exercitii oculare terapie ochi
  • 0

Exercițiile oculare sunt extrem de promovate în ultima perioadă, în special între persoanele care abordează un stil de viață cât mai natural și sănătos. Și asta nu este neapărat un lucru rău. Însă trebuie să înțelegem cu exactitate care sunt situațiile în care exercițiile oculare pot fi eficiente și care sunt cele în care nu vor da niciun rezultat.

Dar mai întâi haideți să vedem ce sunt exercițiile oculare. Acestea au fost dezvoltate pentru a vă întări mușchii oculari, pentru a vă putea ajuta să focusați imaginea mai bine sau pentru a vă îmbunătăți mișcările oculare.

Exercițiile oculare mai sunt numite și ”terapia vederii”. Acestea sunt simple și pot fi practicate de oricine, oriunde.

Cifra 8

Imaginați-vă cifra 8 întoarsă într-o parte, la aproximativ 3 metri în fața dumneavoastră. Urmăriți-o de câteva ori începând din stânga către dreapta, apoi dinspre dreapta spre stânga. Faceți acest lucru de câteva ori pe zi, în special dacă lucrați foarte mult în fața ecranelor.

Aproape și departe

Este un exercițiu la fel de ușor, în care trebuie să țineți degetele arătătoare în sus, unul chiar lângă fața dumneavoastră, iar celălalt mai departe. Încercați să vă concentrați privirea pe vârful degetului apropiat timp de două secunde, schimbați privirea către cel depărtat pentru încă două secunde, după care încercați să priviți un obiect din depărtare, din cameră sau poate chiar pe fereastră, pentru alte două secunde. Repetați de câteva ori acest exercițiu.

Palmele deasupra ochilor

Acest exercițiu va ajuta la relaxarea mușchilor oculari. Nu este nevoie decât să puneți palmele deasupra ochilor până ce toate imaginile se estompează în negru. Acest lucru ar trebui să nu dureze mai mult de 30 de secunde. Asigurați-vă însă că nu exercitați nicio presiune.

Regula 20 20 20 și exercițiul

Nu suntem făcuți să privim o zi întreagă în ecrane. Tocmai de aceea această regulă vă va fi de un real ajutor pentru a vă odihni vederea și pentru a scăpa de simptomele atât de des întâlnite ale oboselii oculare. Tot ce trebuie să faceți este ca după 20 de minute de privit către ecranul computerului, să priviți un obiect aflat la o distanță de aproximativ 6 metri (20 de picioare) pentru 20 de secunde. Acest exercițiu ar trebui făcut în fiecare zi, la fiecare 20 de minute de stat la calculator.

Schimbarea focusului

Țineți vârful degetului arătător la câțiva centimetri de nas. Concentrați-vă privirea asupra lui. Mișcați încet degetul îndepărtând-ul de nas, fără să vă luați privirea de pe el. Ridicați ochii și priviți în depărtare pentru un moment, după care încercați să vă concentrați din nou asupra vârfului degetului, în timp ce îl mișcați ușor și îl aduceți din nou către nas.

Exercițiu de rotire

Priviți spre stânga și spre dreapta de câteva ori încercând să nu mișcați capul. Opriți-vă și uitați-vă în sus și în jos pentru alte câteva momente.

Pauză pentru clipit

Poate sună puțin ciudat, dar, fără să ne dăm seama, atunci când privim ecranul computerului, clipim mult mai rar. Tocmai de aceea este extrem de important ca măcar o dată pe oră să ne mutăm privirea și să încercăm să clipim de câteva ori, astfel încât mucoasa să rămână hidratată.

Exercițiile oculare, mit sau adevăr

Acestea sunt doar câteva dintre exercițiile care vă pot ajuta să vă relaxați ochii sau să ameliorați simptomele sindromului ochilor uscați. 

Cât despre mit sau adevăr nu putem spune nici că exercițiile oculare sunt un mit, nici că sunt un adevăr. Și asta deoarece acest tip de exerciții sunt eficiente, însă doar pentru anumite afecțiuni.  De exemplu, pentru insuficiența de convergență, pentru strabism, pentru ambliopie, pentru vederea dublă sau pentru probleme de percepție a adâncimii. 

De asemenea medicul vă poate recomanda astfel de „terapie” după o intervenție chirurgicală, atunci când este nevoie de o îmbunătățire a controlului mușchilor oculari, atunci când aveți ochii obosiți, vă confruntați cu vedere încețoșată sau chiar și atunci când sunteți foarte sensibili la lumină puternică.

Pe de altă parte, dacă suferiți de miopie, hipermetropie sau astigmatism, exercițiile oculare nu vă vor îmbunătăți vederea. Aceste probleme apar atunci când forma ochilor este ușor anormală, determinând că razele de lumină să nu se concentreze corect asupra retinei. Ținând cont că exercițiile oculare nu pot modifica forma ochilor dumneavoastră, automat nu pot vindeca aceste afecțiuni.

Același lucru se întâmplă și în cazul persoanelor care suferă de cataractă, glaucom sau degenerescență maculară cauzată de vârstă. Acest tip de „tratament” nu vor avea un efect deosebit nici în cazul acestora.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate