- Îngrijirea ochilor
-
by I Care
Acuitatea vizuală este capacitatea de a distinge formele și detaliile obiectelor pe care le vedeți. Acuitatea este doar un factor ce privește vederea dumneavoastră. Alți factori care contează pentru o vedere bună sunt abilitatea de a focaliza și de a percepe culorile, vederea periferică, percepția profunzimii, dar și coordonarea oculară.
Vederea 20/20
Un termen des folosit de către medicii oftalmologi este vederea 20/20. Acesta se referă la acuitatea vizuală normală măsurată de la o distanță de 20 de ”picioare” (20 feets). Bineînțeles că termenul vine din practica americană. Însă, dacă auziți vreodată termenul de vedere 6/6, să știți că este la fel de corect și se referă la același lucru, însă distanța este măsurată în metri. Mai exact, 6 metri, echivalentul a 20 de ”picioare”.
Cu alte cuvine, vedere 20/20 reprezintă claritatea vederii, măsurată prin cât de exact poți identifica literele, numerele sau imaginile de pe graficul din cabinetul oftalmologic, de la această distanță de 20 de „picioare”.
Cum se măsoară acuitatea vizuală
Instrumentul principal folosit de medici pentru măsurarea acuității vederii este diagrama cu litere (cu imagini în cazul copiilor). Aceasta este așezată întotdeauna la aceeași distanță și este întotdeauna reprezentată de un contrast puternic, având litere negre pe un fond alb, luminos.
Tocmai de aceea, testul măsoară strict acuitatea vizuală și nu dă informații și despre alte defecte ale vederii, cum ar fi abilitatea de a distinge culorile sau vederea periferică.
Cu alte cuvinte, această măsurătoare oferă informații cu privire la claritatea vederii dumneavoastră și dă informații prețioase medicului oftalmolog pentru a vă putea prescrie o rețetă de ochelari. De asemenea, este o măsurătoare extrem de importantă în cazul în care doriți să apelați la o intervenție chirurgicală cu laser pentru corectarea vederii.
Este vedere 20/20 o vedere perfectă?
Vederea 20/20 este considerată o vedere normală. Cu toate acestea, acuitatea vizuală poate fi mai bună decât aceasta. De exemplu, dacă o persoană are o vedere de 20/15 (6/4), asta înseamnă că poate să citească de la 6 metri (20 de picioare) ceea ce alte persoană pot citi de la doar 4 metri (15 picioare).
Pe de altă parte, cei care au o vedere atât de bună la distanță, pot avea probleme în a distinge obiectele aflate în proximitate. Acestea sunt, de obicei, persoanele care suferă de presbiopie.
Presbiopia se referă la o afecțiune apărută odată cu vârsta, la persoanele de peste 40 de ani.
Primele simptome care arată că acuitatea vizuală a scăzut
Este posibil să descoperiți că acuitatea dumneavoastră vizuală a scăzut în momentul în care mergeți la un control oftalmologic de rutină. Însă sunt câteva semne care vă pot indica cu ușurință că vederea dumneavoastră a început să se schimbe.
- Nevoia de a apropia cartea sau de a vă apropia de ecranele digitale pentru a vedea mai bine
- Tendința de a îndepărta cartea la citire sau alte obiecte pentru a le distinge mai clar
- Vederea neclară sau vederea încețoșată
- Lipsa unui contur clar al obiectelor aflate în proximitate
- Nevoia de o lumină mai puternică
- Sensibilitatea la lumină
Motivele pentru care acuitatea vizuală scade
- Viciul de refracție. Este cel mai întâlnit motiv pentru care acuitatea vizuală se schimbă. Motiv pentru care, persoanele care suferă de această problemă, vor pleca din cabinet cu o pereche de ochelari noi, care să le ajute să distingă mai bine obiectele aflată în proximitate sau la distanță.
- Presbiopia. Reprezintă un fenomen natural, cauzat de înaintarea în vârstă, care se manifestă prin pierderea graduală a abilității de a distinge obiectele aflate aproape. Etimologic, cuvântul presbiopie provine din greacă și înseamnă ”ochi bătrân”. Debutul afecțiunii poate avea loc după vârsta de 40 de ani. De obicei, pacienții pot observa că, ori de câte ori încearcă să citească sau să efectueze o activitate uzuală, dar meticuloasă, simt nevoia să îndepărteze cartea sau obiectul, pentru a vedea mai bine.
- Cataracta. Este o afecțiune foarte frecventă, în special în rândul persoanelor de peste 60 de ani. Aceasta apare când lentila naturală a ochiului, numită cristalin, se opacifiază. Astfel, vederea devine din ce în ce mai neclară, iar activitățile de zi cu zi, din ce în ce mai greu de îndeplinit.
- Degenerescența maculară, cunoscută și sub numele de degenerescența maculară legată de vârstă (DMLV sau DMS), este o afecțiune medicală care duce la estomparea sau pierderea vederii în centrul câmpului vizual. Acest lucru se întâmplă din cauza deteriorării maculei.
Având în vedere că la nivelul maculei sunt percepute imaginile în detaliu, cum ar fi recunoașterea fețelor, cititul sau condusul autovehiculelor, degenerarea acesteia duce la pierderea acuității vizuale și afectează activitățile de zi cu zi.
Ce este de făcut
V-am prezentat mai sus doar câteva din cele mai frecvente probleme care reduc acuitatea vizuală. Însă afecțiunile sunt multe și nu țin cont nici de vârstă, nici de gen. Tocmai de aceea, în momentul în care observați cea mai mica schimbare în vederea dumneavoastră, nu ezitați să ne sunați. Un medic specialist vă va consulta și va putea stabili cu exactitate care este motivul pentru care vedere dumneavoastră nu mai este aceeași, dar și un tratament care să vă ajute să vă bucurați de o vedere mai bună.
Solomon ivan
8 decembrie 2022 at 16:06Vreau sa aflu la cit de bn este vederea mea.
I Care
9 decembrie 2022 at 15:42Bună ziua. Pentru asta trebuie să mergeți la o consultație oftalmologică. Un medic vă va testa vederea și vă va spune cât de bună este și eventual ce probleme afecțiuni aveți ori puteți dezvolta.
Multă sănătate!