expunerea la computer
  • 0

Expunerea la computer poate fi periculoasă. ”Nu mai sta atât de aproape de televizor pentru că o sa te uiți cruciș!”, este o veche vorbă din bătrâni, pe care am auzit-o majoritatea dintre noi cel puțin o dată în viață. Dar oare chiar este adevărat că ecranele dispozitivelor distrug ochii?

În ultima perioadă, oamenii petrec foarte mult timp cu ochii în ecrane. Fie că vorbim despre ecranele computerelor de la muncă, fie ale televizoarelor la întoarcerea acasă, fie ale telefoanelor pentru ”scurtele momente de relaxare”. 

Experții spun că ecranele nu provoacă daune permanente ochilor. Însă pot da simptome care mai de care mai neplăcute și greu de tratat. 

Medicii numesc acest grup de simptome, ”sindromul privitului la computer”. Astfel, majoritatea celor care petrec o lungă perioadă în fața ecranelor se pot confrunta cu: 

  • Oboseala oculară
  • Disconfort ocular
  • Mâncărime 
  • Sindromul ochilor uscați
  • Lăcrimare excesivă
  • Schimbări în percepția culorilor
  • Vedere neclară
  • Dificultate în a focaliza imaginea

Oboseala oculară cauzată de expunerea la computer

Oboseala oculară, numită și astenopie acomodativă, este una dintre cele mai întâlnite probleme în acest caz. Aceasta poate afecta abilitatea persoanei de a îndeplini sarcinile obișnuite la serviciu. Se manifestă, la rândul ei, prin mai multe simptome, cum ar fi cefalee, vedere încețoșată sau ochi iritați.

În cazul în care vă confruntați cu această problemă, vă recomandăm odihna oculară atunci când lucrați la computer.

Sindromul ochilor uscați

Oamenii clipesc, în mod normal, de cel puțin 15-20 de ori pe minut. Acest lucru ajută ca filmul lacrimal să fie distribuit în mod egal pe globul ocular și să îl mențină umed. Din păcate însă, atunci când petrecem timp la computer, avem tendința de a clipi mult mai rar. Asta face ca ochiul să devină uscat și iritat. Tocmai de aceea, este extrem de important să ne autoeducăm. Chiar dacă o sa pară puțin ciudat, încercați să vă forțați să clipiți mai des atunci când stați cu ochii în fața ecranelor. Chiar dacă va părea un gest forțat și ciudat la început, va deveni un reflex. Cu timpul vederea dumneavoastră va avea numai de câștigat. Și nu ezitați să folosiți lacrimi artificiale!

Vederea încețoșată

Un timp lung petrecut în fața computerului poate fi cauza vederii încețoșate. Aceasta nu este o afecțiune, ci numai un simptom care atrage atenția că ochiul a obosit. Tot ce trebuie să faceți este să vă odihniți ochii și să încercați să scurtați perioadele petrecute în fața ecranelor. Luați o pauză la fiecare 20 de minute petrecute în fața ecranului, sau cât mai des posibil. Priviți în depărtare sau clipiți în mod conștient.

Mâncărimea oculară

Mâncărimea ochilor este, de asemenea, un simptom. Acesta apare, de obicei, când ochiul este uscat sau obosit. 

Tratament

Așa cum aminteam, expunerea la computer nu cauzează probleme permanente, însă poate da simptome foarte neplăcute. Așadar, este important să tratăm simptomele. Însă mai important este să învățăm să odihnim ochii, astfel încât să nu mai avem nevoie de alte tratamente. 

Atunci când simțiți cel mai mic disconfort la nivel ocular și știți că ați exagerat în privința timpului petrecut la birou, luați-vă timp să acoperiți ochii cu palmele. Este o metodă simplă de a vă relaxa ochii. Așezați-vă confortabil pe scaun. Puneți coatele pe masă pentru a avea sprijin. Frecați palmele între ele pentru a le încălzi și puneți-le deasupra ochilor. Încercați să mențineți poziția pentru zece minute, asigurându-vă că nu presați prea tare. Dacă după zece minute ochii vă sunt încă obosiți, repetați operațiunea pentru încă cinci minute.

De asemenea, compresele reci pot face minuni pentru ochii obosiți. Ar fi bine să folosiți comprese sterile pe care să le introduceți în apă rece și să le plasați pe ochi timp de 10 minute. Puteți folosi un cub de gheață, cu condiția să fie bine împachetat în comprese. Nu folosiți niciodată gheața direct pe ochi. Vă poate afecta vederea și poate produce probleme de circulație. 

Dacă preferați comprese calde, și acestea vă pot ajuta să vă relaxați ochii. Alegeți ce vă place mai mult!

Lacrimile artificiale sunt, de asemenea, de mare ajutor. Trebuie însă să vă consultați cu un medic oftalmolog pentru a afla care sunt cele care se pot adapta cel mai bine nevoilor dumneavoastră. 

Și asta nu este tot. Este posibil să aveți nevoie de ochelari de vedere sau de ochelari cu înveliș antireflex. Aceștia sunt creați special pentru a minimaliza efectele luminilor din ecrane.

Dacă încercați toate aceste soluții și observați că nu au niciun rezultat, nu ezitați să ne contactați! Este posibil ca problema dumneavoastră să fie mai gravă și să aveți nevoie de ajutorul unui specialist! Vă așteptăm!

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate