșeața, lăcrimarea excesivă, umflarea ochiului, sensibilitatea la lumină, vederea neclară, durerile de cap, halourile de lumină, pupilele micșorate și foarte rar pierderea temporară a vederii.
Pinguecula
Este o altă afecțiune care apare din cauza soarelui. Se manifestă printr-o umflătură sau ridicătură, de culoare albă sau galbenă, în conjunctivă, aproape de cornee. Umflătura are, de obicei, o formă triunghiulară. Este o afecțiune extrem de întâlnită la persoanele care trăiesc în zone însorite sau în medii uscate sau nisipoase.
Din păcate, nu este o afecțiune care dispare, însă, dacă ochiul devine roșu și umflat, poate fi tratat cu picături pentru ochi.
Pentru a preveni agravarea acesteia, persoanele care sunt afectate de pinguecula, trebuie obligatoriu să poarte ochelari de soare cu protecție împotriva razelor ultraviolete sau ochelari pentru a se proteja de vânt, praf sau nisip, în funcție de mediul în care trăiesc.
Pterigionul
Este un țesut vascular roz, care crește dinspre conjunctivă înspre cornee. Cel mai frecvent, acesta apare în colțul de la nivelul nasului și se extinde spre pupilă. În cazul în care crește în linia vederii, peste orificiul pupilar, pterigionul poate afecta vederea. Ca și în cazul celorlalte două afecțiuni, pterigionul apare adesea ca răspuns la expunerea îndelungată și neprotejată la razele solare.
Odată apărut, pterigionul nu poate fi tratat decât chirurgical. Acesta continuă să crească, în special dacă persoana afectată se expune în continuare la razele solare. În cazul în care se întinde foarte mult, pterigionul poate duce la cicatrizarea corneei, implicit la afectarea sau chiar pierderea vederii.
Vestea proastă este că pterigionul are un risc mare de a reapărea după îndepărtare, astfel încât persoanele afectate pot avea nevoie de mai multe intervenții chirurgicale.
Cataracta
În ciuda faptul că este o afecțiune care apare odată cu înaintarea în vârstă, cataracta poate apărea și la persoanele tinere care se expun la razele ultraviolete fără a-și proteja ochii. Se dezvoltă, într-adevăr, la persoanele care locuiesc în zone foarte însorite, care sunt expuse constant la soare.
Afecțiunea constă în opacifierea lentilei naturale a ochiului, numită cristalin. Singurul tratament pentru această boală este intervenția chirurgicală prin care lentila naturală a ochiului este schimbată cu una artificială.
Degenerescența maculară
Este o afecțiune medicală care duce la estomparea sau pierderea vederii în centrul câmpului vizual. Acest lucru se întâmplă din cauza deteriorării maculei.
Având în vedere că la nivelul maculei sunt percepute imaginile în detaliu, cum ar fi recunoașterea fețelor, cititul sau condusul autovehiculelor, degenerarea acesteia duce la pierderea acuității vizuale și afectează activitățile de zi cu zi.
La fel ca și în cazul cataractei, degenerescența maculară este, de regulă, legată de vârstă. Însă studiile au demonstrat că expunerea la razele ultraviolete reprezintă un risc la fel de mare în a dezvolta boala.
Așadar, în loc să riscați o deteriorare permanentă a vederii, este mai bine să învățați să evitați supraexpunerea la soare.
- Purtați întotdeauna ochelari de soare de calitate, cu protecție împotriva UV, indiferent de perioada anului
- Purtați pălărie sau șapcă
- Evitați soarele între orele 10.00 și 14.00
Sunt trei reguli simple, dar care vă vor ține o lungă perioadă departe de probleme oftalmologice.