lentile antireflex ochelari
  • Optica
  • de I Care
  • 18 martie 2020
  • 0

Dacă citiți acest articol, este foarte probabil să fi mers la un control oftalmologic de rutină și să vi se fi prescris ochelari cu lentile antireflex. Fie ele cu sau fără dioptrii, lentilele antireflex sunt, în opinia unora, doar un moft. Tocmai de aceea, venim în ajutorul dumneavoastră prin a vă face să înțelegeți care sunt beneficiile lentilelor antireflex și de ce nu ar trebui neglijate. 

Învelișul antireflex îmbunătățește vederea, reduce încordarea ochilor și dă și un aspect mai plăcut ochelarilor. Toate aceste beneficii se datorează capacității învelișului de a bloca reflexiile luminile pe suprafața lentilelor, oferind astfel o imagine clară. 

Odată cu eliminarea reflexiilor, prin lentile pătrunde mai multă lumină, astfel se îmbunătățește și acuitatea vizuală, mai ales pe timpul nopții. Astfel, lentilele antireflex nu sunt de folos doar persoanelor care petrec o lungă perioadă în fața computerului, ci și șoferilor. 

Învelișul antireflex este extrem de eficient și în cazul lentilelor cu indice de refracție ridicat, deoarece acestea reflectă mai multă lumină decât lentilele simple din plastic. Lentilele cu indice de refracție ridicat se referă la lentilele fabricate dintr-un material special, folosite la persoanele care au dioptrii mari și nu doresc lentile groase. Astfel, aceștia aleg lentile subțiri cu indice mare de refracție, care au același efect optic cu cele mai groase. 

Învelișurile antireflex moderne pot elimina reflectarea luminii pe lentilele ochelarilor, permițând astfel ca 99,5% din lumină să treacă prin lentile către ochi, pentru o vedere mai bună.

Prin eliminarea reflexiilor, acest înveliș ajută ca lentilele ochelarilor să pară aproape invizibile, astfel încât contactul vizual cu persoanele din jur să fie unul mult mai bun, iar imaginea persoanei care poartă ochelarii, mult mai plăcută. 

Avantajele lentilelor cu acoperire antireflex includ acuitate vizuală mai bună, ochi mai odihniți în special pe timpul nopții și confort în timpul utilizării îndelungate a computerului. 

Ochelari de soare cu lentile antireflex

Învelișul reflectorizant este o idee bună chiar și atunci când vine vorba de ochelarii de soare, deoarece poate oferi o imagine mai clară și o experiență vizuală mult mai confortabilă, în special  în timpul condusului.  Aceste lentile elimină strălucirea soarelui care reflectă pe suprafața posterioară a lentilelor. În general, acoperirea antireflex se aplică numai pe partea posterioară a lentilelor, deoarece nu există beneficii cosmetice sau vizuale pentru eliminarea reflexiilor de pe suprafața frontală a lentilelor de culoare închisă.

Este posibil ca să vi se fi recomandat ochelari de vedere cu lentile antireflex, în ciuda faptului că nu aveți dioptrii. Aceștia vă pot proteja ochii, în special când petreceți timp îndelungat în fața dispozitivelor digitale ce emit lumina albastră. Simptomele care arată că aveți nevoie de astfel de ochelari sunt: vedere încețoșată, senzație de arsură a ochilor sau dureri de cap.

Majoritatea lentilelor antireflex prezintă un strat care sigilează straturile anti-reflectorizante și ușurează curățarea lentilelor. De asemenea, acest strat de suprafață este creat să respingă orice picătură de lichid (lentile hidrofobe), prevenind formarea petelor. 

De asemenea, există lentile antireflex care resping atât apa, cât și uleiul sau orice alt tip de grăsime (oleofobe). Astfel de lentile sunt create să ușureze curățarea ochelarilor și să respingă murdăria, inclusiv amprentele.

Fiecare producător de lentile antireflex are propria formulă, însă, în general, toate conțin mai multe straturi microscopice de oxizi metalici. Cu cât există mai multe straturi, cu atât mai multe reflexe sunt neutralizate. Cele mai calitative lentile antireflex pot conține chiar și șapte straturi. 

Medicul dumneavoastră oftalmolog vă poate recomanda o marcă specifică de lentile antireflex. În cazul în care petreceți mult timp la computer, este posibil să aveți nevoie de un strat antireflex care filtrează lumina albastră

În ciuda faptului că, în trecut, straturile protectoare se zgâriau foarte ușor, noile acoperiri antireflex au fost concepute pentru a rezista mai bine în fața zgârieturilor. 

Așadar, alegerea de a purta, sau nu, ochelari antireflex rămâne a dumneavoastră. 

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate